Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη και η αγωνία Λαζαρίδη για τις ανασκαφές

Στο φως έρχονται κάθε μέρα νέες εντυπωσιακές εικόνες από τον τάφο της Αμφίπολης. Γιατί ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης είχε από χρόνια καταλάβει ότι κρύβεται κάτι σπουδαίο στο συγκεκριμένο σημείο.

Τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη και η αγωνία Λαζαρίδη για τις ανασκαφές

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Με τη αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο, στον χώρο πίσω από τον τοίχο των Σφιγγών, αποκαλύφθηκε τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου, με λευκά, μικρά ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου, σε κόκκινο φόντο, σωζόμενο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Στο κατώφλι του πρώτου διαφραγματικού τοίχου των Σφιγγών, εντοπίστηκαν επί της νωπογραφίας η οποία το κάλυπτε, ίχνη μπλε χρώματος.

Ετσι, σιγά σιγά αποκαλύπτονται και νέα στοιχεία για τον τάφο της Αμφίπολης για τον οποίο, σύμφωνα με τη Real news o αείμνηστος αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης πίστευε εξ’ αρχής ότι κρύβει κάτι μοναδικό. «κάνω ό, τι μπορώ για να γίνω μια ώρα πιο γρήγορα καλά, για να αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις στην Αμφίπολη, όπου θα έχουμε πολλή και καλή δουλειά. Εγώ από το κρεβάτι προχωρώ, μ’ όλο που δύσκολα γράφω ξαπλωμένος σε πλήθος θέματα, για να δω να ολοκληρώνεται μία προσπάθεια 30 τουλάχιστον χρόνων και για να έχει το χωριό μας μία καλλίτερη τύχη».

Με τη συνοδεία αυτού του ιδιόχειρου σημειώματος -που φέρει ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 1985- ο Δημήτρης Λαζαρίδης μέσα από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν βαριά άρρωστος διατυπώνει τις προτάσεις του για αξιοποίηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής. Γιατί ο πρωτεργάτης των ανασκαφών της Αμφίπολης ξέρει ότι ο τόπος αυτός κρύβει πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν «μέγιστη εθνική σημασία». Αλλωστε, η δική του σκαπάνη εντόπισε, για πρώτη φορά το 1964, τον τεχνητό τύμβο στο λόφο Καστά, όπου εκτίμησε ότι κρύβεται «ένα μεγάλο ταφικό μνημείο».

Mας έλεγε ότι ο τύμβος αυτός είναι ξεχωριστός αφού διαφέρει από τους άλλους», αποκαλύπτει ο στενός συνεργάτης κα ι φίλος του Αλέξανδρος Φ. Κοχλιαρίδης και συνεχίζει: «Το μέγεθος της κατασκευής όπως διαφαινόταν από τον όγκο των χωμάτων, τον έκανε να πιστεύει ότι εδώ είχε ταφεί κάποιος "μεγάλος" άνδρας».

Βέβαια, την εποχή εκείνη, οι ανασκαφές γίνονταν με ελάχιστα τεχνικά μέσα, ενώ τα κονδύλια ήταν πενιχρά. Ετσι, για ένα διάστημα, στράφηκε σε άλλα σημεία της Αμφίπολης όπου αποκάλυψε ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα. Παρ' όλα αυτά, τον τύμβο Καστά δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Επέστρεψε το 1971 και μέχρι το 1981 επιχείρησε νέες τομές αυτή τη φορά από την κορυφή, όπου ανακάλυψε παλιούς αρχαϊκούς τάφους, αφού οι αρχαίοι σέβονταν και δεν κατέστρε¬φαν ποτέ τις παλιές ταφές.

Τα νέα ευρήματα

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού από τις τελευταίες εκσκαφές διαπιστώθηκε, επίσης, ότι και στους τρεις χώρους , μετά από τον τοίχο σφράγισης, υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου. Οι τρεις χώροι, που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος της θόλου, φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά την σφράγιση του ταφικού μνημείου.

Οι τοίχοι, εν μέρει, λειτουργούν και ως στοιχεία αντιστήριξης των χαλαρών επιχώσεων. Τόσο το κενό στον εξωτερικό τοίχο σφράγισης όσο και οι οπές στα επόμενα διαφράγματα, που πιθανόν να έχουν προέλθει από αφαίρεση λίθων ή και από μη τοποθέτηση λίθων, φαίνεται ότι αποτελεί μέρος σχεδίου σφράγισης του τάφου. Η διαπίστωση, μέχρι σήμερα, ύπαρξης τριών χώρων, κατά μήκος της θόλου, αποτελεί ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μνημείου, το οποίο αποκαλύπτεται στον λόφο Καστά.

Ο πρώτος διαφραγματικός τοίχος, μετά την είσοδο, έχει αποκαλυφθεί μόνον ως το ιωνικό επιστύλιο, το οποίο διακοσμείται με τους οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες. Στο ακραίο ανατολικό τμήμα του επιστυλίου εμφανίστηκε το ανώτατο τμήμα πλευρικής παραστάδος. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι λείπει το ακραίο δυτικό τμήμα του επιστυλίου, όπως και οι υπερκείμενοι αυτού λίθοι. Επί του διαφραγματικού τοίχου θα υπάρχει η είσοδος, η οποία θα οδηγεί στον δεύτερο χώρο του μνημείου. Η μορφή της εισόδου θα αποκαλυφθεί μετά την αφαίρεση των χωμάτων, κατά τις αμέσως επόμενες μέρες.

Τεχνικές εργασίες

Παράλληλα, με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας, εξελίσσονται, με εντατικούς ρυθμούς, η ολοκλήρωση των εργοταξιακών υποδομών καθώς και η θωράκιση του μνημείου και του ευρύτερου χώρου του, από απρόσμενες καιρικές συνθήκες.

Για την προστασία του μνημείου από την βροχή, εκτός από την κατασκευή του στεγάστρου, το οποίο και ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε περιφερειακά του μνημείου, η διαμόρφωση αγωγών απορροής των ομβρίων υδάτων.

Για την αφαίρεση των χαλαρών αμμωδών επιχώσεων απαιτήθηκε δομοστατική και γεωτεχνική μελέτη η οποία περιλαμβάνει:

1. Τον πλήρη εγκιβωτισμό των διαφραγμάτων με ξύλινα στοιχεία.

2. Τη διαμόρφωση “παταριών”, σε ικρίωμα εργασίας βαρέως τύπου, τα οποία επιτρέπουν την υποστήλωση της θόλου, με τη δημιουργία κατάλληλου νάρθηκα και την ομαλή πρόσβαση από χώρο σε χώρο, καθώς και την ασφαλή υλοποίηση της αποχωμάτησης των χώρων.

3. Την ισχυρή αντιστήριξη του δεύτερου διαφραγματικού χώρου για την αντιμετώπιση των ισχυρών ωθήσεων από τις γαίες του επόμενου χώρου.

4. Την εξωτερική αντιστήριξη της εισόδου με τις Σφίγγες, για την ασφάλεια του διαφράγματος και Eδραση αντιστηρικτικών στοιχείων, που ενδεχομένως να απαιτηθούν, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v