Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος – Παπανδρέου: Δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα

Αποδοκιμασίες κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, αποθέωση του Γιώργου Παπανδρέου χθες στο Ζάππειο. Δεν έδωσε το παρόν ο Κώστας Σημίτης, εκεί ήταν όλοι οι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη. Αύριο η επίσημη εκδήλωση της Χαριλάου Τρικούπη, απόντος του πρώην πρωθυπουργού.

Βενιζέλος – Παπανδρέου: Δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ρήξης επιβεβαιώθηκε χθες στο Ζάππειο κατά την εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή τα 40 χρόνια ζωής του ΠΑΣΟΚ. Το πάλαι ποτέ πανίσχυρο κίνημα, απέχει παρασάγγας από τις εποχές της παντοδυναμίας του, σπαρασσόμενο από μια ανεξέλεγκτη εσωστρέφεια που φτάνει στα όρια του «εμφυλίου».

Οι Βαγγέλης Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου, ο νυν και ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά είναι σαν δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη στάση των οπαδών του Γιώργου Παπανδρέου όταν υποδέχθηκαν τους δύο άνδρες στο Ζάππειο. Από την μία, αποθέωση του πρώην πρωθυπουργού με συνθήματα όπως «Γιώργο, μαζί για την αλλαγή», «Γιώργο, γερά να πέσει η Δεξιά» και «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Γιώργο αρχηγό».

Από την άλλη, έντονες αποδοκιμασίες κατά του σημερινού προέδρου του κόμματος, με κάποιον από το ακροατήριο να φτάσει στο σημείο να τον αποκαλέσει «προδότη» και να απομακρύνεται από την αίθουσα. Ήταν ξεκάθαρο πως ο κ. Βενιζέλος έπαιζε «εκτός έδρας» και φιλοδοξεί κατά την αυριανή, επίσημη εκδήλωση της Χαριλάου Τρικούπη για την επέτειο του ΠΑΣΟΚ στον ίδιο χώρο, έστω και χωρίς την παρουσία του κ. Παπανδρέου που θα βρίσκεται στο εξωτερικό, τα πράγματα να εξελιχθούν τελείως διαφορετικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά το χαιρετισμό του, δεν δίστασε να απαντήσει σε σύνθημα του πλήθους που προέτρεπε τον Γιώργο Παπανδρέου να «ρίξει τη δεξιά». «Θα μιλήσουμε με ειλικρίνεια την ειλικρίνεια, που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Θα μιλήσουμε την Τετάρτη για το πότε και το πώς φτάσαμε στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη», ανέφερε, προκαλώντας νέες αντιδράσεις από μερίδα των παρευρισκομένων. Είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στην αυριανή εκδήλωση θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει τη στάση του κόμματός του και να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον κυβερνητικό του εταίρο, τη ΝΔ.

«Είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης και προσωπικής εντιμότητας και αξιοπρέπειας, ιδίως για όσους έπαιξαν ρόλο καθοριστικό και πολύ περισσότερο ηγετικό σε κρίσιμες φάσεις, απώτερες ή εγγύτερες της διαδρομής του τόπου και της παράταξης. Όλοι κρινόμαστε και συλλογικά αλλά και ατομικά», σημείωσε στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου, με μια αρχηγική ομιλία, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που θέλαμε να πούμε με αυτή την έκθεση είναι ένα "ΟΧΙ". Στην απαξίωση και στην ηττοπάθεια. Και ένα ΝΑΙ, ΝΑΙ μπορούμε. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την ιστορία αυτού του Κινήματος. Να πούμε ότι, στην πρόσφατη κρίση, οι θυσίες, οι σκληρές αποφάσεις που μας πόνεσαν όλους, όσο και αν ήταν απαραίτητες δεν μας ήταν αρεστές. Μας έκαναν πιο σοφούς και πιο ταπεινούς αλλά η ιστορία μας δεν θα ακυρωθεί, τα όνειρά μας δεν θα ταπεινωθούν ούτε θα χαθεί η πίστη μας στις δυνατότητες της χώρας».

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, αναφορικά με την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να υπηρετήσει «αυτή την απαίτηση, όσο πιο σωστά μπορώ, όσο πιο απλά, όσο πιο ενωτικά, έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας, της ευθύνης που μου αναλογεί».

Απών από την εκδήλωση ήταν ο Κώστας Σημίτης, σε αντίθεση με τα αδέλφια του κ. Παπανδρέου, Νίκο και Αντρίκο. Από τα αξιοσημείωτα ήταν η θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι παριστάμενοι στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στο Ζάππειο βρέθηκαν επίσης ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Αναστάτωση με σχόλιο στο facebook

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι το σχόλιο το οποίο αναρτήθηκε εχθές στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος στο facebook σχετικά με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο και το οποίο πάντως στη συνέχεια αποσύρθηκε, καθώς επισήμως, όπως ξεκαθαρίστηκε, δεν υιοθετείται.

Το σχόλιο ανέφερε: «Οι οπαδοί (αγανακτισμένοι πολίτες - τάγματα εφόδου) του ανθρώπου που το κόμμα του κέρδισε το 2009 τις εθνικές εκλογές με 44% και κατάφερε (!), μετά από δύο χρόνια Πρωθυπουργός, να φέρει την Δεξιά του Σαμαρά και του Καρατζαφέρη σε συγκυβέρνηση μαζί του, του φώναζαν χθες να έρθει για να διώξει τη Δεξιά!... Ένας ψυχίατρος υπηρεσίας παρακαλώ..».

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος διευκρινίζει ότι πρόκειται για «αυθαίρετη πράξη στελέχους του ΠΑΣΟΚ που δεν έχει καμία σχέση με τις αντιλήψεις μας για την ενότητα και τον πολιτικό πολιτισμό στο ΠΑΣΟΚ. Αποδοκιμάζουμε τους χαρακτηρισμούς που εμφανίστηκαν σε ανάρτηση του επίσημου facebook του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο. Πρόκειται για αυθαίρετη πράξη στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει καμία σχέση με τις αντιλήψεις μας για την ενότητα και τον πολιτικό πολιτισμό στο ΠΑΣΟΚ. Η ανάρτηση έγινε αμέσως αντιληπτή και κατέβηκε».

Την ευθύνη ανέλαβε τελικά ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Δεληγκάρης ο οποίος με δήλωσή του, ανέφερε ότι «το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενο post σχετικά με την εκδήλωση Ζάππειο. Ήταν μια προσωπική μου άποψη, που εκ παραδρομής την ανέβασα στα social media του ΠΑΣΟΚ. Βασίλης Δεληγκάρης».

Οι χθεσινές εξελίξεις πάντως άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου στο κόμμα και τα στελέχη του, το ένα μετά το άλλο, βγαίνουν σήμερα στα ΜΜΕ και διατυπώνουν τις προσωπικές τους απόψεις. Το επόμενο διάστημα για το κόμμα αναμένεται να είναι καθοριστικό τόσο για το ίδιο όσο και για την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v