Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικό «όχι» σε ριζική αλλαγή του άρθρου 99

Το αίτημα των τραπεζιτών για δυνατότητα των πιστωτών να οδηγούν σε πτώχευση επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται «ζόμπι». Η άρνηση της κυβέρνησης και τα επιχειρήματα των τραπεζών. Το ζήτημα της ρευστότητας και οι αγκυλώσεις.

Κυβερνητικό «όχι» σε ριζική αλλαγή του άρθρου 99

Την ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου ζητούν οι τραπεζίτες, στο πλαίσιο της επικείμενης νομοθετικής αντιμετώπισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται να μην το συζητά καθώς οι πρώτες διερευνητικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις έδειξαν ότι το αίτημα δεν περνά διότι εγείρει σειρά αντιδράσεων κομματικού χαρακτήρα.

Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών τα δάνεια των εταιρειών-ζόμπι ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ και η άμεση εκκαθάριση τους θα διευκόλυνε την ενεργοποίηση της οικονομίας. 

Οι πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι οι τράπεζες άσκησαν πίεση στο οικονομικό επιτελείο να δοθεί η δυνατότητα και στους πιστωτές (σ.σ. με το υφιστάμενο πλαίσιο αίτημα μπορεί να υποβάλλουν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων) να αιτούνται την υπαγωγή μίας υπερχρεωμένης, χωρίς περιθώρια βιωσιμότητας, επιχείρησης «ζόμπι» στο άρθρο 99.

Στόχος των τραπεζών είναι η άμεση εκκαθάριση και ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων των εν λόγω εταιρειών ούτως ώστε να μην δοθεί καμία περαιτέρω χρηματοδότηση για την στήριξή τους, καθώς δεν είναι βιώσιμες και στερούν πόρους από τις βιώσιμες επιχειρήσεις.

«Με το υφιστάμενο καθεστώς του άρθρου 99 το μόνο που γίνεται είναι η εξαγορά χρόνου για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, χωρίς όμως επιστροφή στην παραγωγή και την ανάπτυξη. Απλά το πρόβλημα σέρνεται στο μέλλον», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Με το «καυτό» αυτό θέμα έχει ασχοληθεί και η τρόικα και δη η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα στελέχη του οποίου συστήνουν επανειλημμένα το κλείσιμο των εταιρειών «ζόμπι» ούτως ώστε να εξυγιανθούν και οι ισολογισμοί των τραπεζών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αντιμετώπιση του ζητήματος είναι διαφορετική. «Το αίτημα των τραπεζών φαίνεται να πέφτει στο κενό. Κι αυτό γιατί το μέτρο δεν είναι φιλολαϊκό, καθώς ενισχύει την εξουσία των τραπεζών επί των επιχειρήσεων, θα προκαλέσει την απώλεια θέσεων εργασίας και η εφαρμογή του μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, αφήνοντας περιθώρια σκληρής κριτικής προς την κυβέρνηση», τονίζει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Στερούν ρευστότητα!

Τραπεζικά στελέχη μιλώντας στο Euro2day.gr επισημαίνουν την ανάγκη της καθαρής εξυγίανσης των προβληματικών επιχειρήσεων.

«Μετά από έξι χρόνια ύφεσης πρέπει να γίνει σοβαρό ξεκαθάρισμα των επιχειρήσεων ούτως ώστε η οικονομία να μπορεί να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα σε υγιείς βάσεις», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και συμπληρώνει: «Εάν δεν κόψουμε το οξυγόνο από τις επιχειρήσεις-ζόμπι, δηλαδή όσες δεν έχουν καμία δυνατότητα επιβίωσης, δεν παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και είναι ξεπερασμένες από την ίδια την πορεία της οικονομίας, τότε στερούμε το οξυγόνο από όσες επιχειρήσεις, έχουν πληγεί μεν από την σφοδρή ύφεση, είναι δανεισμένες και ζορίζονται να αντεπεξέλθουν, ωστόσο είναι βιώσιμες και μπορούν να τρέξουν σε περιβάλλον ανάκαμψης της οικονομίας».

Καλεί μάλιστα την πολιτική ηγεσία να ξεπεράσει τις μικροκομματικές αγκυλώσεις, να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσει υγιές περιβάλλον για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v