Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΦΙΑ: Ο... Γολγοθάς του σωστού εκκαθαριστικού

Διορθώθηκαν οι δόσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο παραμένουν τα λάθη. Να τσεκάρουν και να... ξανατσεκάρουν καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Στα κάγκελα οι λογιστές. Τι έχει αλλάξει και πότε ακολουθούν οι... νέες διορθώσεις.

ΕΝΦΙΑ: Ο... Γολγοθάς του σωστού εκκαθαριστικού

Στους προσωπικούς λογαριασμούς 6,1 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων στο taxisnet άρχισαν να αναρτώνται από το περασμένο Σάββατο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ προσαρμοσμένα πλέον στις έξι δόσεις, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα μπουν στη διαδικασία να τυπώσουν το νέο τους εκκαθαριστικό θα πρέπει να ξανατσεκάρουν από την ερχόμενη Δευτέρα τυχόν αλλαγές στα ποσά της οφειλής, αν έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος και να ξανατσεκάρουν για νέες διορθώσεις στο ύψος της οφειλής τους από Οκτώβριο και... βλέπουμε αν δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές λόγω κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων ή λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Ο Γολγοθάς των διορθώσεων μόλις άρχισε και ήδη οι λογιστές βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Όπως επισημαίνουν, θα αναγκαστούν να τυπώνουν και να ξανατυπώνουν εκκαθαριστικά, αφού δεν μπορούν να γνωρίζουν αν οι πελάτες τους έχουν ακίνητα στους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος για τους οποίους θα ακολουθήσει νέος κύκλος διορθώσεων από την ερχόμενη Δευτέρα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να τσεκάρουν αν προέκυψε νέο εκκαθαριστικό για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή αν ο πελάτης τους δικαιούται έκπτωση φόρου...

Τι άλλαξε ήδη στα εκκαθαριστικά

Προς το παρόν, στα εκκαθαριστικά έχει αλλάξει μόνο ο αριθμός των δόσεων και το ύψος των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του φόρου. Έκπτωση φόρου για εφάπαξ εξόφληση εξακολουθεί να μην προβλέπεται. Οι δόσεις όμως εκτείνονται πλέον έως το τέλος Φεβρουαρίου, είναι έξι στο σύνολό τους και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αν κάποιος φορολογούμενος, με συνολική οφειλή ΕΝΦΙΑ 900 ευρώ, έχει ήδη πληρώσει την πρώτη από τις αρχικά πέντε δόσεις των 180 ευρώ, θα διαπιστώσει ότι οι δόσεις πλέον διαμορφώνονται ως εξής: 120 ευρώ έως το τέλος Οκτώβρη και από 150 ευρώ κάθε μήνα στη συνέχεια έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2015. Το υπερβάλλον ποσό των 30 ευρώ που έχει ήδη προπληρωθεί συμψηφίζεται με τη δεύτερη δόση έως το τέλος Οκτωβρίου.

Πότε θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες διορθώσεις

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ΓΓΔΕ, από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν σταδιακά να αναρτώνται τα διορθωμένα εκκαθαριστικά για όσους έχουν ακίνητα στους περίπου 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Οι διορθώσεις θα γίνουν με βάση τις περυσινές τιμές υπολογισμού του ΦΑΠ. Ήδη όμως στο μέτωπο αυτό καταγράφονται προβλήματα, καθώς απόφαση του ΣτΕ σε πενταμελή σύνθεση, μετά από προσφυγή κατοίκων της Νέας Μάκρης, έβγαλε κίτρινη κάρτα στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με την οποία καθορίζονταν ειδικές τιμές υπολογισμού του ΦΑΠ για τα έτη 2011-2013. Έκρινε ότι ο προσδιορισμός της αξίας των οικοπέδων στην επίδικη περιοχή στηρίχθηκε σε συγκριτικό στοιχείο αναγόμενο στο έτος 2010, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της αξίας αυτών των ακινήτων κατά την 1η.1.2012 και την 1η.1.2013 να είναι πλασματικός. Το θέμα δεν έχει κριθεί οριστικά καθώς παραπέμφθηκε εκ νέου στο ΣτΕ με επταμελή σύνθεση λόγω της σπουδαιότητάς του...

Μετά τις διορθώσεις στα εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητα, θα έρθουν οι αντίστοιχες για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα και οι εκπτώσεις ή οι απαλλαγές για οικονομικά αδύναμους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία. Για αυτές τις διορθώσεις, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΓΓΔΕ, καλό Οκτώβρη...

Τέλος, για διορθώσεις στο Ε9 το ηλεκτρονικό σύστημα θα ανοίξει στις αρχές Οκτωβρίου και οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν, να διαγράψουν ή να συμπληρώσουν σωστά στοιχεία των ακινήτων τους έως τις 30 Νοεμβρίου. Αν από τις διορθώσεις προκύπτει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά περισσότερα από 300 ευρώ, τότε προβλέπεται υποχρέωση προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών στις Δ.Ο.Υ. για της δήλωσης το αληθές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v