Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνδρομο... ΓΑΠ απειλεί την κυβέρνηση

Συμπτώματα 2009 θέτουν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα. Η απειλή της προεδρικής εκλογής και ο «κίνδυνος» εκλογών. Ο φόβος από την... κόπωση γαλάζιων και πράσινων βουλευτών. Ξορκίζει η κυβέρνηση αλλαγές σε εργασιακά-ασφαλιστικό, στο τραπέζι ο εκλογικός νόμος.

Σύνδρομο... ΓΑΠ απειλεί την κυβέρνηση

Λένε πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται και δεν είναι λίγοι αυτοί που το βλέπουν έως έναν βαθμό να συμβαίνει και στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, με άλλους πρωταγωνιστές.

Συγκεκριμένα, παραπέμπουν στο 2009, όταν η τότε αξιωματική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου απειλούσε με εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή, η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν πολύ φειδωλή σε παροχές και οι κυβερνητικοί βουλευτές, κουρασμένοι και πιεσμένοι από τους ψηφοφόρους τους, βρίσκονταν σε μόνιμη αντίδραση, αρνούμενοι ουσιαστικά να στηρίξουν το κυβερνητικό έργο.

Αντίστοιχο... έργο απειλεί την κυβέρνηση να ξαναπαιχθεί και τώρα. Στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας που προχωρά σε σειρά εξαγγελιών για την επόμενη μέρα, ενώ διαμηνύει ότι θα προκαλέσει εκλογές μη συναινώντας σε κανένα προτεινόμενο πρόσωπο για διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, τον κατηγορεί για επαναφορά του "λεφτά υπάρχουν" και για "θεσμικό εκβιασμό", την ίδια ώρα όμως που οι βουλευτές της (τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ), καλούμενοι να υπερασπιστούν τη σκληρή οικονομική πολιτική, δείχνουν να ανταποκρίνονται δύσκολα στη βούληση των ηγεσιών τους.

Η κυβερνητική σταθερότητα πλέον κρέμεται από μία κλωστή, ομολογούν στελέχη αμφότερων των κομμάτων της συγκυβέρνησης, θέμα που συζήτησαν εκτενώς στη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλούμενοι να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση.

Από τη μία οφείλουν να προχωρήσουν στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, τηρώντας τις δεσμεύσεις τους προς την τρόικα, από την άλλη, όμως, θα πρέπει να πείσουν τους βουλευτές τους ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι η "υπεύθυνη" στάση τους την παρούσα στιγμή θα είναι καθοριστική για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

"Οι κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν υποχρέωση δημοκρατική να επικοινωνούν με τον λαό και αυτό κάνουν. Εμείς είναι εύκολο να υιοθετήσουμε όλα τα αιτήματα, αλλά το θέμα είναι τι είναι εφικτό και τι μπορεί να οδηγήσει σε κατεδάφιση του οικοδομήματος που έχουμε κτίσει", ήταν το σχετικό σχόλιο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές, πάντως, που αντιπαραβάλλουν τις ελάχιστες συγκεκριμένες δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά (παρά το αντίθετο κλίμα που είχε καλλιεργηθεί) και τις πολύ περισσότερες του Αλέξη Τσίπρα (έστω εκ του ασφαλούς ως αντιπολίτευση), συνεχίζουν τις καθημερινές παρεμβάσεις τους μέσω τόσο των ΜΜΕ όσο και με ερωτήσεων στη Βουλή. Κύριος στόχος τους ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εκφραστής της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ο οποίος δέχθηκε χθες νέα ερώτηση από είκοσι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., αυτήν τη φορά για τους ενστόλους.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πάντως, φέρονται να συμφώνησαν να στηρίξουν τον υπουργό Οικονομικών, καθώς ενδεχόμενη γενίκευση της αμφισβήτησης προς αυτόν μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Και όλα αυτά ενώ η κυβερνητική ενότητα κρίνεται επιτακτική, εν όψει των κρίσιμων κοινοβουλευτικών μαχών που ακολουθούν το επόμενο τρίμηνο.

Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να μη ριχθεί άλλο λάδι στη φωτιά με το άγγιγμα νέων καυτών ζητημάτων (τα οποία πάντως ζητά μετ' επιτάσεως η τρόικα), όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. "Δεν θα ανοίξουμε λαθεμένα μέτωπα, δεν θα ανοίξουμε θέματα που δεν πείθουν την κοινωνία", ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Βενιζέλου, κατά την έξοδό του από το Μαξίμου. Με βάση μάλιστα πληροφορίες, συμφωνήθηκε να επιδιωχθεί η σύσταση κοινού μετώπου με τους κοινωνικούς εταίρους απέναντι στην τρόικα, από την οποία θα ζητήσουν να δεχθεί την υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση, το κράτος και τη φορολογία.

Αλλά επειδή οι πρόωρες κάλπες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποκλειστούν, στο τραπέζι των συζητήσεων του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης βρίσκεται και ο εκλογικός νόμος.

Ο κ. Βενιζέλος πιέζει να αλλάξει αμέσως με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ενώ ο κ. Σαμαράς δείχνει να παραπέμπει το ζήτημα για αργότερα. Τελικά, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το θέμα θα ανοίξει, αφού άλλωστε πρόκειται για προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, ωστόσο μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v