Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Μικρό καλάθι στην πρώτη πράξη των TLTROs

Ως και 55% των επιλέξιμων ενεχύρων θα βάλουν ως ενέχυρο οι ελληνικές τράπεζες στην πρώτη πράξη στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης. Ποιες δεν θα συμμετάσχουν. Η χαμηλή ζήτηση για δάνεια.

Τράπεζες: Μικρό καλάθι στην πρώτη πράξη των TLTROs

Μικρό θα είναι το καλάθι των εγχώριων τραπεζών στην πρώτη πράξη του προγράμματος στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (TLTROs) της ΕΚΤ λόγω του συνδυασμού χαμηλής ζήτησης για νέες χορηγήσεις από επιχειρήσεις με καλά θεμελιώδη στοιχεία και του πανευρωπαικού stress test.

Σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου, διενεργείται η πρώτη πράξη των TLTROs και οι ευρωπαικές τράπεζες έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν μακροχρόνια ρευστότητα (σ.σ 4ετούς διάρκειας) με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο (0,15%) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν - μικρομεσαίες κυρίως- επιχειρήσεις.

Παρότι οι εγχώριες τράπεζες έχουν επιλέξιμα ενέχυρα ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ η συμμετοχή τους στην πρώτη πράξη αναχρηματοδότησης θα είναι σημαντικά μικρότερη. Κάποιες τράπεζες όπως η Εθνική αναμένεται να μην συμμετάσχουν καθώς διαθέτουν ρευστότητα για νέες χορηγήσεις, ενώ άλλες θα συμμετάσχουν μεν, βάζοντας όμως ως εξασφάλιση ως το 55% των επιλέξιμων ενεχύρων τους.

Όσο διαρκεί η πανευρωπαική άσκηση προσομοίωσης οι τράπεζες είναι απρόθυμες να δεσμεύσουν εγγυήσεις, ενώ ιδιαίτερα για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα ρόλο παίζει και η μη οριστικοποίηση λύσης αναφορικά με την αντικατάσταση των εγγυήσεων Δημοσίου ύψους 42,87 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα το περιβάλλον χαμηλής ζήτησης δανείων που υπάρχει από πλευράς επιχειρήσεων με καλά θεμελιώδη στοιχεία και ο αυξανόμενος ρυθμός απομόχλευσης παρέχει στις τράπεζες περιθώρια περιορισμένης συμμετοχής στην πρώτη πράξη στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης.

Οι εγχώριες συστημικές τράπεζες έχουν αυτή τη στιγμή επιλέξιμα ενέχυρα της τάξης των 7,15 δισ. ευρώ δεν αναμένεται όμως να αντλήσουν περισσότερα από 2,7 δισ. ευρώ. Η Εθνική που έχει επιλέξιμα ενέχυρα 1,6 δισ. ευρώ δεν θα συμμετάσχει όπως όλα δείχνουν στην πρώτη πράξη αναχρηματοδότησης καθώς διαθέτει ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της χαμηλής ακόμη ζήτησης. Πρόσφατα άλλωστε η διοίκησή της ανακοίνωσε νέες εγκρίσεις δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank η οποία διαθέτει όπως ανακοίνωσε επιλέξιμα ενέχυρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ενδέχεται να δεσμεύσει κάτι παραπάνω από το 50% για άντληση ρευστότητας. Αντίστοιχη στάση εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και η Πειραιώς η οποία διαθέτει επιλέξιμα ενέχυρα 2,75 δισ. ευρώ και η Eurobank (επιλέξιμα ενέχυρα 1 δισ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v