Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαστίγιο και Καρότο» για τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα της Αθήνας

Κίνητρα με ένταξη σε κοινοτικά προγράμματα, αλλά και μέτρα πίεσης προς τους ιδιοκτήτες περίπου 1.800 εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο κέντρο επεξεργάζονται ο δήμος Αθηναίων και το YΠΕΚΑ. Η πληγή των ασφαλιστικών ταμείων και η γραφειοκρατία.

«Μαστίγιο και Καρότο» για τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα της Αθήνας

Διπλή τακτική ενσωματώνει το σχέδιο που επεξεργάζονται ο δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) για την αποκατάσταση ή κατεδάφιση περίπου 1.800 εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην Αθήνα, με προτεραιότητα τα ρημαγμένα ακίνητα του ιστορικού κέντρου.

Το κέντρο της πρωτεύουσας κατέχει πλέον ευρωπαϊκά πρωτεία σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, υποστηρίζουν όσοι παρακολουθούν την προσπάθεια του δήμου και επισημαίνουν πως πολλά εξ αυτών αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η προώθηση ρυθμίσεων, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων, που θα επιτρέπει να προχωρήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει προαναγγελθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη από τον περασμένο Ιούλιο. Στην πορεία, όμως, διαπιστώθηκε και από τις δύο πλευρές πως απαιτείται ένα περισσότερο ευέλικτο πλαίσιο ώστε να αλλάξει η εικόνα του ιστορικού κέντρου, εντός του οποίου υπάρχουν σήμερα εκατοντάδες «μαύρες τρύπες». Οι υπηρεσίες του δήμου έχουν εξηγήσει στον κ. Καμίνη πως είναι εύκολο να δηλώνεις πως θα κατεδαφίσεις κτίρια, αλλά απαιτείται πολύπλοκη διαδικασία «μέχρι να μπουν οι μπουλντόζες».

Γι’ αυτόν τον λόγο η δημοτική αρχή και το υπουργείο εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι ιδιοκτήτες διατηρητέων ακινήτων να ενταχθούν σε κοινοτικά προγράμματα ώστε να τα ανακαινίσουν. Από την άλλη πλευρά, εξετάζονται και μέτρα πίεσης ώστε να εξαναγκαστούν αρκετοί ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων κτιρίων (όπου οι ιδιοκτησίες είναι «καθαρές» και δεν υπάρχουν π.χ. κληρονομικά ζητήματα) να τα επισκευάσουν.

Αναφέρεται το παράδειγμα των δύο διατηρητέων κτιρίων στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αμερικής που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στις σκαλωσιές, με άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης. Το συγκρότημα αποτελείται από ένα μονώροφο και ένα διώροφο διατηρητέο κτήριο, ιδιοκτησίας Σπηλιοπούλειου Νοσοκομείου «Αγ. Ελένη» και Ασύλου Ανιάτων. Πολλά άλλα κτίρια, όπως π.χ. η πρώην έδρα της Ενώσεως Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, το πρώην ξενοδοχείο «Εσπέρια», το πρώην κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς, έχουν επίσης αφεθεί στην τύχη τους. Αρκετά εξ αυτών πωλούνται εδώ και χρόνια, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια έχουν πολύπλοκο ή ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά υπάρχουν αρκετά που ανήκουν σε επιχειρήσεις που πιθανώς θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν για την αποκατάστασή τους» επισημαίνεται. Επιπλέον, μεγάλη πληγή για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας είναι τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία ελέγχουν περισσότερα από 40 – 50 κτίρια, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους, εν μέσω πολυετών εξαγγελιών περί «αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας». Για παράδειγμα, το ΙΚΑ ελέγχει στην οδό Φειδίου δύο κτίρια τα οποία είναι σε άθλια κατάσταση. Η διοίκηση του ιδρύματος έχει ανακοινώσει πολλές φορές πως επιθυμεί να πωλήσει τμήμα της ακίνητης περιουσίας, αλλά οι πρωτοβουλίες έχουν μείνει στα χαρτιά.

«Ο δήμος θα μπορούσε να αγοράσει ορισμένα από τα συγκεκριμένα ακίνητα, αλλά οι ζητούμενες τιμές, ειδικά με τις αντικειμενικές αξίες στα σημερινά ύψη, είναι απαγορευτικές» επισημαίνουν άνθρωποι που παρακολουθούν την υπόθεση. Οι ίδιοι τονίζουν πως για τα δύο προαναφερθέντα κτίρια του ΙΚΑ η δημοτική αρχή θα έπρεπε να δαπανήσει περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ…

Η δημοτική αρχή δεν έχει μέχρι στιγμής λεπτομερή στοιχεία με τις «μαύρες τρύπες» του ιστορικού κέντρου, αλλά στο ΥΠΕΚΑ έχουν αναφέρει τον αριθμό 1.800.

Εκτιμάται πως τα περισσότερα κτίρια βρίσκονται στο Μεταξουργείο, στον Κεραμεικό, στην Κουμουνδούρου και στα Εξάρχεια, αλλά και σε βασικούς άξονες της πόλης όπως η Σταδίου. Προ εβδομάδων είχε γίνει γνωστό πως οι παρεμβάσεις για τα εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίρια θα γίνουν μέσα στα όρια του ΣΟΑΠ Αθήνας (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης). Το ΣΟΑΠ περιλαμβάνει τις περιοχές Εμπορικό Τρίγωνο – Κουμουνδούρου – Ψυρρή, Πλατεία Βάθη – Μεταξουργείο – Κεραμεικός, Μουσείο – Πανεπιστημίου, Πλατεία Βικτωρίας – Πλατεία Αττικής – Άγιος Παύλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v