Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρατείνεται η άδεια εκμετάλλευσης της Kavala Oil στον Πρίνο

Μέσω τροπολογιών το υπουργείο περιβάλλοντος παρατείνει έως την 23η Νοεμβρίου την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Παράλληλα θέτει ανώτατο όριο ισχύος τα 500 κιλοβάτ για μονάδες φωτοβολταϊκών.

Παρατείνεται η άδεια εκμετάλλευσης της Kavala Oil στον Πρίνο
Παρατείνεται για ένα χρόνο η ισχύς της άδειας της Kavala oil (Πρίνος) για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Νότια Καβάλα, και φυσικά για αντίστοιχο χρόνο, η οποία κίνηση του ΤΑΙΠΕΔ για μετατροπή του κοιτάσματος αυτού σε υπόγεια αποθήκη.

Η άδεια της Kavala Oil (μέτοχος η Energean) για την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κοιτάσματος έληγε τυπικά τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει εντάξει το συγκεκριμένο υπόγειο χώρο στα προγράμματα αποκρατικοποίησης.

Ωστόσο ο σχετικός διαγωνισμός καθυστερεί και έτσι αποφασίστηκε η χρονική παράταση της άδειας. Συγκεκριμένα, σε σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σήμερα το πρωί, στο νομοσχέδιο για την κύρωση των συμβάσεων έρευνας πετρελαίου, αναφέρεται ότι «η προετοιμασία και διεξαγωγή της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας από το Ταμείο Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, για την παραχώρηση της χρήσης της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης φυσικού αερίου «Ν. Καβάλα» σε νέο Ανάδοχο, προϋποθέτει εύλογο χρόνο. Παράλληλα θα απαιτηθεί να αναληφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, μετά την λήξη της άδειας εκμετάλλευσης, ήτοι μετά την 23η Νοεμβρίου 2014 και έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης, σημαντικό κόστος, για τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων της Περιοχής, γεγονός που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, με την κατωτέρω Τρίτη Τροποποιητική Σύμβαση τροποποιείται η διάταξη της περ. γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 6 της Σύμβασης, ως προς την διάρκεια της Άδειας Εκμετάλλευσης, με παράταση αυτής για ένα έτος, ήτοι έως την 23η Νοεμβρίου 2015, προκειμένου στο χρονικό αυτό διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διεξαχθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της χρήσης της Περιοχής στο νέο Ανάδοχο που θα προκύψει».

Φωτοβολταϊκά

Σε άλλες τροπολογίες στο ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπονται τα εξής:

Τίθεται ανώτατο όριο ισχύος τα 500 κιλοβάτ για μονάδες φωτοβολταϊκών. Τόσο τα όρια όσο και η τυχόν διαφοροποίηση ανά κατηγορία παραγωγών θα καθορίζονται σε απόφαση του ΥΠΕΚΑ μετά από εισήγηση της ΡΑΕ.

Θεσπίζεται προτεραιότητα στην εξέταση αιτήσεων που υποβάλλονται μέχρι 31-12-2015 για χορήγηση άδειας παραγωγής, προσφοράς σύνδεσης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και ως προς την κατανομή της διαθέσιμης ισχύος, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υφίσταται περιθώριο απορρόφησης ισχύος σε κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα, για τις ακόλουθες κατηγορίες σταθμών ηλεκτροπαραγωγής: για ΑΠΕ που πρόκειται να λειτουργήσουν υπό την ευθύνη Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Επίσης για μονάδες βιομάζας, βιοαέριου ή βιορευστών οι οποίοι πρόκειται να λειτουργήσουν υπό την ευθύνη Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ή νομικών προσώπων στα οποία έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες ΦοΔΣΑ, για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. οι οποίοι πρόκειται να λειτουργήσουν υπό την ευθύνη φυσικών ή νομικών προσώπων υπό την ιδιότητά τους ως διαχειριστών περιουσίας ύψους 500.000 ευρώ και άνω η οποία ανήκει σε νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αναπτυξιακό ή άλλο κοινωνικό σκοπό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v