Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΦΙΑ: Νέα γκάφα με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Σαν να είναι... κανονικά σπίτια θα επιβαρυνθούν με Ενιαίο Φόρο Ακινήτων τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η διάταξη που ψηφίστηκε τα εξαιρεί από τις... εξαιρέσεις. Περιθώριο διορθώσεων με την ερμηνευτική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ.

ΕΝΦΙΑ: Νέα γκάφα με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Αρχικά είχαμε αμφιβολίες αν είναι μία ακόμα γκάφα ΕΝΦΙΑ ή αν τελικά το υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε τη χάρη στο υπουργείο Τουρισμού για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Όταν χθες το βράδυ βγήκε ανακοίνωση από το υπουργείο Τουρισμού, οι αμφιβολίες σβήστηκαν. Είναι πασιφανώς μία ακόμα γκάφα ΕΝΦΙΑ. Πήγαν να εξαιρέσουν από τον συμπληρωματικό φόρο τα ενοικιαζόμενα και να επιβάλουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ, όπως στα ξενοδοχεία, και έκαναν μια τρύπα στο νερό!

Η διάταξη η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο των διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ διόλου δεν εξαιρεί τα ενοικιαζόμενα από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και ουδόλως προβλέπει επιβολή ΕΝΦΙΑ με μειωμένους συντελεστές όπως ισχύει για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα ξενοδοχείων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα. Με τις διατυπώσεις της ψηφισθείσας διάταξης, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ κανονικότατα σαν να ήταν σπίτια.

Όπως προκύπτει από το ψηφισθέν νομοσχέδιο, στο άρθρο 18 παράγραφος 11 ορίζεται: «Τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο (αφορά την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ξενοδοχείων) εφαρμόζονται και για τα ξενοδοχειακά κτίρια του άρθρου 8 της υπ' αριθμ. 1129885/479/Γ0013 ΠΟΛ 1996 (Β΄1152) απόφασης του υπουργού Οικονομικών, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις».

Η απόφαση στην οποία παραπέμπει ο νόμος -η οποία έχει αποτυπωθεί λάθος με ένα έξτρα 8 και χωρίς να αναφέρεται ο αριθμός της ΠΟΛ 1310, αλλά μόνο το έτος 1996- αφορά τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των κτισμάτων.

Το άρθρο 8 παραπέμπει στο έντυπο Κ6 το οποίο αφορά τον υπολογισμό της αξίας κτισμάτων με αντικειμενικά κριτήρια. Τα κτίρια που αφορά το συγκεκριμένο έντυπο περιγράφονται ξεκάθαρα: ξενοδοχεία, τουριστικές εγκαταστάσεις, νοσηλευτήρια και ευαγή ιδρύματα, με ρητή όμως εξαίρεση των ενοικιαζόμενων δωματίων.

«Η διάταξη όπως ψηφίστηκε είναι σαφές ότι δεν εξομοιώνει τη φορολογική μεταχείριση των ενοικιαζόμενων δωματίων με τα ξενοδοχεία», αναφέρει έγκριτος νομικός.

Γι' αυτό και το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε χθες βράδυ: «Μετά από συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η λογική της διάταξης που προστέθηκε στο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων με το ψηφισθέν στις 11/9/2014 νομοσχέδιο είναι οι προβλέψεις που ισχύουν για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία) να εφαρμόζονται και στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα, αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα πλην των τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων - βιλών του άρθρου 46 παρ.5 του ν. 4179/2013)».

Τουλάχιστον αυτή ήταν η λογική της διάταξης, από την πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού. Η διάταξη όμως δεν λέει αυτό.

Γι' αυτό τώρα τρέχουν να διορθώσουν την γκάφα με την ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εκδώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v