Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μανιάτης: Εργαλείο για τον πολίτη το Κτηματολόγιο

«Η συγκρότηση του Εθνικού Κτηματολογίου στην ολότητά του, αποτελεί το ισχυρότερο όπλο του πολίτη για να ελέγχει την εκάστοτε εξουσία» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Παρουσιάστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής διαβίβασης συμβολαίων στη βάση δεδομένων της ΕΚΧΑ ΑΕ.

Μανιάτης: Εργαλείο για τον πολίτη το Κτηματολόγιο

Το πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής διαβίβασης από τους συμβολαιογράφους, μέσω βάσης δεδομένων του συλλόγου των συμβολαιογράφων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου,  στοιχείων και αντιγράφων συμβολαιογραφικών πράξεων με χρήση ψηφιακής υπογραφής στη βάση δεδομένων της ΕΚΧΑ Α.Ε παρουσιάστηκε σήμερα. Η ΕΚΧΑ ΑΕ είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το Εθνικό Κτηματολόγιο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης υποστήριξε ότι το Κτηματολόγιο, ως μια δράση η οποία ενσωματώνει τον εκσυγχρονισμό του τρόπου καταγραφής καταχώρησης και διακίνησης των εμπράγματων δικαιωμάτων, ταυτόχρονα με την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πληροφοριακής υποδομής, ανοιχτής για κάθε πολίτη, συνιστά μια από τις μεγαλύτερες Διοικητικές Μεταρρυθμίσεις της χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού που απηύθυνε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης :

«Πρέπει να σας πω ότι η σημερινή συνάντηση μας, για μένα έχει μια ιδιαίτερη σημασία και ουσιαστική και συμβολική.
Πρώτα απ όλα, είναι αποτέλεσμα μιας πολύ καλής συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αυτό δείχνει μια αλλαγή αντίληψης.
Το δεύτερο είναι ότι συμβολίζει για έναν κλάδο, μια ομάδα επιστημόνων όπως είναι οι συμβολαιογράφοι, την μετάβαση σε μια σύγχρονη εποχή, μια εποχή που η πληροφορική μπορεί πραγματικά να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο αύξησης αποδοτικότητας της δουλειάς και καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη.

Θέλω λοιπόν, μέσα από την καρδιά μου, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ για την πρωτοβουλία αυτή και να σας πω ότι πιστεύω πως ζούμε τις εβδομάδες και τους μήνες της υλοποίησης μιας από τις μεγαλύτερες Διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έχει ζήσει η χώρα.
Ουσιαστικά, το Κτηματολόγιο με την ολότητα του ως μια δράση η οποία συνιστά τον εκσυγχρονισμό του τρόπου καταγραφής καταχώρισης και διακίνησης των εμπράγματων δικαιωμάτων, ταυτόχρονα με την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αυτοματοποιημένης, διαρκώς ενημερούμενης πληροφοριακής υποδομής, ανοιχτής για κάθε πολίτη, για κάθε επενδυτή και για κάθε άνθρωπο που παίρνει αποφάσεις, όλο αυτό κατά την γνώμη μου συνιστά -μετά τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα ΚΕΠ- τη μεγαλύτερη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας. Γιατί πια έχει ως βασικό αντικείμενο τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η προστασία, η αξιοποίηση, η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του πολίτη, ή του Δημοσίου.

Έχει λοιπόν τη δική της συμβολή η σημερινή μας εκδήλωση, διότι στέλνει το μήνυμα ότι όταν θέλουμε να συνεργαστούμε, μπορούμε και το προϊόν αυτής της συνεργασίας να έχει εξαιρετικά θετική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας και στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Θεωρώ πολύ σπουδαίο, πολύ σημαντικό, το ότι μιλούμε για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την μετακίνηση, την μεταφορά, την ολοκληρωμένη αναδιανομή πληροφοριών, που σχετίζονται με υψηλής αξίας περιουσία όπως είναι τα ακίνητα. Και θεωρώ, επίσης, πολύ σημαντικό ότι έχουμε συμφωνήσει πως φιλοδοξία όλων μας είναι να διαμορφώσουμε σήμερα και το επόμενο χρονικό διάστημα το πιο σύγχρονο Κτηματολογικό σύστημα της Ευρώπης. Η σημερινή σας παρουσία εδώ, σηματοδοτεί αυτήν ακριβώς την αποφασιστικότητα όλων μας, του Συλλόγου Συμβολαιογράφων, της Εταιρίας του Κτηματολογίου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου ΠΕΚΑ, όλων μας, να κάνουμε μια σημαντική μεταρρύθμιση σε όλο αυτό που συνιστά ταυτόχρονα εντοπισμό και προστασία, όμως επίσης και έλεγχο των αποφάσεων της Διοίκησης.

Θα σας δώσω μία διάσταση, που κατά την γνώμη μου έχει μεγάλη σημασία σε μια κοινωνία η οποία γενικά αισθάνεται καχύποπτη, έναντι της οποιαδήποτε εξουσίας. Η συγκρότηση του Εθνικού Κτηματολογίου, ως μιας ολοκληρωμένης πλήρους πληροφοριακής βάσης για το περιβάλλον και τα ακίνητα, που να είναι ταυτόχρονα ανοιχτή και προσβάσιμη στον κάθε Έλληνα πολίτη, αποτελεί το ισχυρότερο όπλο του πολίτη να ελέγχει την εκάστοτε εξουσία. Την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τα Υπουργεία και τους Υπουργούς. Κανένας πια, με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου δεν θα μπορεί να κρύβεται, είτε αυτός είναι Υπουργός, είτε είναι Δήμαρχος και Περιφερειάρχης, είτε είναι Υπηρεσιακός παράγοντας, πίσω από την πιθανολογούμενη άγνοια του πολίτη. Ο πολίτης θα μπορεί να μας ελέγχει όλους. Και αυτό είναι μια κατάκτηση της Δημοκρατίας.

Για μένα λοιπόν, η σημερινή είναι μια εκδήλωση η οποία αρχίζει και υλοποιεί τα πρώτα βήματα αυτού που μπορεί να συνιστά το όνειρο πολλών ανθρώπων. Πριν λίγες ημέρες, κάναμε τα συμβολικά εγκαίνια του 1ου Οριστικού Κτηματολογικού Γραφείου της χώρας που άνοιξε στη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα έχουμε και στον Πειραιά ένα αντίστοιχο Οριστικό Κτηματολογικό Γραφείο. Αυτό έγινε με την εξαιρετική συνεργασία των δύο συναρμόδιων Υπουργείων, των εργαζομένων στα Υποθηκοφυλακεία, των συμβολαιογράφων και συνολικά του Νομικού κόσμου που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία. Έχουμε όνειρο να κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο 150 χρόνια παλεύει η χώρα : Το Εθνικό Κτηματολόγιο.
Χθες ήταν, επίσης, μια ενδιαφέρουσα μέρα. Σε μια μεγάλη σύσκεψη στο ΥΠΑΝ διασφαλίσαμε τα πρώτα 114 εκατομμύρια Ευρώ, για να προχωρήσει η Εταιρεία του Κτηματολογίου στις κατακυρώσεις των πρώτων Μελετών. Ουσιαστικά, λοιπόν, έχουμε ανοίξει έναν βηματισμό πολύ σημαντικό.

Πρέπει να σας πω δε, για να κλείσω, ότι θεωρώ πως η σημερινή μας εκδήλωση έχει τη δική της σημασία διότι στην πραγματικότητα οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, το e-services, to e-government, αποτελεί ουσιαστικά ένα ζητούμενο σε κάθε τομέα του Δημόσιου βίου αυτής της χώρας. Και εμείς το καταφέρνουμε. Εσείς το καταφέρνετε και το κάνετε πράξη σε αυτό που πάντα αποτελούσε ένα δυσκίνητο τμήμα του Δικαιακού συστήματος της χώρας.

Έτσι λοιπόν, το γεγονός ότι σήμερα τιμούμε την έναρξη των πρώτων 50 σταθμών, προσώπων, σημείων, όπου με ηλεκτρονική ψηφιακή υπογραφή, με ηλεκτρονική φόρμα και με ηλεκτρονικό τρόπο θα μεταφέρονται σε μια ενιαία βάση τα συμβόλαια και τα βασικά χαρακτηριστικά των εμπράγματων δικαιωμάτων των ακινήτων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιά, Δωδεκανήσων και Νήσων, αυτό ακριβώς κατά τη γνώμη μου είναι μια σημαντική τομή που στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Ελπίδα και αισιοδοξία, του όποιου ενδιαφέρεται να επενδύσει σε αυτή τη χώρα. Μπορεί να αρχίσει πια να βρίσκει απαντήσεις στο βασικό ερώτημα «αν μπορώ, που μπορώ, να κάνω τι». Και πια, με ηλεκτρονικό τρόπο θα μπορεί η Δημόσια Διοίκηση να του δίνει απαντήσεις. Ο πολίτης ασφαλώς να διασφαλίσει τη δική του ακίνητη περιουσία και το ελληνικό δημόσιο να την προστατέψει από καταπατήσεις και μη βιώσιμες ορθολογικές χρήσεις.

Ολοκληρώνοντας, να σας πω πως θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι όλοι μας, μέσα από αυτή την αίθουσα, στέλνουμε στην ελληνική κοινωνία το ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο γίνεται πράξη. Και αυτή η δέσμευση όλων μας, ότι μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει σε όλη της την έκταση, για το σύνολο των δικαιωμάτων και για το σύνολο των ακινήτων, ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, θα γίνει χειροπιαστή πραγματικότητα.

Θερμά συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή δουλειά. Θα είμαστε πάντα μαζί και για άλλα θετικά νέα για τον πολίτη και την κοινωνία μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v