Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικοδομή: Ζητά... δεκανίκι στην αγορά δεύτερης κατοικίας

Παράγοντες της αγοράς μιλούν για την τρέχουσα μιζέρια της οικοδομικής δραστηριότητας και τα οφέλη που θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να φέρει στην Ελλάδα η αγορά της «δεύτερης κατοικίας» από ξένους.

Οικοδομή: Ζητά... δεκανίκι στην αγορά δεύτερης κατοικίας

«Η όποια εγχώρια ζήτηση παρατηρείται στον κλάδο μας προέρχεται κατά κύριο λόγο από εργασίες σε τουριστικά καταλύματα -που είτε δημιουργούνται για πρώτη φορά, είτε ανακαινίζονται- και από το πρόγραμμα "εξοικονομώ κατ' οίκον", έστω κι αν στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να περιμένουμε πολλούς μήνες για να πληρωθούμε», δήλωσε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας ΕΤΕΜ, που δραστηριοποιείται στον χώρο της διέλασης αλουμινίου, συμπληρώνοντας πως «η λοιπή οικοδομική δραστηριότητα κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα».

Με παρόμοιους τόνους περιγράφει την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ Τάκης Κανελλόπουλος: «Η φετινή ζήτηση για τσιμέντο μπορεί να σημειώνει κάποια άνοδο, αλλά αυτή οφείλεται στις δημόσιες επενδύσεις και καθόλου στην κατοικία. Η ανοδική αυτή τάση πάντως φαίνεται πως θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, επειδή απλά οι τρέχουσες επιδόσεις είναι πολύ χαμηλές. Η ζήτηση για τσιμέντο έχει φτάσει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960(*), περίοδο όπου τόσο ο πληθυσμός της χώρας, όσο και το μέσο εισόδημα ήταν χαμηλότερα».

Μιλώντας πάντως σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, ο κ. Κανελλόπουλος διαχώρισε την αγορά κατοικίας σε δύο τμήματα: «Αν μιλάμε για την πρώτη κατοικία, δηλαδή για σπίτια που βρίσκονται κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, τότε θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε όχι μόνο το πλήθος των κενών διαμερισμάτων, αλλά και το ότι ο πληθυσμός ούτε αυξάνεται σήμερα, αλλά και ούτε αναμένεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον.

Αντίθετα, καλύτερα μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατοικία, και μάλιστα από ζήτηση που θα προέλθει από το εξωτερικό. Η ανοδική πορεία του τουρισμού, η οποία ελπίζεται πως θα συνεχιστεί, κάνει περισσότερο γνωστές τις ομορφιές της χώρας μας σε ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Νότιας Ευρώπης που δεν έχουν καταφέρει να γίνουν μέχρι σήμερα υποδοχείς δεύτερης κατοικίας για ξένους.

Βέβαια, για να τονωθεί η συγκεκριμένη αγορά χρειάζεται παράλληλα και η δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών. Για παράδειγμα, πολύ θετικό είναι το γεγονός του διαγωνισμού για την ανάθεση της διαχείρισης 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιώτες, οι οποίοι θα δουλέψουν προκειμένου να προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό τουριστών».

Για την ανάγκη δημιουργίας υποδομών ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να προσεγγίσει την πολύ μεγάλη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αγορά της δεύτερης κατοικίας μιλά και υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής εταιρείας ακινήτων.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οργανωμένη προσφορά δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η δεύτερη κατοικία απευθύνεται σε άτομα υψηλών εισοδημάτων, τα οποία συνήθως είναι αρκετά μεγάλα σε ηλικία. Άρα, οι συγκεκριμένοι προορισμοί της Ελλάδας θα πρέπει -πέρα από την ομορφιά που πράγματι διαθέτουν- να προσφέρουν εύκολη πρόσβαση και να διαθέτουν ικανοποιητικό επίπεδο ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Για την ανάπτυξη της αγοράς της δεύτερης κατοικίας θα χρειαστούν επίσης και ιδιωτικές εταιρείες που από τη μια πλευρά θα αναλαμβάνουν τη συντήρηση-επισκευή των σπιτιών και από την άλλη θα μπορούν ενδεχομένως να ενοικιάζουν το ακίνητο σε περιόδους όπου ο ιδιοκτήτης του θα απουσιάζει. Τέλος, αμφιβάλλω για το αν υπάρχει ακόμη ικανοποιητικό προϊόν, δηλαδή ακίνητα τα οποία να έχουν κτιστεί ειδικά για να προσελκύσουν τέτοιες κατηγορίες πελατών».

(*) Το 1964 η εγχώρια ζήτηση τσιμέντου ανερχόταν γύρω στα 3,5 εκατ. τόνους, το 2006 στα 11,6 εκατ. τόνους, φέτος αναμένεται να κυμανθεί στα 2,5 εκατ. και το 2016 στα 3,2 εκατ. τόνους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v