Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δεν γίνονται παράλληλοι μονόλογοι με την τρόικα»

Καλύτερο κλίμα στις διαπραγματεύσεις διαπιστώνει ο Γκίκας Χαρδούβελης. Καλές οι σχέσεις μου με τον Λαζαρίδη, τονίζει. «Τώρα γίνεται διάλογος», υποστηρίζουν πηγές της κυβέρνησης για την τρόικα. Τι συζητήθηκε για απολύσεις στο Δημόσιο και ενιαίο μισθολόγιο.

«Δεν γίνονται παράλληλοι μονόλογοι με την τρόικα»

«Είμαστε σε καλύτερο κλίμα. Πριν από τέσσερις μήνες γίνονταν παράλληλοι μονόλογοι, ενώ τώρα γίνεται διάλογος. Για παράδειγμα στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης ζήτησαν στοιχεία που να δείχνουν ότι το πρόβλημα της μειωμένης κατανάλωσης λύνεται με την μείωση του ΕΦΚ». Με αυτά τα λόγια αξιολόγησε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος τις έως τώρα διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το καλό κλίμα οφείλεται στα στοιχεία που παραθέτει η ελληνική πλευρά και όχι στις οδηγίες (mandate) που έχουν πάρει οι Επικεφαλής της Τρόικας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης οι απολύσεις στο Δημόσιο δεν θα αποτελέσουν μείζον θέμα. «Οι περίπου 5.500 που απομένουν θα γίνουν έως το τέλος του έτους, αλλά ακόμη και αν πάνε στο πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο του 2015 ‘δεν χάλασε και ο κόσμος’».

Για τις απολύσεις υπάρχουν τέσσερις δεξαμενές: Πειθαρχικά, Διαθεσιμότητες, Συρρίκνωση ΝΠΙΔ τριών υπουργείων, 1.800 συμβασιούχοι για τους οποίους δεν υπήρξε ένσταση από Τρόικα.

Αναφορικά με το μισθολόγιο στο δημόσιο πηγές του υπουργείου έριξαν το μπαλάκι στο Υπουργείο Οικονομικών. «Εμείς δεν είπαμε ποτέ για μειώσεις μισθών. Το ΥΠΟΙΚ είναι το επισπεύδον υπουργείο».

Σημειώνεται ότι αύριο τα ραντεβού της τρόικας θα ξεκινήσουν με τον Γ. Βρούτση στις 17.30.

Χαρδούβελης: Οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά

Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και στις σχέσεις του με τον Χρ. Λαζαρίδη.

"Ενημέρωσα τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Πηγαίνουν πολύ καλά. Και θα συνεχίζεται η ενημέρωση ανάλογα και με το χρόνο που περνάει", τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Λαζαρίδη τόνισε "οι σχέσεις μου με τον κ. Λαζαρίδη είναι οι καλύτερες και θα παρίσταται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης και πρόσθεσε πως οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών «πηγαίνουν πολύ καλά".

Για το αν υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές στην διαπραγμάτευση απάντησε "βεβαίως και υπάρχουν και όταν έρθει η ώρα θα τις μάθετε".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v