Επιχειρήσεις: Το «κούρεμα» του Δημοσίου ανοίγει δρόμο στις αναδιαρθρώσεις

Γιατί η διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων ανοίγει το δρόμο για αναδιαρθρώσεις ή εκκαθαρίσεις. Πώς θα γίνει το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα». Τα κίνητρα για τις τράπεζες αλλά και για τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές.

Επιχειρήσεις: Το «κούρεμα» του Δημοσίου ανοίγει δρόμο στις αναδιαρθρώσεις

Θετικά υποδέχεται η αγορά την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει σύντομα στη Βουλή ρύθμιση για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς στο μέτωπο αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες η ρύθμιση θα προβλέπει τη διαγραφή έως και του 90% των προσαυξήσεων και των προστίμων που έχουν επιβληθεί επί οφειλών προς εφορία και ταμεία.

Πρόκειται για κομβικής σημασίας αλλαγή καθώς για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης θα «κουρεύονται» και οι προνομιούχοι πιστωτές, δηλαδή η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, διευκολύνοντας έτσι και την αναδιάρθρωση των τραπεζικών δανείων.

Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων εμφανίζει και υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, η ρύθμιση των τελευταίων θα λειτουργήσει με βάση τραπεζικά στελέχη ως καταλύτης για ένα πρώτο ξεκαθάρισμα των βιώσιμων από τις μη βιώσιμες εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρήσεων, όπως η Nutriart ή η Μαΐλλης, στις οποίες η αναδιάρθρωση τραπεζικών δανείων αποδείχθηκε αναποτελεσματική εξαιτίας μεταξύ άλλων και των υψηλών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στην περίπτωση της Nutriart η άτεγκτη στάση του Δημοσίου έπαιξε ρόλο και για την τελική απόφαση των μετόχων να την οδηγήσουν σε εκκαθάριση.

Με τη διαγραφή μέρους των συσσωρευμένων οφειλών και τη ρύθμιση του υπολοίπου σε προκαθορισμένο αριθμό δόσεων, οι μέτοχοι και οι πιστωτές (τράπεζες, προμηθευτές) της επιχείρησης θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα το ύψος των υποχρεώσεων που μπορούν να σηκώσουν οι μελλοντικές ταμειακές ροές.

Βάσει αυτών, όλοι θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Οι μέτοχοι για το αν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τις εταιρείες τους και οι τράπεζες για το αν μπορεί να υπάρξει με το υφιστάμενο ή με άλλο μετοχικό σχήμα αξιόπιστο business plan βάσει του οποίου θα αποφασισθεί η ρύθμιση δανείων (αναχρηματοδότηση, μετοχοποίηση ή και μερική διαγραφή).

Τα κίνητρα για τις τράπεζες

Το κούρεμα και των οφειλών προς το Δημόσιο άλλωστε είναι ένα κίνητρο προς τις τράπεζες για να προχωρήσουν και αυτές με τη σειρά τους σε αναδιάρθρωση δανείων. Αν μάλιστα επαληθευτούν οι πληροφορίες για 72 με 100 δόσεις, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε αντίστοιχης διάρκειας ρυθμίσεις δανείων.

Η ρύθμιση θα τους επιτρέψει να επιταχύνουν τις κινήσεις τους στο μέτωπο των αναδιαρθρώσεων ακόμη και στην περίπτωση που δεν κατατεθεί τελικώς νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr στα τέλη του έτους ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου οι τράπεζες θα έχουν σχηματίσει όπου χρειάζεται τις πρόσθετες προβλέψεις απομείωσης, ενώ ήδη ισχύει η έκπτωση φόρου για τη ζημία που θα γράψουν.

Έχοντας πάρει τη ζημία, θα πρέπει να αξιολογήσουν ποιες από τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια αναδιάρθρωσης δανείων και ποιες όχι.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, που απαιτεί εκτός των άλλων εξειδικευμένο προσωπικό και εγκατάσταση νέων ακριβών συστημάτων, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα εγχειρήματα πώλησης «καλαθιών» μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένα funds ή θα επιχειρηθούν συμπράξεις (join venture) με private equity funds.

Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας αφήνει δυνατότητες για τέτοιες πωλήσεις χαρτοφυλακίων αφού αναγνωρίζει ότι στη λογική των οριστικών λύσεων η τράπεζα μπορεί να μεταβιβάσει σε άλλον την απαίτηση. Το πρώτο βήμα το έχει κάνει ήδη η Eurobank βγάζοντας σε πώληση χαρτοφυλάκιο εταιρικών χορηγήσεων ονομαστικής αξίας 470 εκατ. ευρώ.

Και πώς διευκολύνεται η εύρεση στρατηγικών επενδυτών

Η διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων διευκολύνει την εύρεση στρατηγικών επενδυτών ή την εξαγορά χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων από private equity funds καθώς διευρύνονται τα περιθώρια δυνητικών αποδόσεων.

Τέλος, η ρύθμιση θα ξεκαθαρίσει και το αν υπάρχουν περιθώρια αναγέννησης για κάποιες από τις μεγάλες επιχειρήσεις που εδώ και μερικά χρόνια έχουν κλείσει, διατηρούν όμως ισχυρά brands και υπό προϋποθέσεις μπορούν να επαναλειτουργήσουν. Με τις τράπεζες να έχουν διαγράψει ήδη τα δάνεια, η δυνατότητα να κουρευτεί μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο θα κρίνει αν υπάρχουν υποψήφιοι επενδυτές για μια δεύτερη ευκαιρία...

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση θα προβλέπει ως ασφαλιστική δικλίδα την επαναφορά της αρχικής οφειλής σε περίπτωση που δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα μία από τις δόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v