Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κουρείο» ο ΕΝΦΙΑ για σταδιακή μείωση 25%

Σταδιακή μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων έως και 25% προανήγγειλε ο Γκ. Χαρδούβελης. Το πρώτο ψαλίδι το 2015. Το Σαββατοκύριακο 25-26 Οκτωβρίου τα νέα εκκαθαριστικά με τις εκπτώσεις. Έρχεται παράταση για διορθώσεις Ε9.

Στο «κουρείο» ο ΕΝΦΙΑ για σταδιακή μείωση 25%

Στην πρέσα βάζει η κυβέρνηση από το 2015 τον ΕΝΦΙΑ, προαναγγέλλοντας σταδιακή μείωσή του σε ποσοστό που αγγίζει το 25%, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της προσαρμογής αυτής.

Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση εξορθολογισμού ενός φόρου που αποδείχθηκε βατερλό για την κυβέρνηση θα γίνει με τον προϋπολογισμό του 2015, αν και ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το μέγεθος της πρώτης περικοπής. Θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού του επόμενου έτους και οι αποφάσεις αναμένεται να δρομολογηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Χθες πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής μείωση του φόρου ακινήτων από το 2015 ώστε σταδιακά τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ να υποχωρήσουν από το 1,43% του ΑΕΠ σε κάτω από 1%. Ανάλογη αναφορά είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός.

Προβάλλοντας τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, στα σημερινά δεδομένα προκύπτει ότι το συνολικό ετήσιο φορολογικό βάρος θα μειωθεί κοντά στο 25%. Φέτος, μετά από τις διορθώσεις των λαθών στον υπολογισμό του φόρου αλλά και τις απαλλαγές φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα, εκτιμάται πως οι εισπράξεις θα είναι της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ. Μετά το «κούρεμα», οι ετήσιες εισπράξεις θα περιοριστούν κοντά στο 1,9 δισ. (σήμερα το ΑΕΠ είναι κοντά στα 182 δισ. ευρώ). Θα υπάρξει δηλαδή, κούρεμα φόρων κατά 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τρέχουν για εκκαθαριστικά και παράταση

Εν τω μεταξύ, στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, οι υπάλληλοι έχουν αρχίσει για μία ακόμα φορά τα... ξενύχτια. Εργάζονται πυρετωδώς ώστε να ανεβάσουν στο taxisnet το Σαββατοκύριακο 25-26 Οκτωβρίου τα νέα μειωμένα εκκαθαριστικά για όσους φορολογούμενους δικαιούνται μείωση του φόρου κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Κ. Σαββαΐδου, παρότι η σχετική απόφαση δεν έχει δημοσιοποιηθεί, για όλους τους φορολογούμενους η διαδικασία των διορθώσεων θα είναι αυτόματη, χωρίς να χρειαστεί να προσέλθουν στη Δ.Ο.Υ.

Υπολογίζεται ότι για περίπου 1,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, το νέο ραβασάκι θα έχει μειωμένο φόρο 50% ή πλήρη διαγραφή της οφειλής με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το κόστος υπολογίζεται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Θα ακολουθήσει νέος γύρος εκκαθάρισης για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητα τα οποία παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα για ολόκληρο το 2013, για τα οποία έχει προβλεφθεί μείωση φόρου 20%.

Τις επόμενες ημέρες άλλωστε αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας υποβολής διορθωτικών Ε9, έως το τέλος του έτους. Η σχετική εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Νοέμβρη και η αρχική προθεσμία της 30ής Νοέμβρη για διορθώσεις στο Ε9 κρίνεται ανεπαρκής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v