Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμφίπολη: Το κεφάλι της Σφίγγας και τα μυστικά του τέταρτου θαλάμου

Η ανακάλυψη του κεφαλιού της Σφίγγας στον τέταρτο θάλαμο προσθέτει ένα ακόμα γρίφος στο ούτως ή άλλως δυσεπίλυτο αίνιγμα της Αμφίπολης.

Αμφίπολη: Το κεφάλι της Σφίγγας και τα μυστικά του τέταρτου θαλάμου

«Κόκκινο» χτυπάει η αγωνία στην Αμφίπολη καθώς από την Δευτέρα προχωράει η ανασκαφή στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου, ο οποίος φτάνει σε βάθος τα 5,20 μέτρα από την κορυφή της θόλου. 

Το χώμα έχει τεράστιο όγκο και θα πρέπει να προχωρήσει η αποχωμάτωση προκειμένου οι αρχαιολόγοι να έχουν πλήρη εικόνα για τον τέταρτο χώρο, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι και ο νεκρικός. 

Χθες το υπουργείο Πολιτισμού, ανέφερε ότι μπροστά στην είσοδο, στον τέταρτο χώρο αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν. Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ. Φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. 

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η συγκεκριμένη τομή υποδεικνύει ότι υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε κάτω από το κατώφλι τους πωρόλιθους του δαπέδου. 

Παράλληλα, στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής. 

Όσο προχωρούν οι εργασίες, όμως, έρχονται στο φως νέα εντυπωσιακά ευρήματα. Έτσι σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το εξαιρετικής γλυπτικής, μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. 

Με αυτή την ανακάλυψη οι αρχαιολόγοι βλέπουν να προστίθεται ένας ακόμα γρίφος στο ούτως ή άλλως δυσεπίλυτο αίνιγμα της Αμφίπολης, καθώς ενισχύεται η υπόθεση της «αρχαιοκαπηλικής» δραστηριότητας κατά την αρχαιότητα.

Στο κάτω μέρος του λαιμού, πάντως, σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Επιπλέον βρέθηκαν και θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.

Τις επόμενες ημέρες οι αρχαιολόγοι προγραμματίζουν να αφαιρέσουν τους πεσμένους πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας. Παράλληλα θα προχωρήσουν και οι ενισχύσεις των υποστυλώσεων προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα. 



















ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v