Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Βλέπει άνοδο 1% στο ελληνικό ΑΕΠ το Q3

Επιστροφή στην ανάπτυξη για πρώτη φορά από το β' τρίμηνο του 2008 θα εμφανίσει η Ελλάδα στο γ' τρίμηνο, προβλέπει η Eurobank. Στο 1,25% η μεταβολή σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους. Προβληματισμός για το Q4. Στις 14 Νοεμβρίου οι επίσημες ανακοινώσεις.

Eurobank: Βλέπει άνοδο 1% στο ελληνικό ΑΕΠ το Q3

Η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank δημοσίευσε τη νέα έκδοση του περιοδικού της δελτίου Greece Macro Monitor με τίτλο «Αποτελέσματα οικονομετρικού υποδείγματος για την εκτίμηση του ΑΕΠ της Ελλάδας το 3ο τρίμηνο του 2014». Συγγραφέας της έκθεσης είναι ο Δρ Πλάτων Μονοκρούσος, Chief Market Economist και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Eurobank.

Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα ειδικού οικονομετρικού υποδείγματος (GDP Nowcasting Model) για την εκτίμηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ελλάδας σε πραγματικό χρόνο. Σημειώνεται ότι η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία επιχειρεί να αμβλύνει το μείζον πρόβλημα της χρονικής υστέρησης που χαρακτηρίζει τη δημοσίευση των περισσότερων μακροοικονομικών στοιχείων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Σε ειδική εφαρμογή της μελέτης παρουσιάζονται εκτιμήσεις για το ρυθμό μεταβολής του ελληνικού ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, βάσει σειράς μακροοικονομικών στοιχείων που είχαν δημοσιευτεί έως τη 17η Οκτωβρίου 2014. Σημειώνεται ότι η πρώτη επίσημη εκτίμηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου αναμένεται να δημοσιευθεί τη 14η Νοεμβρίου 2014.

Συνοπτικά, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του οικονομετρικού υποδείγματός μας υποδηλώνουν περαιτέρω ενίσχυση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στο 1% περίπου από -0,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αντίστοιχη εκτίμηση για τον τριμηνιαίο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους είναι 1,25% κατόπιν ενίσχυσης 0,6% το 2ο τρίμηνο.

Η Eurobank τονίζει ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις είναι αυστηρά προκαταρκτικές, αφού η ροή της δημοσίευσης οικονομικών στοιχείων που σχετίζονται με το 3ο τρίμηνου του έτους θα συνεχιστεί το τρέχον και τα επόμενα δύο τρίμηνα. Επίσης, σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις που παρουσιάζονται στην παρούσα μελέτη προκύπτουν από την ανάλυση των εθνικών λογαριασμών της Ελλάδας όπως αυτοί καταρτίζονταν βάσει του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών ESA95.

Η πρόσφατη αναθεώρηση των ανωτέρω στοιχείων σε ετήσια βάση για την περίοδο 1995-2013 βάσει του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA2010) αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές μεταβολές στα αντίστοιχα τριμηνιαία στοιχεία τα οποία θα ανακοινώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. στα μέσα Νοεμβρίου.

Το μέγεθος και η κατεύθυνση των μεταβολών αυτών είναι δύσκολο να προβλεφθούν αλλά η αίσθηση της τράπεζας είναι ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανοδικές αναθεωρήσεις στους τριμηνιαίους ρυθμούς μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους.

Συνολικά, τα προαναφερθέντα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προγενέστερες εκτιμήσεις της τράπεζας για μετάβαση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας σε θετική περιοχή από το 3o τρίμηνο του 2014. Για το σύνολο του έτους, η Eurobank διατηρεί την πρόβλεψη για ελαφρώς θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Η βελτίωση αυτή αναμένεται να προέλθει από τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, την ανάκαμψη της δαπάνης για επενδύσεις (κυρίως σε τομείς εκτός της αγοράς κατοικίας) και τη σημαντική αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό. Εντούτοις, η επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας της ευρωζώνης και η πολιτική αβεβαιότητα εν όψει των προεδρικών εκλογών δεν αποκλείεται να επηρεάσουν, σε κάποιο βαθμό, την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα το 4ο τρίμηνο του 2014, καταλήγει η τράπεζα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v