Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aέριο: «Κρυφές» χρεώσεις στο νομοσχέδιο για τη λιανική

Δαπάνες που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ενεργειακό κόστος στις βιομηχανίες που χρησιμοποιού αέριο περιλαμβάνει το ν/σ του ΥΠΕΚΑ. Τι καταγγέλλουν στελέχη βιομηχανιών για το ν/σ που αποσύρθηκε και θα ξαναδημοσιευτεί. Η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ και η αντίδραση του ΣΒΑΠ.

Aέριο: «Κρυφές» χρεώσεις στο νομοσχέδιο για τη λιανική

Ενώ συνεχίζεται ακόμη το κρυφτούλι με το νομοσχέδιο για την αγορά φυσικού αερίου, η ενεργοβόρος βιομηχανία συνεχίζει να βρίσκεται σε συναγερμό. Από την εντρύφηση στο κείμενο που διέρρευσε μέσω του opengov την περασμένη Δευτέρα, ανακύπτουν συνεχώς και νέα «μαργαριτάρια».

Δεν είναι μόνο ο τετραπλασιασμός των χρεώσεων για χρήση δικτύου που από 1 ευρώ η μεγαβατώρα ορίζονται σε 4 ευρώ. Προκύπτουν και άλλες κρυφές χρεώσεις που θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Για παράδειγμα, στο άρθρο 6 του σχεδίου, αναφορικά με το τι θα λαμβάνει υπόψη του ο κανονισμός τιμολόγησης για τα τέλη χρήσης δικτύου (θα τον επεξεργαστεί η ΡΑΕ), περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και «Η κάλυψη του κόστους του ανταλλάγματος που καταβάλλεται από τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής στον κύριο αυτού για την παραχώρηση της χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Δικτύου».

Δηλαδή, οι ΕΠΑ που θα είναι οι διαχειριστές των δικτύων διανομής θα μεταφέρουν στα τιμολόγια το «ενοίκιο» που θα καταβάλλουν στη ΔΕΠΑ, επειδή η τελευταία είναι ο ιδιοκτήτης τους σύμφωνα με τον νόμο. Αυτό που επισημαίνει η βιομηχανία επί του προκειμένου είναι ότι η όποια απώλεια εσόδων της ΔΕΠΑ, λόγω κατάργησης του μονοπωλίου των ΕΠΑ στις περιοχές που το ασκούν (η ΔΕΠΑ είναι μέτοχος με 51% στις ΕΠΑ), και του πλήρους διαχωρισμού των δραστηριοτήτων προμήθειας και διαχείρισης δικτύου (unbundling), μεταφέρεται στις πλάτες των καταναλωτών μέσω της κάλυψης του «κόστους του ανταλλάγματος» από τα τιμολόγια.

Η παρατήρηση επ΄ αυτού είναι ότι από τη στιγμή που το Δημόσιο έστω και κατόπιν πιέσεων της τρόικας και της Ε.Ε. (αν και η τελευταία είχε επανειλημμένα εγκρίνει το μοντέλο) έσπασε τις συμβάσεις με τις ΕΠΑ και άλλαξε τους όρους τους, θα πρέπει το ίδιο να αναλάβει το σχετικό κόστος είτε απευθείας, είτε εμμέσως όπως φορολογικά μέτρα κ.λπ.

Δεν είναι δυνατόν, τονίζουν οι άνθρωποι της αγοράς, τη στιγμή που η ελληνική βιομηχανία αγκομαχά από την οικονομική κρίση και το υψηλό ενεργειακό κόστος, να φορτώνεται με επιπλέον βάρη χωρίς να έχει καμία ευθύνη.

Τέλος, το νομοσχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου σε αυτό που καταλήγει είναι ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές της κυβέρνησης για μείωση του ενεργειακού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας και οικονομίας.

Γιατί τι άλλο είναι ο τετραπλασιασμός των χρεώσεων για το δίκτυο, όπως λένε οι ίδιοι, θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα σε ποια άλλη χώρα οι χρεώσεις δικτύου διανομής ανέρχονται σε 4 ευρώ η μεγαβατώρα φυσικού αερίου;

Η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, η προοπτική περαιτέρω επιβάρυνσης της βιομηχανίας με αυξημένα τέλη για το φυσικό αέριο, υποχρέωσε την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας –ΕΒΙΚΕΝ να απευθύνει επιστολή σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να επισημάνει τις επιπτώσεις των ρυθμίσεων στο ενεργειακό κόστος.

Στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ, αφού αναλύει τις επιπτώσεις των ρυθμίσεων στο ενεργειακό κόστος, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι οι καταναλωτές περίμεναν επιτέλους το άνοιγμα μιας αγοράς που παραμένει μονοπώλιο της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της. Ωστόσο τονίζει ότι «η παρούσα πρόταση πραγματικά ακυρώνει στην ουσία την προσπάθεια της κυβέρνησης των επιχειρήσεων και του πρωθυπουργού για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας».

Ακόμη η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι είναι λυπηρό και απογοητευτικό, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η χώρα και η αγορά ενέργειας να παραμένουν όμηροι μονοπωλίων και ραντιέρηδων. Και καταλήγει: «Αξίζει για τη διατήρηση της κερδοφορίας της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ να θυσιαστεί η παραγωγική βάση της χώρας όπως γίνεται μέχρι σήμερα; Σε τελική ανάλυση, που θα πωλούν αέριο οι εταιρείες αυτές όταν θα έχει πια κλείσει και η τελευταία βιομηχανία; Το παρόν νομοσχέδιο επιχειρεί το άνοιγμα της αγοράς επ' ωφελεία της ΔΕΠΑ και όχι των καταναλωτών».

Αντιδρά έντονα ο ΣΒΑΠ

Οι προϋποθέσεις απελευθέρωσης του φυσικού αερίου που προβλέπονται από το σχετικό νομοσχέδιο είναι εντελώς αντιφατικές προς την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός αναφερόμενος στις αντιδράσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών μελών του ΣΒΑΠ για τις επιπτώσεις στις τιμές φυσικού αερίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «για τις μεγάλες βιομηχανίες έντασης ενέργειας σημαίνει απρόβλεπτη αύξηση του κόστους διανομής χωρίς αντάλλαγμα, ανατροπή του προϋπολογισμού για το 2015 και νέες μεγάλες ζημιές.

Προφανώς η αύξηση αυτή ακυρώνει όποια σκέψη για επένδυση μια και ήδη η τιμή του φυσικού αερίου για την ελληνική βιομηχανία είναι υψηλότερη έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας κατά 30%. Δεν είναι δυνατόν να ανατρέπονται τα επιχειρηματικά σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων για τις οποίες το φυσικό αέριο είναι βασικός παράγων κόστους με ξαφνικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχει προηγούμενο σε Ευρωπαϊκή χώρα, συνέχισε ο κ. Μαθιός, όπου η χρέωση του δικτύου Διανομής να είναι 4 Ευρώ/MWh, επιπλέον του ήδη υψηλού κόστους μεταφοράς των 3-4 περίπου Ευρώ/MWh.», δήλωσε ο κ. Μαθιός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v