Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση «απεγκλωβισμού» από την κυβέρνηση

Η στρατηγική που χαράσσουν Σαμαράς και Βενιζέλος μετά τα μηνύματα των αγορών. Επιχείρηση κατευνασμού του εσωτερικού μετώπου με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων. Οι κινήσεις για πολιτική διαπραγμάτευση και η προετοιμασία για την τρόικα.

Επιχείρηση «απεγκλωβισμού» από την κυβέρνηση

Να βγει από τη θέση άμυνας, στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες μέρες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό μέτωπο, και να περάσει στην αντεπίθεση επιχειρεί η κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς και η απόφαση να εφαρμοστούν αμέσως τα προαναγγελθέντα μέτρα-ανάσες για τους πολίτες (ληξιπρόθεσμα και μείωση της έκτακτης εισφοράς κατατέθηκαν σήμερα, κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ίσως την επόμενη εβδομάδα) αποτυπώνουν τη στρατηγική της συγκυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι έλαβαν το μήνυμα της κοινωνίας, αλλά και των αγορών την προηγούμενη εβδομάδα και τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης. "Να διαμορφώσουμε την περίοδο μετά το πρόγραμμα, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα, αλλά με τη σιγουριά που προσφέρει η συμμετοχή μας στους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησαν πως η έλευση της τρόικας δεν πρέπει να καθυστερήσει εξαιτίας της ελληνικής πλευράς, κι ο κ. Βενιζέλος μάλιστα δηλώνει βέβαιος πως μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, που είναι το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της χρονιάς, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και ο πλήρης έλεγχος της ελληνικής οικονομίας.

Αλλαγή κλίματος

Παρά τις κακές δημοσκοπικές επιδόσεις και των δύο εταίρων, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως το κλίμα μπορεί να αναστραφεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προφανώς κατόπιν συνεννόησής του με τον Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε την άποψη ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς και σίγουρα μέχρι τον Φεβρουάριο, στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, "μπορεί να έχει αλλάξει η κατάσταση μέσα στην οποία κινούμαστε ως χώρα".

Παράλληλα, ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να θέσει και διλήμματα: "Δυστυχώς δεν έχουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Αυτό μας δυσκολεύει. Τώρα, εάν δεν υπάρχει συναίνεση κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα δίλημμα. Ένα δίλημμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Εάν αποδέχεται και στηρίζει την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχθεί μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο".

Εν τω μεταξύ, πάντως, η κυβέρνηση προσπαθεί να ελιχθεί μέσα από διαπραγματεύσεις με τους πολιτικούς προϊσταμένους της τριμερούς, με τους οποίους βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή ο πρωθυπουργός, που σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες συμμετέχοντας στη Σύνοδο Κορυφής.

Στόχος είναι να ελιχθεί καταλλήλως αξιοποιώντας την αλλαγή σκυτάλης που γίνεται αυτές τις μέρες στην ηγεσία της Κομισιόν, αναμένοντας από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δώσει νέες κατευθυντήριες οδηγίες σε πιο αναπτυξιακές πολιτικές, όπως άλλωστε έχει ο ίδιος προαναγγείλει.

Το μνημόνιο, επιμένουν στο Μαξίμου, σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν, απορρίπτουν ότι έχουν "plan B" στην περίπτωση που στραβώσει η διαπραγμάτευση και φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Πάντως, και σε νέα δημοσκόπηση που έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας, της εταιρίας Pulse για το «Ποντίκι», ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με πέντε ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει 27%, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 22% και τρίτη είναι η Χρυσή Αυγή με 7%.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, πέμπτο το Ποτάμι με 6% και έπεται το ΚΚΕ με 5,5%. Οριακά εντός Βουλής φαίνεται να βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκεντρώνουν 3%, ενώ εκτός Βουλής μένουν η ΔΗΜΑΡ (1,5%) και ο ΛΑΟΣ (1%). Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 9,5%, ενώ λευκό - αποχή προτιμά το 7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v