Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αυτόματα» τα νέα μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Τα εκκαθαριστικά για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και για άτομα με αναπηρία αναμένεται να αναρτηθούν το Σαββατοκύριακο στο Taxisnet. Όσοι δικαιούνται έκπτωση ΕΝΦΙΑ λόγω κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα περιμένουν το νέο εκκαθαριστικό τους τον Δεκέμβριο.

«Αυτόματα» τα νέα μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Σε δύο δόσεις θα δοθούν στους δικαιούχους εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, είτε λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, είτε λόγω της κατοχής κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στη διάρκεια του 2013.

Η πρώτη εκκαθάριση για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και για άτομα με αναπηρία γίνεται ήδη από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τα εκκαθαριστικά αναμένεται να αναρτηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Taxisnet.

Όσοι δικαιούνται έκπτωση ΕΝΦΙΑ λόγω κενών ή  μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα περιμένουν το νέο εκκαθαριστικό τους τον Δεκέμβριο.

Υπολογίζεται ότι 1,1 εκατ. φορολογούμενοι θα λάβουν είτε μείωση είτε πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Απόφαση της γενικής γραμματέως δημοσίων εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, ορίζει ότι η διαδικασία των εκπτώσεων και των απαλλαγών γίνεται κεντρικά από τη διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, χωρίς να χρειαστεί οι φορολογούμενοι να κάνουν το παραμικρό.

Αν κάποιος όμως διαπιστώσει ότι ενώ δικαιούται έκπτωση ή απαλλαγή δεν του έχει χορηγηθεί, ενδεχομένως λόγω έλλειψης στοιχείων, θα έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στον προϊστάμενο της εφορίας του για να λάβει τις εκπτώσεις που δικαιούται.

Όπως ορίζεται στην απόφαση, αν κατά την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν δικαιούται την έκπτωση που του χορηγήθηκε, λόγω της υποβολής ή της εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη μέχρι τη νέα εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι προϋποθέσεις, η έκπτωση αίρεται, βγαίνει νέο εκκαθαριστικό και ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε δύο ή τρεις δόσεις μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Στις αποφάσεις της κ. Σαββαΐδου δίνονται λεπτομέρειες για την πηγή προέλευσης των στοιχείων βάσει των οποίων η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τρέχει τις νέες εκκαθαρίσεις για τις μειώσεις φόρου.

Για παράδειγμα, για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 λαμβάνονται απ' το αρχείο του ΔΕΔΔΥΕ ανά περιφέρεια. Οι αριθμοί των παροχών διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αναγράφονται στις εμπρόθεσμες δηλώσεις Ε9, στο έντυπο Ε2, όπου συμπληρώνονται τα μισθώματα ακινήτων.

Τα κενά ακίνητα εντοπίζονται από τις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων οικονομικού έτους 2014, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την εκκαθάριση του Δεκέμβρη από τους ιδιοκτήτες που έχουν το εμπράγματο δικαίωμα της πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στα ακίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι για να χορηγηθούν οι συγκεκριμένες εκπτώσεις οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου 2014.

Με άλλη απόφαση της κ. Σαββαΐδου ορίζεται ότι όσοι φορολογούμενοι λόγω οικονομικής αδυναμίας θέλουν να λάβουν μείωση ή απαλλαγή από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013, το λεγόμενο «χαράτσι», θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην εφορία τους. Αρμόδιος για την απόρριψη ή την αποδοχή του αιτήματος μείωσης είναι ο προϊστάμενος της εφορίας.

Κατά την κρίση του και σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που προσκομίζει ο φορολογούμενος μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες δόσεις, είτε την παροχή έκπτωσης, είτε την πλήρη διαγραφή του με βασικό κριτήριο να μην τίθεται εκ του φόρου σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ίδιου ή μελλών της οικογένειάς του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v