Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή αύξηση Δημόσιου Χρέους στα 317,5 δισ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τη μέθοδο υπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε στο 1,42 δισ. ευρώ.

ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή αύξηση Δημόσιου Χρέους στα 317,5 δισ.

Στα 317,5 δισ. υπολογίζεται το δημόσιο χρέος της χώρας για το δεύτερο τρίμηνο του 2014, έναντι 315 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία καταρτίστηκαν με βάση το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ΕΣΛ-ESA 2010) το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας διαμορφώθηκε στο ίδιο διάστημα σε 1,42 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τo συγκεκριμένο μέγεθος προκύπτει με βάση τη μεθοδολογία ESA 2010 και διαφέρει από τον ορισμό του Πρωτογενούς Ισοζυγίου που χρησιμοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η Ελλάδα είχε το 2014 κάποια έσοδα από τα χρήματα που διέθεσε για τη στήριξη των τραπεζών. Συγκεκριμένα εισέπραξε 127 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2014 και 115 εκατ. ευρώ το δεύτερο. Αυτό οφείλεται στο ότι οι δεδουλευμένες αμοιβές που προκύπτουν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικού δανεισμού και του συστήματος ομολογιακών δανείων, καθώς και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, ήταν υψηλότερα από τις δεδουλευμένες δαπάνες.

Εν τω μεταξύ οι φόροι εμφανίζονται αυξημένοι κατά 984 εκατ. ευρώ. Ανήλθαν σε 4,79 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου, από 3,806 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο (και έναντι 4,33 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2013- αύξηση κατά 460 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση). Στον αντίποδα, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν περαιτέρω.

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v