Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΦΑΕ: Να γίνονται έλεγχοι από μικτά κλιμάκια στις εθνικές οδούς

Στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας θα συνέβαλλε επίσης και η επαναλειτουργία των Δημοσίων ΚΤΕΟ, τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν χωρίς κάποια προφανή αιτία ή λόγο, αναφέρει ο ΟΦΑΕΕ.

ΟΦΑΕ: Να γίνονται έλεγχοι από μικτά κλιμάκια στις εθνικές οδούς

Με αφορμή το πρόσφατο πολύνεκρο ατύχημα στην περιοχή της Βέροιας, αλλά και το τελευταίο που σημειώθηκε στην Εθνική Οδό στην Μεταμόρφωση, ευτυχώς χωρίς θύματα, το υπουργείο Μεταφορών εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πρόθεσή του να θεσπίσει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους ελέγχους, αναφέρει η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ).

Θα επισημάνουμε για μία ακόμα φορά την ακαταλληλότητα της Εγνατίας Οδού λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης κατωφέρειας στο ύψος της Κουλούρας (κόμβος Βέροιας) που δυσχεραίνει την συγκράτηση των ΦΔΧ με βαρύ φορτίο, σε συνδυασμό :

Α) Αφενός με την έλλειψη κατάλληλης σήμανσης με οπτικά σύμβολα (καθώς είναι αδύνατο να μεταφράζεται στη γλώσσα κάθε διερχόμενου οδηγού),

Β) Την παράλειψη διανομής ενημερωτικών φυλλαδίων σε όλες τις γλώσσες και σε όλα τα σημεία εισόδου στην επικράτεια και

Γ) Την έλλειψη σοβαρής αστυνόμευσης της κυκλοφορίας από την Τροχαία σε περίπτωση εκτέλεσης έργων η ύπαρξης εμποδίων η συνωστισμού στο οδόστρωμα

'Oσον αφορά τους τεχνικούς ελέγχους, η ΟΦΑΕ έχει ήδη υποβάλει επίσημες προτάσεις, θέλοντας να επισημάνει για μία ακόμη φορά μέσα από την πολυετή εμπειρία των μελών της, ότι το θέμα της ασφάλειας δεν επιλύεται με ομοβροντία νομοθετημάτων για την θέσπιση επιπλέον ανεπαρκών ελεγκτικών μηχανισμών, που στο τέλος της ημέρας προστίθενται σε ένα ανεπαρκές πλαίσιο που ουσιαστικά επιβραβεύει την ανομία.

Η μόνη λύση είναι η δημιουργία μικτών κλιμακίων που θα κινούνται σε όλο το εθνικό δίκτυο καθώς και στις εισόδους της χώρας και θα ελέγχουν τα φορτηγά αυτοκίνητα, για πιθανές παρανομίες (ασφάλειας, φορολογικές, οδικές).

Η δημιουργία πληθώρας κλιμακίων με επιπλέον ελεγκτικούς μηχανισμούς, προάγουν την παρανομία και αφήνουν στο απυρόβλητο όλους εκείνους τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται το σύστημα, θησαυρίζοντας εις βάρος της εθνικής οικονομίας και των αυτοκινητιστών.

Στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας θα συνέβαλλε επίσης και η επαναλειτουργία των Δημοσίων ΚΤΕΟ, τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν χωρίς κάποια προφανή αιτία ή λόγο, αποκλείοντας έτσι την πολύτιμη συμβολή του Δημοσίου στην διασφάλιση της οδικής ασφάλειας. Τεράστιες επενδύσεις του ελληνικού Δημοσίου που διατέθηκαν για την κατασκευή των δημοσίων ΚΤΕΟ, σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτες με τις εγκαταστάσεις τους να «σαπίζουν», τα δημόσια ταμεία να χάνουν έσοδα, και τους αυτοκινητιστές να επιβαρύνονται με το υψηλό κόστος έκδοσης ενός πιστοποιητικού τεχνικού ελέγχου από τα Ι.ΚΤΕΟ. Η επαναλειτουργία των δημοσίων ΚΤΕΟ αποτελεί ανάγκη καθώς αυτά μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να υστερούν σε τίποτα απέναντι στα Ι.ΚΤΕΟ.

Επιτέλους ας καταλάβει η Πολιτεία, πως δεν θα ανακαλύψει την πυρίτιδα. Να κάνει επιτέλους ότι και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, αναφέρει η ΟΦΑΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v