Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους 30 ακριβότερους δρόμους του κόσμου ξανά η Ερμού

Η Ερμού ανέβηκε στην κατάταξη όχι επειδή αυξήθηκαν τα ενοίκια, αλλά επειδή υποχώρησαν τα μισθώματα σε άλλες αγορές. Ακριβότερος εμπορικός δρόμος η Upper Fifth Avenue της Νέας Υόρκης. Ακολουθούν δρόμοι σε Χονγκ Κονγκ και Παρίσι.

Στους 30 ακριβότερους δρόμους του κόσμου ξανά η Ερμού

Δύο θέσεις ανέβηκε φέτος η Ερμού στην παγκόσμια κατάταξη με τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους του πλανήτη, με βάση την ετήσια έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield, την οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η Proprius.

Η Ερμού βρέθηκε στην 29η θέση από την 31η που ήταν στον περυσινό κατάλογο, όχι επειδή ανέβηκαν τα ενοίκια, αλλά επειδή υποχώρησαν τα μισθώματα σε άλλες αγορές.

Σύμφωνα με την Cushman & Wakefield, τα ενοίκια στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας παρέμειναν σταθερά σε σχέση με πέρυσι, με τον μέσο όρο στα 2.160 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως. Αντίθετα, τα ενοίκια στα εμπορικά ακίνητα της Istiklal Street στην Κωνσταντινούπολη κατέγραψαν τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο (27,3%) με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει την 20ή θέση διεθνώς από 29η πέρυσι.

Η είδηση της φετινής κατάταξης είναι ότι η Νέα Υόρκη ξεπέρασε το Χονγκ Κονγκ ως η πόλη με τον ακριβότερο εμπορικό δρόμο παγκοσμίως. Τα ενοίκια στην Upper Fifth Avenue της Νέας Υόρκης ανήλθαν στο ρεκόρ των 29.822 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ η Causeway Bay στο Χονγκ Κονγκ παρουσιάζει πτώση 6,8% και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Στην τρίτη κατατάσσεται η Champs-Élysées του Παρισιού, χωρίς να καταγραφεί αλλαγή στις τιμές ενοικίασης, μετά από άνοδο 40% πέρυσι. Η New Bond Street του Λονδίνου διατηρεί την τέταρτη θέση, με αύξηση ενοικίων 4,2%. Η Pitt Street Mall στο Σίδνεϊ συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα, ανεβαίνοντας τρεις θέσεις στην κατάταξη με αύξηση της τάξης του 25%

Σύμφωνα με την Cushman & Wakefield, τα ενοίκια στα καταστήματα εμπορικών δρόμων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν 2,4% τους 12 τελευταίους μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014. Η Αμερική έδειξε την ισχυρότερη ανάπτυξη, με αύξηση ενοικίων 5,8%, ίδιο ποσοστό όπως και πέρυσι, ενώ η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική (ΕΜΕΑ) παρουσίασε μέτρια άνοδο 1,3% και η Ασία 3,6%. Η πτωτική και κάπως υποτονική οικονομική δραστηριότητα και κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές επηρέασαν ορισμένες αγορές. Ωστόσο, παρά τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, 277 από τις 330 θέσεις που συμμετείχαν στην έρευνα έδειξαν είτε στασιμότητα είτε αύξηση ενοικίων στη διάρκεια του έτους.

Ο Martin Mahmuti, ανώτερος αναλυτής επενδύσεων στην Cushman & Wakefield δήλωσε πως "η τάση των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης για πειραματισμό με τον σχεδιασμό, τη διάταξη, το περιεχόμενο και τον ανασχεδιασμό των flagship καταστημάτων τους, συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στις μεγάλες πόλεις/αγορές και θα παραμείνει βασικός παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Παρά την ακόμα αβέβαιη οικονομική κατάσταση σε ορισμένα μέρη του κόσμου, κυρίως στην Ασία και στην ευρωζώνη, η δραστηριότητα λιανικής αγοράς αναμένεται να βελτιωθεί το 2015.

Οι κεντρικές αγορές θα παραμείνουν σε υψηλή ζήτηση, καθώς οι αλυσίδες είναι πρόθυμες να εδραιώσουν την παρουσία τους και να αυξήσουν την προβολή τους, ενώ η προσφορά θα παραμείνει σφιχτή. Η ανάπτυξη των online αγορών, που υποστηρίζουν την πόλωση στην αγορά προς όφελος του μεγαλύτερου και του καλύτερου, θα έχει επίσης διαρθρωτικό αντίκτυπο στις τοπικές αγορές".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v