Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαστίγιο και καρότο για εξάμηνη παράταση

Γιατί απορούν οι δανειστές με τις δηλώσεις Βενιζέλου. Tι συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες του EWG. Tο μυστικό ραντεβού Λαγκάρντ-Γιούνκερ και η «απουσία» του προέδρου της Κομισιόν από τις εξελίξεις. Tι πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση από το ΔΝΤ.

Μαστίγιο και καρότο για εξάμηνη παράταση

Για εξάμηνη παράταση μιλούν ανοικτά στις Βρυξέλλες, με την επιμονή των Γερμανών να παραμένει, όπως αποκάλυψε πρώτα το Euro2day.gr.

Το EuroWokring Group μέχρι την άλλη εβδομάδα θα πρέπει να έχει ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να δοθεί η απαραίτητη παράταση της Ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής κάλυψης/

Ακολούθως, η ΕΚΤ, στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου θα αποφασίσει για την κάλυψη των ελληνικών ομολόγων.

Με δεδομένα τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, κύκλοι των Βρυξελλών εξέφραζαν απορίες για τις χθεσινές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για μικρή παράταση ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Ο λόγος είναι ότι έχει διαμηνυθεί στην ελληνική πλευρά στο Παρίσι, πως δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε κανένα θέμα συμπεριλαμβανομένων και των «καυτών» θεμάτων του ασφαλιστικού που ενδέχεται να φέρουν νέες περικοπές σε συντάξεις.

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών υπάρχει η απορία ότι εάν είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση μέσα στον Ιανουάριο, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Βενιζέλος, αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά οπισθοχωρεί σε κόκκινες γραμμές που έχει θέσει. Και εάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, έχει ληφθεί τέτοια απόφαση τότε γιατί δεν ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο Παρίσι;

Για τους δανειστές, μια τεχνική παράταση μερικών εβδομάδων σημαίνει ακριβώς αυτό: ότι η ελληνική πλευρά θα υποχωρήσει.

Υπό αυτό το πρίσμα οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως είτε ο κ. Βενιζέλος εννοούσε κάτι άλλο, ή στο Παρίσι η δικαιολογία της κυβέρνησης ότι αυτά τα μέτρα δεν θα περάσουν από την βουλή συνεπώς θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, δεν ισχύει πλέον.

Γιατί ζητούν εξάμηνο

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι μια 6μηνη παράταση μάλλον συμφέρει την κυβέρνηση Σαμαρά.

Όπως μας δήλωσε αργά χθες το βράδυ Ευρωπαίος αξιωματούχος, η 6μηνη παράταση δίνει την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει να καταθέσει στη Βουλή αντιλαϊκά μέτρα πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δεν έχει «επιπλοκές» καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εμφανίζονται μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Επιπλέον, μέχρι τότε, η Ελλάδα θα μπορεί να αποδείξει στην πράξη αυτά που λέει στην τρόικα: ότι δηλαδή ο προϋπολογισμός του 2015 μπορεί να εκτελεστεί και να έχει τα έσοδα που προβλέπονται κάτι που θα μπορέσει -ενδεχομένως- να ανατρέψει κάποιες από τις αυστηρές δεσμεύσεις που καλείται να υλοποιήσει τώρα.

Επιπλέον κατά τον ίδιο αξιωματούχο, με μια εξάμηνη παράταση, το Letter of Intent που θα καλείται να υποβάλει η ελληνική πλευρά θα είναι μια δέσμευση ότι το ισχύον Memorandum of Understanding θα υλοποιηθεί εντός του νέου χρονοδιαγράμματος.

Ενώ από την άλλη, εάν η παράταση είναι ολίγων εβδομάδων τότε τα μέτρα θα αναγράφονται ένα προς ένα.

Τα πιο πάνω, κατά τους Ευρωπαίους είναι το καρότο για να δεχθεί η Ελληνική πλευρά την πολύμηνη παράταση. Το μαστίγιο δεν είναι άλλο από την ισχυρή εποπτεία που εξακολουθεί να το συνοδεύει αλλά και οι πιέσεις που θα δέχεται η χώρα μας να μην ζητήσει επισήμως πρόωρη αποχώρηση από την δανειακή σύμβαση του ΔΝΤ.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr με σχετικό απόρρητο έγγραφο της Τρόικας, είναι ξεκάθαρο ότι μεγάλη μερίδα χωρών της ευρωζώνης, αλλά και το ΔΝΤ, αδιαφορεί για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Υπό αυτό το πρίσμα ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δεν είπε κάτι νέο χθες στη Βουλή. Η κυβέρνηση γνωρίζει τη στάση αυτή εδώ και καιρό. Μάλιστα το Μαξίμου έκανε και σχετικά «διαβήματα» διαμαρτυρίας για την διαρροή του εν λόγω εγγράφου στο Euro2day.gr.

Συνεπώς όλα αυτά είναι γνωστά από τον Οκτώβριο. Όπως επίσης και η προτροπή έως και πίεση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στον Γκίκα Χαρδούβελη στο προηγούμενο Eurogroup για την ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είτε η κυβέρνηση ζητήσει πρόωρη έξοδο, είτε όχι.

Συνεπώς τίποτα δεν έπρεπε να εκπλήσσει την ελληνική πλευρά. Οι δανειστές είχαν χαράξει αυτή τη γραμμή από τον Οκτώβριο και αυτήν συνεχίζουν να ακολουθούν.

Η πολιτική διαπραγμάτευση

Όσο για την πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατα επίπεδα στην οποία ελπίζει ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση για το ελληνικό θέμα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στην Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ ο κ. Γιούνκερ πρότεινε να κλείσει το 75% των θεμάτων με τις σκληρές διατάξεις του ασφαλιστικού να μένουν για μετά τον Μάρτιο (όπως ο ίδιος άλλωστε είχε υποσχεθεί στον κ. Σαμαρά) η κ. Λαγκάρντ ήταν κάθετη και αρνητική.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι όλα τα θέματα είχαν συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν για μετά τις ευρωεκλογές (δόθηκε ήδη δηλαδή μια πολιτική στήριξη στον κ. Σαμαρά τότε), μετά υπήρξε προφορική συμφωνία εντός του καλοκαιριού σε όλα ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση τον Οκτώβριο, όμως η Ελληνική κυβέρνηση δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της.

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε δε ότι ακόμα και η ίδια να πιστεύει ότι χρειάζεται κάποια καλύτερη αντιμετώπιση, δεν θα μπορέσει να το περάσει από το ΔΣ το ΔΝΤ.

Βέβαια, υπογείως και εάν λάβουμε υπόψη την στάση του Ταμείου στις συνομιλίες στις οποίες αναφέρεται το απόρρητο έγγραφο, το ΔΝΤ θέλει ένα και μόνο πράγμα: «να διασφαλιστούν τα συμφέροντα μας στην Ελλάδα και μετά το 2015».

Συνεπώς, ο "σκληρός" κ. Τόμσεν που τώρα δίνει τις εντολές ως επικεφαλής, ίσως «εκφράζει» και ένα άλλο σκοτεινό ρόλο πλην αυτόν του τεχνοκράτη που θέλει να διασφαλίσει την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και μαρτυρίες υπουργών ότι στελέχη του ΔΝΤ (Μπομπ Τράα) όταν έκαναν ραντεβού μαζί τους, συζητούσαν και για άλλα «θέματα» που αφορούσαν συμφέροντα διαφόρων εταιριών.

Κανείς, ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ δεν μπορεί να υποχρεώσει την ελληνική πλευρά να μην ζητήσει την πρόωρη έξοδο από την δανειακή σύμβαση του Ταμείου. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε και με υποχώρηση της κυβέρνησης καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ξεκάθαρα (και δίπλα από την Αγγελα Μέρκελ) ότι θα το πράξει.

Αυτό που μπορούν να κάνουν οι δανειστές είναι όταν μας εντάξουν στην γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, να αποσαφηνίσουν ένα ενισχυμένο ρόλο για το ΔΝΤ.

Η άλλη εναλλακτική είναι να εξαγοράσει ο ESM τα δάνεια του ΔΝΤ ώστε να υπογραφούν οι όροι που θα ήθελε το Ταμείο στη δανειακή σύμβαση. Αυτό βέβαια είναι πιο δύσκολο και πολύπλοκο, καθώς θα απαιτήσει εκ νέου έγκριση από ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα μας με τον νέο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί να «παίζει μπάλα» μόνος του (και να διατηρεί σκληρότερη θέση από αυτή που έχει εντολή να κρατά) καθώς τον Ζ.Κ. Γιούνκερ εκτός το πακέτο των 315 δισ. κάποια μικρά προβλήματα υγείας τον κρατούν προς το παρόν μακριά από την ελληνική υπόθεση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v