Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τελεσίγραφο» από τρόικα στην Αθήνα

Πακέτο ισχυρών δεσμεύσεων από την Αθήνα μέσα στις επόμενες ώρες ζητούν oι δανειστές. Σε πρώτο πλάνο δημοσιονομικό κενό, ασφαλιστικό, οι 100 δόσεις. Προς αυξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Τελείωσε η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου. «Πολλά γίνονται», λέει ο Χαρδούβελης.

«Τελεσίγραφο» από τρόικα στην Αθήνα

«Ο χρόνος τελειώνει» διαμηνύουν πηγές της τρόικας την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκαν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης όταν ρωτήθηκε, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ απάντησε ότι «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται».

Εν τω μεταξύ η τρόικα διαμηνύει ότι «μόνο ένα πακέτο ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά μέσα στις επόμενες ώρες θα καθιστούσε εφικτή την εκκίνηση των τεχνικών εργασιών για να κλείσει ο έλεγχος». Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών το νέο πακέτο προτάσεων αναμένεται να αποσταλεί το αργότερο μέχρι αύριο το μεσημέρι.

Επί της ουσίας, η τρόικα ζητά εδώ και τώρα ισχυρές δεσμεύσεις, οι οποίες ενδεχομένως θα αποτυπώνονται σε ένα νομοσχέδιο για να:

· Κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015. Στο «πακέτο» αυτό περιλαμβάνεται η ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή 6,5% στον ΦΠΑ που επιβάλλεται σήμερα στη διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά, φάρμακα και εισιτήρια θεάτρου. Κατά ορισμένες πηγές το βασικό σενάριο είναι να αυξηθεί ο ΦΠΑ μόνο στα ξενοδοχεία.

· Προωθηθεί μια «αξιόπιστη» μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

· Ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων.

· Τροποποιηθούν παράμετροι της ρύθμισης των εκατό δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Οι προειδοποιήσεις για το «τέλος χρόνου» συνοδεύονται από επισημάνσεις από τις ίδιες πηγές της τρόικας ότι το ενδεχόμενο να τελειώσει το ισχύον πρόγραμμα ( στις 31 Δεκεμβρίου) χωρίς να έχει κλείσει ο έλεγχος αποτελεί «πραγματικό κίνδυνο» για την χώρα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο επίτροπος οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμιζε ότι «η Επιτροπή επιθυμεί να βρεθεί ένας βηματισμός που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα και στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα που θα της επιτρέψουν να ολοκληρώσει σύντομα το πρόγραμμα προσαρμογής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v