Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παράθυρο» Ολάντ για κοινή παρέμβαση με Μέρκελ υπέρ Ελλάδας

«Θα ενεργήσω μαζί με την Άγκελα Μέρκελ με τρόπο ώστε το ΔΝΤ και η ΕΚΤ να μην περιπλέκουν πολύ τα πράγματα με την Ελλάδα», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Φ. Ολάντ. Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ.

«Παράθυρο» Ολάντ για κοινή παρέμβαση με Μέρκελ υπέρ Ελλάδας

Οι Έλληνες χρειάζονται ελπίδα και όχι στιγματισμό, δήλωσε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στις Βρυξέλλες ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος στην ουσία προανήγγειλε κοινή παρέμβαση με την καγκελάριο Μέρκελ στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ, ώστε να σταματήσουν να περιπλέκουν τα πράγματα στην Ελλάδα, μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Θα ενεργήσω μαζί με την Άγκελα Μέρκελ με τρόπο ώστε το ΔΝΤ και η ΕΚΤ να μην περιπλέκουν πολύ τα πράγματα με την Ελλάδα», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι εάν η χώρα ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που τέθηκαν και συνεχίζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι Έλληνες θα πρέπει επίσης να έχουν δικαίωμα στην ελπίδα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν είναι δικός του ρόλος να αποφασίσει για λογαριασμό των Ελλήνων βουλευτών και του λαού. Σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ, «υπάρχει μια πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, αλλά η κατάσταση δεν συγκρίνεται σε τίποτα με εκείνη πριν από 2,5 χρόνια, όταν κάποιοι αναρωτιούνταν εάν θα έπρεπε να παραμείνει ή όχι η χώρα στο ευρώ».

Την ελπίδα ότι η διαδικασία της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα θα έχει αίσια έκβαση εξέφρασε από την πλευρά της η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε μία σταθερή πορεία.

Διαβεβαιώσεις Σαμαρά για τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα δεν συζητήθηκε επίσημα στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πληροφορήθηκαν από τον πρωθυπουργό τις τελευταίες εξελίξεις, γεγονός που επιβεβαίωσε άλλωστε και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα θα τερματιστεί σύντομα.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν το επενδυτικό σχέδιο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ύψους 315 δισ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί σε μία τριετία και κάλεσαν την Κομισιόν να υποβάλει εντός του Ιανουαρίου τις απαραίτητες νομοθετικές προτάσεις για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v