Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιόσκα Φίσερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πυροδοτήσει νέα κρίση στην ευρωζώνη

Tο εκλογικό αποτέλεσμα των Αθηνών θα μπορούσε να πυροδοτήσει τεράστια πολιτική κρίση, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Επικρίνει το Eurogroup για την ανικανότητά του να τερματίσει την κρίση. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιόσκα Φίσερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πυροδοτήσει νέα κρίση στην ευρωζώνη

«Κρίση μετά την κρίση». Είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας επί συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων που φιλοξενεί η FAZ. Οπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ο Γιόσκα Φίσερ προαναγγέλλει μια νέα κρίση μετά την κρίση στην ευρωζώνη με αφορμή τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βέβαια η Ελλάδα είναι χώρα μικρή για να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο στην ευρωζώνη, αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις αντιδράσεις των αγορών» σημειώνει ο Γιόσκα Φίσερ, «ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα των Αθηνών θα μπορούσε να πυροδοτήσει τεράστια πολιτική κρίση, η οποία να μεταπηδήσει στην Ιταλία και αργότερα στη Γαλλία, στη δεύτερη και τρίτη οικονομία της ευρωζώνης».

Ο πρώην γερμανός υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει το συλλογισμό του και υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν γίνει θαύμα στην Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει τις εκλογές, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της κρίσης που θα προερχόταν από την ίδια πολιτική με στόχο το ευρώ φέρνοντας ως παράδειγμα τη δυσαρέσκεια των Ιταλών, όχι πλέον μόνο κατά της πολιτικής της λιτότητας, αλλά κατά του ίδιου του κοινού νομίσματος. «Εδώ προδιαγράφεται μια διαμάχη αρχών με τη Γερμανία σε μια περίοδο όπου στα κοινοβούλια και στους δρόμους της χώρας σχηματίζεται μια δεξιά εθνικιστική αντιευρωπαϊκή δύναμη που θα περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια χειρισμών του Βερολίνου για συμβιβασμούς» επισημαίνει ο Φίσερ. «Αυτή η διαμάχη, που κινδυνεύει να γίνει γερμανοιταλική, και ακόμη χειρότερο, γερμανογαλλική, είναι επικίνδυνη γιατί δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο την ευρωζώνη, αλλά ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Ο Γιόσκα Φίσερ επικρίνει το Eurogroup για την ανικανότητά του να τερματίσει την κρίση και διατείνεται ότι εκτός από «τελετουργικές» εκκλήσεις για λιτότητα δεν έχει δώσει αναπτυξιακή προοπτική με αποτέλεσμα σε πολλές χώρες της ΕΕ να έχει στερέψει η υπομονή.

Για τις πρόωρες ελληνικές εκλογές αποκαλεί «υψηλό κίνδυνο» το ενδεχόμενο εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν επιθυμεί να κατηγορηθεί για γιγαντιαία απάτη σε βάρος των ψηφοφόρων του, θα πρέπει να επιμείνει τουλάχιστον στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων με την τρόικα. Σε περίπτωση αποτυχίας, ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναλάβει μονομερώς τις συνέπειες», γράφει ο Φίσερ. «Από τώρα όμως διαφαίνεται ότι τυχόν επαναδιαπραγμάτευση θα είχε την επενέργεια χιονοστιβάδας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου με την ευρωκρίση να αναζωπυρώνεται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v