Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορκίδης: Τα βάσανά μας δεν τελειώνουν την ημέρα των εκλογών

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ή μέχρι τη λήξη της όποιας πιθανής τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος, θα εξακολουθεί να διατηρείται η αβεβαιότητα και να αυξάνεται η ανησυχία, εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης

Κορκίδης: Τα βάσανά μας δεν τελειώνουν την ημέρα των εκλογών
Την ελπίδα ότι οι πολιτικοί θα κάνουν την έκπληξη και θα επιλέξουν πολιτική συναίνεση και εθνική συνεννόηση, ώστε τελικά όλα να εξελιχθούν θετικά για τη χώρα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δύσκολα η ηρεμία στην αγορά θα αποκατασταθεί την επομένη των εκλογών.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ή μέχρι τη λήξη της όποιας πιθανής τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος, θα εξακολουθεί να συντηρείται η αβεβαιότητα και να αυξάνεται η ανησυχία».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τονίζει επίσης ότι «το φορολογικό και η υπερφορολόγηση, το ασφαλιστικό και ο ΟΑΕΕ, οι τράπεζες και η ρευστότητα, η ανεργία εργοδοτών και εργαζομένων, η διαπραγμάτευση του προγράμματος και του χρέους, το ενδεχόμενο σενάριο κουρέματος καταθέσεων ή ακόμα χειρότερα ο εφιάλτης της χρεοκοπίας είναι οι "πληγές" της αγοράς που θα ταλαιπωρούν τους μικρομεσαίους για αρκετό καιρό μετά τις εκλογές».

Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι μεγάλη σημασία σε αυτές τις εκλογές έχει να «μη στείλουμε ξανά με την ψήφο μας ανεπαρκείς εκπροσώπους μας στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Η δήλωση του κ. Κορκίδη για τις εθνικές εκλογές:

«Οι πολιτικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών στα ΜΜΕ, λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής, από γνώστες και αδαείς υποψηφίους, από υπεύθυνους και ανεύθυνους εκπροσώπους κομμάτων, ξεπέρασαν κάθε όριο πολιτικής ανεπάρκειας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου που ακούει τα προεκλογικά «σημεία και τέρατα» με ειρωνική δυσπιστία και τιμωρητική διάθεση.

Οι υποσχέσεις, οι παροχές, οι ελαφρύνσεις, οι απαλλαγές και οι υπερβολές χωρίς τεκμηρίωση, όχι μόνο δεν γίνονται εύκολα πιστευτές, αλλά αντιθέτως φοβίζουν τους σοβαρούς ανθρώπους και τους νηφάλια σκεπτόμενους ψηφοφόρους, που σέβονται τους κόπους τους και ανησυχούν για το μέλλον των οικογενειών τους. Όσες βεβαίως μεγαλοστομίες έχουν ακόμα να πουν οι εκατοντάδες υποψήφιοι, τελειώνουν το Σάββατο και την Κυριακή μιλάμε όλοι εμείς με την ψήφο μας. Το ζήτημα είναι πλέον σε πιο βαθμό αυτά που θα ακούσουμε από Δευτέρα, θα έχουν σχέση και σύνδεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Η πολιτική ασάφεια δημιουργεί δικαιολογημένα, φοβίες στους μικρομεσαίους με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει την αγορά σε "αδράνεια" πράξεων και σκέψεων. Ξεκάθαρες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί, παρά μόνο από λίγους σοβαρούς και συνεπείς πολιτικούς, με αποτέλεσμα η μεγάλη αλήθεια για την επόμενη ημέρα των εκλογών να μην έχει γίνει απόλυτα κατανοητή και να κρατά τους ανθρώπους της αγοράς σε αγωνία και ανασφάλεια.

Οι παραγωγικοί φορείς της πραγματικής οικονομίας, έχοντας θορυβηθεί από την ανευθυνότητα της πολυφωνίας των κομμάτων, ζήτησαν καθαρά λόγια και σαφείς θέσεις, από τους αρχηγούς των κομμάτων, χωρίς όμως ικανοποιητική ανταπόκριση. Ο Πρωθυπουργός, μπορεί να απευθύνθηκε δύο φορές στον επιχειρηματικό κόσμο, δίνοντας κάποιες απαντήσεις στις ανησυχίες μας, αλλά για να είμαι ειλικρινής, περιμέναμε καλύτερες τοποθετήσεις από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τους μικρομεσαίους φορολογούμενους.

Το φορολογικό και η υπερφορολόγηση, το ασφαλιστικό και ο ΟΑΕΕ, οι Τράπεζες και η ρευστότητα, η ανεργία εργοδοτών και εργαζομένων, η διαπραγμάτευση του προγράμματος και του χρέους, το ενδεχόμενο σενάριο κουρέματος καταθέσεων ή ακόμα χειρότερα ο εφιάλτης της χρεοκοπίας είναι οι "πληγές" της αγοράς που θα ταλαιπωρούν τους μικρομεσαίους για αρκετό καιρό μετά τις εκλογές.

Η έντονη ανησυχία για τη κατάληξη της ελληνικής οικονομίας είναι ο λόγος που αυτές οι εκλογές δεν μας δημιουργούν προσδοκίες για το μέλλον της αγοράς, ούτε ελπίδες για τη βελτίωση της καθημερινότητας μας. Δύσκολα, λοιπόν, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, την επόμενη ημέρα θα αποκατασταθεί η ηρεμία στην αγορά, αλλά αντίθετα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ή μέχρι τη λήξη της όποιας πιθανής τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος, θα εξακολουθεί να συντηρείται η αβεβαιότητα και να αυξάνεται η ανησυχία.

Είναι αλήθεια ότι στη μεσαία τάξη όλα τα κόμματα υπόσχονται πολλά προεκλογικά που τα ξεχνούν μετεκλογικά. Είμαστε κάτι "σαν την αγαπημένη, που δεν γίνεται ποτέ σύζυγος". Γιατί, λοιπόν, πρέπει να υπάρχει πάντα κάποιος που μας κοροϊδεύει, κάποιος που μας εξαπατά; Μήπως φταίμε και εμείς που μάλλον ικανοποιούμαστε να ακούμε αυτά που θέλουμε, παρά τις πικρές αλήθειες που μας στεναχωρούν; Το πάθημα μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν μας έχει γίνει μάθημα.

Προσωπικά, θεωρώ ότι μεγάλη σημασία έχει σε αυτές τις εκλογές εκτός από το κόμμα και ποιόν σοβαρό υποψήφιο ψηφίζεις. Ας μη στείλουμε λοιπόν ξανά με την ψήφο μας ανεπαρκείς εκπροσώπους μας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν γνωρίζω τι κυβερνητικός σχηματισμός θα προκύψει, πώς και από ποιούς θα κυβερνηθούμε μετά τις εκλογές, αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα βάσανά μας δεν τελειώνουν την ημέρα των εκλογών, αφού όλοι ανακαλύπτουν τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα του τόπου, μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Μακάρι, βεβαίως, οι πολιτικοί του τόπου μας να μας εκπλήξουν ευχάριστα και να επιλέξουν πολιτική συναίνεση και εθνική συνεννόηση, ώστε τελικά όλα να εξελιχθούν θετικά για τον λαό και την πατρίδα μας. Μακάρι να υπάρχει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές μας, θα μας βγάλει ομαλά από το μνημόνιο και θα μας απαλλάξει από τα μέτρα λιτότητας, πάντα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μακάρι να επωφεληθεί η οικονομία μας των θετικών αλλαγών, που συντελούνται στην Ευρωζώνη, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ε.Κ.Τ. Άλλωστε λέγεται ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Εμείς πάντως οι μικρομεσαίοι της αγοράς που είμαστε το μεγαλύτερο κομμάτι της μεσαίας τάξης, όσο ζούμε σε αυτή τη χώρα, όχι μόνο θα ελπίζουμε, αλλά θα παλεύουμε καθημερινά για μια καλύτερη Ελλάδα, που αξίζουμε και δικαιούμαστε. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε, όταν οι πολιτικοί άρχοντες της χώρας, που θα επιλέξουμε με ευθύνη να μας κυβερνήσουν, αποφασίσουν επιτέλους να σεβαστούν τη μεσαία τάξη και να μιμηθούν τον κοινωνικό και οικονομικό πατριωτισμό των μικρομεσαίων...».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v