Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ετοιμάζουν οι δανειστές για την «εποχή Τσίπρα»

Με δεδομένο το αποτέλεσμα των εκλογών αρχίζουν οι επαφές μεταξύ των δανειστών για την επόμενη μέρα. Τα σχέδια που πέφτουν στο τραπέζι σε σημερινή συνάντηση πριν το Eurogroup. Οι δηλώσεις του Μοσκοβισί και το παρασκήνιο.

Τι ετοιμάζουν οι δανειστές για την «εποχή Τσίπρα»

Δεν θα ήταν σώφρον να αγνοήσουμε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, δήλωσε στο οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων MNI o επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη φυσικά τα αποτελέσματα των εκλογών. Δεν θα ήταν σώφρον να τα αγνοήσουμε» είπε επαναλαμβάνοντας ότι την ίδια στιγμή η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι ενήμερη για τις υποχρεώσεις της χώρας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι «ούτε η Ελλάδα ούτε οι Ευρωπαίοι επιθυμούν κάτι τέτοιο. Χρειαζόμαστε την Ελλάδα στο ευρώ και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί το ίδιο» είπε.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη δημοκρατία. Είναι απαραίτητο να σεβόμαστε τη δημοκρατική έκφραση. Την ίδια ώρα όμως θεωρούμε ότι οι δεσμεύσεις της ελληνικής βουλής είναι και δεσμεύσεις της Ελλάδος. Σε αυτό το σημείο σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις» συνέχισε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ το βράδυ της Κυριακής, το Eurogroup ετοιμαζόταν να εκδώσει ανακοίνωση κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ότι είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση και ότι δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πάντως, δεν αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για την Ελλάδα πέραν της επανάληψης όσων γνωρίζουμε περί δεσμεύσεων.

Άλλωστε ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να περιοριστεί σε μια αποτίμηση των εκλογών και σε μια γενική αναφορά για το τι μπορεί να ζητήσει η νέα κυβέρνηση από το Eurogroup.

Αλλωστε τώρα αρχίζει ένας νέος κύκλος επαφών με την Αθήνα. Ήδη ο Μάρτιν Σουλτς προανήγγειλε ότι έρχεται στην Αθήνα. Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να βοηθήσω να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση. Και σκοπεύω να έρθω στην Αθήνα να σε συναντήσω αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στα μέσα της εβδομάδας και πριν πάω στη Μέρκελ την Παρασκευή».

Το Eurogroup

Σύμφωνα όμως με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, η γραμμή για την Ελλάδα που δεν αναμένεται να φανεί πριν δώσει δείγμα γραφής η νέα κυβέρνηση, θα συζητηθεί σε κλειστό γεύμα πριν από την έναρξη του Eurogroup στο οποίο θα παρευρεθούν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το δίδυμο της «χαλαρής» γραμμής είναι Γιούνκερ - Μοσκοβισί, ο κ. Ντράγκι θα επιμείνει στην επιτήρηση ώστε να μην παρεκκλίνουν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Το ΔΝΤ επιμένει να έχει το στόμα ερμητικά κλειστό και απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφέροντας ότι θα μιλήσει για την Ελλάδα τον Μάρτιο και ότι ο πρωταρχικός στόχος είναι η βιωσιμότητα του χρέους.

Βεβαίως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να αντικαταστήσουν κάποια μέτρα-δεσμεύσεις που έγιναν από τον κ. Σαμαρά από κάποια άλλα ισόποσης αξίας και αποτελεσματικότητας που μπορεί να προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Επίσης, ως καρότο θα αφήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο δεύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους, στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup του 2012, αλλά ως το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης και αφού κλείσουν η παράταση του προγράμματος και η πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας.

Στο τραπέζι του Eurogroup θα βρεθούν όλα τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα που προετοίμασε το EuroWorking Group. Ένα από αυτά κάνει λόγο για παράταση του προγράμματος κατά 6-12 μήνες, καθώς, εάν τα επιτόκια της Ελλάδας παραμείνουν στο 10% τότε η χώρα μας δεν πληροί τα κριτήρια για ένταξη σε προληπτική γραμμή στήριξης του ΕΣΜ.

Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr στο ακραίο σενάριο και σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση σταματήσει μονομερώς την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της (dirty exit), η ΕΚΤ θα προτείνει την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (European Court of Justice), για νομική παράβαση των υποχρεώσεών της προς τους δανειστές.

Επιπλέον, ένα άλλο σενάριο του EWG, αν και με λίγες πιθανότητες, είναι ένα τρίτο πακέτο στήριξης bail out χωρίς όμως νέα χρήματα. Θα ενισχυθεί με τα κονδύλια του ΤΧΣ και με τις υπόλοιπες δόσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ο στόχος είναι να συνεχίσει η αυστηρή επιτήρηση των δημοσιονομικών της χώρας μας ακόμα και εάν αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της.

Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται από τις σκληροπυρηνικές χώρες...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v