Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλειδώνει» κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Αναμένεται σήμερα η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού, αύριο ή Τετάρτη της κυβέρνησης. Προγραμματίζονται ραντεβού Τσίπρα με Θεοδωράκη και Κουτσούμπα. Οι προτεραιότητες για οικονομία και διαπραγμάτευση.

«Κλειδώνει» κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Ο κύβος ερρίφθη και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις, κέρδισε καθαρά την πρωτιά στις χθεσινές εκλογές, με μεγαλύτερο μάλιστα ποσοστό από αυτά που αποτύπωναν οι περισσότερες έρευνες.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς τη συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ για τη νέα κυβέρνηση. Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση Τσίπρας-Καμμένου προκειμένου «να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα», όπως λένε πηγές της Κουμουνδούρου. Συμπληρώνουν πως το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού σήμερα και της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί.

Το σχήμα θα έχει 162 έδρες, 149 ο ΣΥΡΙΖΑ και 13 οι ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε το βράδυ της Κυριακής με τον γ.γ.του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά και με τον Σταύρο Θεοδωράκη και εξέφρασε την πρόθεσή του να τους συναντήσει αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που αναμένεται να λάβει σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αργά το βράδυ από τα Προπύλαια, θα επιδιώξει συμμαχίες με άλλα κόμματα για να μπορέσει να στηρίξει το πρόγραμμά του, αλλά και να έχει δυναμική ώστε να ξεκινήσει τη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους. «Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο ελληνικός λαός δεν μας δίνει σήμερα λευκή επιταγή, αλλά εντολή αναγέννησης και αποκατάστασης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, η κόντρα μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Σταύρου Θεοδωράκη και το βέτο που θέτουν ο ένας για τον άλλον όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει τον έναν για βασικό κυβερνητικό εταίρο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αποκάλυψε αργά χθες το βράδυ ότι θα συναντηθεί τις επόμενες ώρες με τον κ. Τσίπρα, όμως, φωτογραφίζοντας τον Πάνο Καμμένο συμπλήρωσε ότι δεν θα μπει σε μια κυβέρνηση με αντιευρωπαϊστές. Η απάντηση του προέδρου των ΑΝΕΛ δεν άργησε να έρθει όταν, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν συνεργάζεται σε κυβέρνηση όπου θα συμμετέχει το Ποτάμι.

Και η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε αποτυπώσει την έμμεση προτίμησή της στον Πάνο Καμμένο. Όπως τόνισε χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με δυνάμεις που δεν είναι αντιμνημονιακές.

«Οι συνεργασίες πρέπει να έχουν ραχοκοκαλιά, πρέπει να έχουν προσανατολισμό και κατεύθυνση. Εμείς θα κάνουμε συνεργασίες στη βάση του σταθερού αντιμνημονιακού προγράμματός μας. Δεν θα κάνουμε συνεργασίες άλλα αντ' άλλων, δηλαδή, ο ένας να τραβάει το πάπλωμα από δω κι ο άλλος από κει», ανέφερε.

Νεκρό το πρόγραμμα Χαρδούβελη

Ουσιαστικά πάντως το έργο της νέας κυβέρνησης ξεκινά από σήμερα, με τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου μπορεί μεν να δώσει το "παρών" ο Γκίκας Χαρδούβελης, αλλά σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο εκ των στενών συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός σχετικά με το τι θα κάνει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, είπε: «Φαντάζομαι ότι ο κ. Χαρδούβελης θα κλείσει τις εκκρεμείς υποθέσεις, τεχνικού χαρακτήρα. Διότι αυτό το πρόγραμμα, στο οποίο είχε συμφωνήσει ο κ. Χαρδούβελης, ως εκπρόσωπος του κ. Σαμαρά, είναι πλέον νεκρό».

Πολλές είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας, που θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, ανταποκρινόμενος στην εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι πολίτες. Μεταξύ άλλων, έχει εξαγγείλει:

-Ευρώ χωρίς άλλες θυσίες, ευρώ με την κοινωνία όρθια.

-Εγγύηση των καταθέσεων, των επιδοτήσεων των αγροτών, των αξιοπρεπών συντάξεων.

-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

-Τέλος στους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία.

-Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

-Εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

-Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου στα καύσιμα και στα τσιγάρα.

-Έλεγχος λιστών τύπου Λαγκάρντ. Οι λίστες θα βγουν από τα συρτάρια και θα επανελεγχθούν, αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v