Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς ελληνική συναίνεση η δήλωση ΕΕ κατά Ρωσίας

«Οι δηλώσεις της Ε.Ε. για την Ουκρανία κυκλοφόρησαν χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των χωρών - μελών», αναφέρει η Γ.Γ. του πρωθυπουργού. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Mogherini. Η δήλωση του νέου υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Χωρίς ελληνική συναίνεση η δήλωση ΕΕ κατά Ρωσίας

Την βούληση της κυβέρνησης να μην ανεχθεί την περιθωριοποίηση της χώρας, εκφράζουν καλά ενημερωμένες πηγές με αφορμή την σημερινή «αντιθεσμική» ενέργεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και της Επιτρόπου για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκας Μογκερίνι να μην λάβει υπόψη τις θέσεις της Αθήνας για την σύνταξη της δήλωσης σχετικά με την Ρωσία.

Με την δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων, προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, στην επικοινωνία που είχε το Μέγαρο Μαξίμου με το επιτελείο του κ. Τουσκ και ο κ. Τσίπρας με την κ. Μογκερίνι, διατυπώθηκαν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης και ζητήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις.

Οι προτάσεις της Αθήνας αγνοήθηκαν και η δήλωση εκδόθηκε ως είχε πρωτοδιατυπωθεί. Με την δήλωση αυτή είχαν διατυπώσει διαφωνίες και άλλες χώρες που θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις και στην πολιτική κυρώσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα θα θέσει το θέμα αυτό στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών την προσεχή Πέμπτη που έχει ως βασικό θέμα συζήτηση τις ευρωρωσικές σχέσεις.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει αφενός το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της ΕΕ, αφετέρου δε εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τόσο η έκδοση της δήλωσης, όσο και η συνεδρίαση του Eurogroup την επομένη των εκλογών αποτελούν ένα τεστ για τη νέα κυβέρνηση.

Η δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης εκφράστηκε δια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ εκδόθηκε και ανακοίνωση από τη γγ του πρωθυπουργού η οποία τονίζει:

«Η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας.

Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, την οποία συγκαλεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Το αντικείμενο συζήτησης της Συνόδου θα είναι οι κυρώσεις στη Ρωσία σε σχέση με το θέμα της Ουκρανίας. Ερωτώμενος για τη θέση που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: "Θα είναι δημοκρατική".

Tι απαντά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης απάντησαν στις ενστάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως οι Έλληνες αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για το θέμα.

Ο Preben Aamann, εκπρόσωπος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, δήλωσε στην WSJ: «Λαμβάνουμε υπόψη την ελληνική ανακοίνωση και λυπούμαστε που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνταχθεί με την κοινή δήλωση των ηγετών για την Ρωσία».

«Όπως κάθε φορά που προετοιμάζουμε τέτοιες ανακοινώσεις, διαβουλευτήκαμε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η εικόνα που σχηματίσαμε είναι ότι η ανακοίνωση είχε την σύμφωνη γνώμη όλων από χτες το βράδυ. Η Ελλάδα δεν εξέφρασε αντίρρηση στην κοινή δήλωση» τόνισε ο κ. Aamann.

Ο εκπρόσωπος του κ. Tusk πρόσθεσε πως το γραφείο του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε να μπει μια υποσημείωση στην κοινή δήλωση των αρχηγών που θα εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν καλύπτεται.

«Από την στιγμή που η Ελλάδα δεν ήθελε τέτοια υποσημείωση, μας ήταν ξεκάθαρο ότι μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε την ανακοίνωση όπως είχε συμφωνηθεί το βράδυ» είπε ο κ. Aamman.

O ίδιος επισήμανε ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας «θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει την ελληνική θέση στην έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών για την ουκρανική κρίση».

Κόντρα στο ΥΠΕΞ

Το θέμα έφτασε και στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών. Ο νέος υπουργός Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι η νέα ηγεσία δεν πρόκειται να δεχτεί την άσκηση πίεσης με μοχλό το χρέος, αλλά ούτε και την επιβολή τετελεσμένων από την ΕΕ όσον αφορά τη σχέση της Ελλάδας με χώρες όπως η Ρωσία. 

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος σημείωσε ότι πως οι εταίροι δεν χρησιμοποίησαν ούτε μια φορά το χρέος ως μηχανισμό άσκησης πίεσης στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v