Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: Σε τεντωμένο σκοινί κινείται η ελληνική οικονομία

Σε σταυροδρόμι βρίσκεται η ελληνική οικονομία και η οικονομική πολιτική σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ. Γιατί απαιτείται άμεσα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, δέσμευση για παραμονή στην ευρωζώνη και σχέδιο ενίσχυσης των επενδύσεων.

ΙΟΒΕ: Σε τεντωμένο σκοινί κινείται η ελληνική οικονομία

«Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας. Οι προοπτικές μπορεί να είναι πολύ θετικές, απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους που θα διασφαλίζει τις συνθήκες ανάπτυξης. Η συμφωνία αυτή είναι επείγον να γίνει το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της μεγάλης καθυστέρησης ούτε νομίζω μέχρι το καλοκαίρι που υπάρχουν οι μεγάλες λήξεις ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ . Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα λειτουργήσει ανασταλτικά για την ελληνική οικονομία»: Αυτό δήλωσε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κατά τη διάρκεια της παρουσίας της τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος. Ο κ. Βέττας σημείωσε ότι το ζητούμενο της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι να πλησιάσει η οικονομία της την οικονομία των άλλων χωρών και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν γίνεται.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητη η διαγραφή του λόγω της μακροπρόθεσμης διάρκειας και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι σε ποιο βαθμό η παρουσία του χρέους δυσχεραίνει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα μπορεί να υπάρξει συνέχιση της θετικής πορείας υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις:
1. Να μη διακινδυνεύσει η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, όχι μόνο λόγω του κόστους εξόδου αλλά και γιατί η επαναφορά αυτού του ενδεχόμενου επιβαρύνει το πρόβλημα και περιπλέκει τη λύση.
2. Οι κινήσεις οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να συγκλίνουν σε ένα σημείο στην αύξηση των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Χρειάζονται επιπλέον επενδύσεις της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ετησίως. Όπως είπε ο ίδιος η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να διώξει ούτε 1 ευρώ επένδυση.
3. Να υπάρξει συνεννόηση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου αμοιβαία επωφελής ώστε να διορθωθούν οι αστοχίες του προγράμματος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος ανέφερε ότι οι προκλήσεις πηγάζουν από την πρόθεση της νέας κυβέρνησης για ένα νέο μείγμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τον πρώτο σε βάρος του δεύτερου. Σημείωσε ότι υπάρχει προβληματισμός ενώ ανέφερε επίσης ότι "στόχος μας είναι να συμβάλουμε στο έργο της κυβέρνησης".
Σχετικά με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2015 ο επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος Άγγελος Τσακανίκας εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά μπορεί να φθάσει το 2,3% και η ανεργία να μειωθεί στην περιοχή του 24,4% αλλά και να καταγραφεί οριακός αποπληθωρισμός στην περιοχή του 0,1-0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v