Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρώτα «όχι» στη διαπραγμάτευση

«Όχι» από Αθήνα σε παράταση του προγράμματος και συνεργασία με την τρόικα. «Οχι» από Ντάισελμπλουμ σε διάσκεψη για το χρέος. Αποφάσεις πριν τις 28/2 ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής του Eurogroup. Εκνευρισμός στο ΥΠΟΙΚ στο τέλος της συνάντησης. Το μήνυμα Τσίπρα και η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες.

Τα πρώτα «όχι» στη διαπραγμάτευση

Η γλώσσα του σώματος έδειχνε από την αρχή ότι υπήρχε ένταση στην ατμόσφαιρα. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μπήκε αγέλαστος στην αίθουσα της οδού Νίκης, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέβαλε προσπάθειες να φαίνεται «χαλαρός».

Οι πρώτες δηλώσεις δεν έδειχναν ρήξη. Συγκαταβατικές σχετικά, με τον Έλληνα υπουργό να ξεκινά με ισχυρές δεσμεύσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να προωθήσει βαθιές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, χωρίς φόβο και πάθος. Παρείχε παράλληλα την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης, πρώτα στον ελληνικό λαό και στη συνέχεια στους εταίρους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και «μικρά πρωτογενή πλεονάσματα στο διηνεκές».

Αμέσως μετά όμως, το ύφος γύρισε. «Το κράτος έχει συνέχεια, αυτό που δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση του αποπληθωρισμού και του μη βιώσιμου χρέους».

Ήπια ήταν και η αρχική τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup. Διττός ο στόχος της επίσκεψής μου, είπε, να ακούσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις της ευρωζώνης. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην απόφαση του Eurogroup του 2012 και τη δέσμευση του Συμβουλίου να συνεχίσει να δίνει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα υπό τον όρο συμμόρφωσης με το πρόγραμμα. Φάνηκε να συμμερίζεται τον ελληνικό λαό και τις θυσίες που έχει υποστεί σημειώνοντας πως «άντεξε σκληρά μέτρα» και ολοκλήρωσε τη σύντομη –γραμμένη εκ των προτέρων – τοποθέτησή του λέγοντας πως «περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της, εναπόκειται σε όλους μας να κινηθούμε προς το μέλλον και είμαστε έτοιμη να το πράξουμε».

Στις ερωτήσεις το κλίμα βάρυνε απότομα καθώς πέραν των άλλων, όπως είχε γράψει το Euro2day.gr ο επικεφαλής του Eurogroup ερχόταν έχοντας «σκληρή γραμμή». Πρώτη ερώτηση για το ρόλο της τρόικας με διπλωματική απάντηση από τον κ. Ντάισελμπλουμ. «Βρισκόμαστε εντός προγράμματος, δεν υπάρχουν ακόμα συμπεράσματα αλλά συζητήσαμε για ενδεχόμενες λύσεις. Εναπόκειται κατ’ αρχάς στην ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τις θέσεις της, δεν υπάρχει τελική απόφαση».

Η απάντηση του κ. Βαρουφάκη στην ίδια ερώτηση φέρνει τα πρώτα σημάδια αιφνιδιασμού στο πρόσωπο του Ολλανδού. Η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε στη βάση της αναλυτικής αμφισβήτησης της βάσης αυτού του προγράμματος, λέει ο Ελληνας υπουργός και συνεχίζει πιο ήπια ότι «πρόθεσή μας είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται μέγιστα από μια νέα συμφωνία η οποία θα προκύψει από διαβουλεύσεις με γνώμονα το κοινό συμφέρον».

Δεύτερη ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος και ενδεχόμενη διάσκεψη για το χρέος. Διπλωματική η απάντηση στο πρώτο σκέλος της ερώτησης από τον Ολλανδό «η παράταση λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, θα αποφασίσουμε τι θα γίνει στη συνέχεια». Στο δεύτερο σκέλος απόλυτα κοφτή: «υπάρχει διάσκεψη για το χρέος και λέγεται Eurogroup».

Ίσως αυτή η τελευταία κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης Βαρουφάκη περί διάσκεψης ήταν αυτή που έκανε τον υπουργό να ξαναπάρει λόγο και να έχει τον τελευταίο λόγο –και τις εντυπώσεις- της συνέντευξης. «Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα των θεσμοθετημένων θεσμών, την Ε.Ε., την ΕΚΤ, το ΔΝΤ τους οποίους θεωρούμε εταίρους. Διαχωρίζουμε αυτό, από μια Επιτροπή η οποία είναι εντεταλμένη από ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε απορρίψει. Μέγιστη συνεργασιμότητα με Ε.Ε- ΕΚΤ- ΔΝΤ αλλά με μια Επιτροπή με λογική αντιευρωπαϊκή, με μια επιτροπή σαθρά δομημένη όπως έχει πει το ευρωκοινοβούλιο, δεν έχουμε λόγο να συνεργαστούμε».

Η έκπληξη αρχίζει να ζωγραφίζεται στο πρόσωπο του Ντάισελμπλουμ. Περιμένει να ακούσει έως και την τελευταία λέξη της μετάφρασης. Κάτι ψιθυρίζει με ύφος εμφανώς ενοχλημένο στο αυτί του Βαρουφάκη και αποχωρεί...

Τεράστιες διαφορές

Για «τεράστιες διαφορές που παραμένουν» έκαναν λόγο πηγές της Ευρωζώνης σχολιάζοντας τις σημερινές «αρκετά εποικοδομητικές» συνομιλίες στην Αθήνα του προέδρου του Γιούρογκρουπ Γιερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, δόθηκε η ευκαιρία στις δύο πλευρές να γνωριστούν και έγινε ανταλλαγή απόψεων. «Είναι η αρχή μιας διαδικασίας», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Τσίπρας: Θα μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου

Αποφασισμένος να ασκήσει την πολιτική για την οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά, παρά τις αντιρρήσεις που έρχονται από το εξωτερικό, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτησή του ενώπιον των συνεργατών του σε σύσκεψη που εξελίσσεται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου:

«Οι προκάτοχοί μου επέλεξαν άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Έχασαν τη στήριξη του λαού και έπεσαν. Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου», σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και τα άλλα μέλη του οικονομικού επιτελείου.

  

 

Δείτε τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Γιάννη Βαρουφάκη στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v