Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lew - Osborne: Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών ΗΠΑ και Βρετανίας, με κοινό τους άρθρο ζητούν από την Ελλάδα ευρύ και αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Λίγο πριν ξεκινήσει η G20 ζητούν παγκόσμιο σχέδιο ανάπτυξης που θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

Lew - Osborne: Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jacob Lew και ο Βρετανός ομόλογός του George Osborne συνυπογράφουν άρθρο που δημοσιεύεται στην Wall Street Journal με το οποίο ζητούν – μεταξύ άλλων- από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της G20 στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο αξιωματούχοι καλούν τους εταίρους τους να συμφωνήσουν σε ένα παγκόσμιο σχέδιο ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, αλλά και μεταρρυθμίσεις.

«Έχουμε κοινό συμφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω σε αυτή τη δύσκολη πρόοδο που κατέγραψε στις μεταρρυθμίσεις. Σε στενές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας, είναι σημαντικό να εφαρμόσει η Ελλάδα μία αξιόπιστη και εκτενή προσέγγιση στις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη» αναφέρουν και συμπληρώνουν: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται να υπάρξει νέα ορμή για να ολοκληρωθεί η ενιαία αγορά υπηρεσιών και κεφαλαίων. Η συνολική Ήπειρος πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικές βαθμίδες δημοσιονομικού περιθωρίου» αναφέρουν οι δύο άνδρες.

Με τον... αέρα των δύο χωρών που έχουν ξεπεράσει τη χρηματοοικονομική κρίση, οι αξιωματούχοι Βρετανίας και ΗΠΑ καλούν την G20 να προχωρήσει σε σε συγκεκριμένα βήματα. «Το μήνυμά μας προς την G20 είναι αυτό: Οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να αναγνωρίσουν το συνολικό στόχο για ισχυρή, βιώσιμη και εξισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη» αναφέρουν οι δύο άνδρες συμπληρώνοντας ότι το  παγκόσμιο σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις κρίσιμους πυλώνες:

1. «Πρώτον, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να συνεχίσει σε ένα δημοσιονομικό δρόμο υπευθυνότητας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα υπάρχουν επαρκείς πόροι για παιδεία και επενδύσεις υποδομών για το μέλλον. Σε ΗΠΑ και Βρετανία τα δημοσιονομικά ελλείμματα ως προς το ΑΕΠ μειώθηκαν κατά το ήμισυ με την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.» αναφέρουν και συνεχίζουν: «Είναι κρίσιμο το πρόγραμμα να σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλιστούν οι επενδύσεις που δημιουργούν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη» αναφέρουν τονίζοντας ότι σε ΗΠΑ και Βρετανία υπήρξαν «δράσεις για να εξασφαλιστεί ότι όσοι είχαν πιο γερούς ώμους θα αναλάμβαναν το μεγαλύτερο βάρος».

2. «Δεύτερον, οι κεντρικές τράπεζες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία στηρικτικών πιστωτικών συνθηκών που ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να δαπανήσουν και να αντιμετωπίσουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Σε ΗΠΑ και Βρετανία οι ισχυρές δράσεις της νομισματικής πολιτικής ήταν ουσιώδεις για να στηριχθούν οι οικονομίες μας και να ανακάμψουν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Οι κεντρικές τράπεζες όμως, δεν μπορούν να ενεργούν μόνες τους».

3. «Ο τρίτος πυλώνας είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φιλικών προς την ανάπτυξη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Σε εγχώρια βάση αυτό σημαίνει καλύτερες υποδομές, στήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις, ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις που προστατεύουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα και βελτίωση της παιδείας για όλους. Πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ισχυρές προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που κάνουν ορισμένες οικονομίες διαρθρωτικά λιγότερο ανταγωνιστικές, όπου περιλαμβάνονται και οι δυσκαμψίες που περιορίζουν την ανάπτυξη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v