Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Θέλουμε δεσμευτικές προτάσεις από Ελλάδα

Αν η Ελλάδα δεν θέλει τη δόση από το πρόγραμμα όλα τελείωσαν, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Δεν θα διαπραγματευτούμε στο Eurogroup κάτι νέο. Δεν υπάρχει συμφωνία για εξάμηνη παράταση. Kανένα συγκεκριμένο σχέδιο για Ελλάδα λέει ο Μοσκοβισί.

Σόιμπλε: Θέλουμε δεσμευτικές προτάσεις από Ελλάδα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως τα δημοσιεύματα για συμφωνία της Ελλάδας με την Κομισιόν για εξάμηνη παράταση πρέπει να είναι λάθος.

Υπάρχει ήδη ένα σχέδιο για την Ελλάδα και η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να παίρνει τέτοιες αποφάσεις, υπογράμμισε, σε σχόλια που έκανε στο περιθώριο της διάσκεψης του G20.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ίδιος ανέφερε πως στο Eurogroup της Τετάρτης δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Αν η χώρα δεν θέλει την τελευταία δόση από το πρόγραμμα τότε όλα έχουν τελειώσει, πρόσθεσε.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως η Γερμανία θέλει να ακούσει την Τετάρτη από την Ελλάδα δεσμευτικές προτάσεις.

Νωρίτερα την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και να υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας.

«Η συνεργασία μας στην Ε.Ε. βασίζεται σε δύο πυλώνες, που είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Από τη μία πλευρά είναι η αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης και από την άλλη οι προσπάθειες των ίδιων των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα», τόνισε η Α. Μέρκελ, διευκρινίζοντας ότι αυτή η αρχή θα συνεχίσει να υφίσταται. Τάχθηκε και πάλι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι η γερμανική πολιτική προσανατολίζεται προς τα εκεί. «Κι αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, και η πλειοψηφία των Ελλήνων το επιθυμεί», πρόσθεσε.

Eν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια αξιόπιστη προσπάθεια να σταθεί και πάλι στα πόδια της μέσω νοικοκυρεμένων δημόσιων οικονομικών και πιο ανταγωνιστικής οικονομίας.

«Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μακροπρόθεσμα κάνοντας πιο στέρεα τα δημοσιονομικά της και πιο ανταγωνιστική την οικονομία της» ανέφερε ο κ. Βάιντμαν στο περιθώριο της διάσκεψης του G20.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ακόμα και αν εγκριθεί στην Ελλάδα η παροχή έκτακτης ρευστότητας, θα γίνει με αυστηρούς όρους.

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για την Ελλάδα

Δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την Ελλάδα δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Π. Μοσκοβισί, τονίζοντας πως η χώρα πρέπει να παρουσιάσει τις θέσεις της αύριο στο Eurogroup, μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αποφασιστικό το Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου.

Πρόσθεσε ότι απαιτείται πολλή δουλειά και καλή πίστη ώστε να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης έως τη 16η Φεβρουαρίου.

Πηγές Ε.Ε.: Στόχος η συμφωνία για την Ελλάδα τη Δευτέρα

Στόχος είναι να επιτευχθεί μεταβατική συμφωνία μέχρι το προγραμματισμένο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, δηλώνει στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αυτό θα δώσει χρόνο για οιαδήποτε επικύρωση απαιτείται από τα εθνικά κοινοβούλια προτού λήξει το πρόγραμμα στήριξης στις 28 Φεβρουαρίου» είπε ο ίδιος, αν και προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να τεθούν «ψεύτικες προθεσμίες».

Νωρίτερα επισήμως η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως οι προσδοκίες για συμφωνία αυτήν την εβδομάδα είναι λίγες.

«Βεβαίως διεξάγονται πολύ έντονες επαφές μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν, του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και άλλων που εμπλέκονται από την ευρωζώνη. Μέχρι στιγμής όμως, δεν ήταν όλα τα σημεία αυτών των επαφών πολύ αποδοτικά» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η εκπρόσωπος είπε επίσης ότι δεν υπάρχει στην παρούσα φάση σχέδιο Γιούνκερ για την Ελλάδα σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v