Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Ψηλά ο πήχης για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών

Στην ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία η ΤτΕ σημειώνει ότι επιβάλλεται, για λόγους πρόνοιας, να διατηρηθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδα αρκούντως υψηλότερα των ελαχίστων που καθορίζουν οι εποπτικοί κανόνες.

ΤτΕ: Ψηλά ο πήχης για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών

Υψηλοί πρέπει να παραμείνουν σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, για καθαρά προληπτικούς λόγους παρά την επιτυχή αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίησή τους.

Στην ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία η ΤτΕ σημειώνει ότι επιβάλλεται, για λόγους πρόνοιας, να διατηρηθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδα αρκούντως υψηλότερα των ελαχίστων που καθορίζουν οι εποπτικοί κανόνες.

Πρόκειται για μια σημαντική υπενθύμιση σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις κόκκινων δανείων και πάγωμα πλειστηριασμών, κινήσεις που αν δεν διενεργηθούν προσεκτικά και σε συνεννόηση με τις τράπεζες θα έχουν επίπτωση στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι κυριότερες προκλήσεις που αντιµετωπίζει ο τραπεζικός τοµέας στην πορεία ανάκαµψης της ελληνικής οικονοµίας, µετά την επιτυχηµένη αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση, είναι:

• ο επανασχεδιασµός του επιχειρηµατικού υποδείγµατος των τραπεζών ώστε να προσαρµοστεί στις νέες οικονοµικές συνθήκες που διαµορφώνονται,

• η διεύρυνση των πηγών χρηµατοδότησης των τραπεζών,

• η διαχείριση των προβληµατικών στοιχείων ενεργητικού (δηλαδή των δανείων σε καθυ- στέρηση και των ρυθµισθέντων δανείων)

• η συµβολή του κλάδου στη γενικότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης των κλάδων της πραγµατικής οικονοµίας.
Δεν έχουν δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης οι τράπεζες

Επιπρόσθετα, η ΤτΕ διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει άμεσα δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας από τις τράπεζες λόγω της έντονης πίεσης που δέχθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες σε επίπεδο ρευστότητας.

Το υπόλοιπο των καταθέσεων παραµένει ακόµη σηµαντικά µικρότερο σε σχέση µε αυτό που υπήρχε πριν από την εκδήλωση της κρίσης, ενώ οι τράπεζες δεν έχουν ακόµη πρόσβαση στις αγορές χρήµατος, παρά µόνο για µικρά ποσά και µε υψηλό κόστος.

Κατόπιν της τελευταίας απόφασης του Ευρωσυστήµατος (4 Φεβρουαρίου 2015) για αποκλεισµό από τις αποδεκτές εξασφαλίσεις των τίτλων που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί το Ελληνικό ∆ηµόσιο, η αξία των τίτλων στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών που είναι αποδεκτοί για χρηµατοδότηση από το Ευρωσύστηµα έχει περιοριστεί σηµαντικά.

Οι τράπεζες µπορούν να αντλήσουν χρηµατοδότηση µέσω του έκτακτου µηχανισµού της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), πράγµα που, µε βάση τους κανόνες του Ευρωσυστήµατος, αναγκαστικά συνεπάγεται σηµαντικά υψηλότερο κόστος χρηµατοδότησης σημειώνει η έκθεση για να καταλήξει ότι για τους παραπάνω λόγους η επίτευξη συµφωνίας µε τους εταίρους αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v