Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, συζήτηση με ΕΚΤ

Η Αθήνα θα βάλει σε προτεραιότητα την αποπληρωμή του ΔΝΤ, όμως η αποπληρωμή της ΕΚΤ είναι "άλλο θέμα", λέει στο AP ο υπουργός Οικονομικών.

Βαρουφάκης: Θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, συζήτηση με ΕΚΤ

Η Ελλάδα σκοπεύει να ξεκινήσει συζητήσεις με τους πιστωτές για αναπρογραμματισμό (rescheduling) του χρέους, προκειμένου να μπορέσει να καταστεί βιώσιμο, ενώ παράλληλα θα εργάζεται πάνω στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι τον Απρίλιο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Associated Press ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Παράλληλα, δήλωσε πως η Αθήνα θα βάλει σε προτεραιότητα την αποπληρωμή χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέρος του οποίου λήγει τον Μάρτιο, όμως οι αποπληρωμές προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «είναι άλλο θέμα» και θα χρειαστούν συζητήσεις με τους πιστωτές της χώρας.

«Φυσικά θα βάλουμε σε προτεραιότητα τις αποπληρωμές του ΔΝΤ, δεν θα είμαστε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά. «Θα βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι αν χρειαστεί να το κάνουμε μόνοι μας, και θα το κάνουμε»

Ωστόσο, «οι πληρωμές της ΕΚΤ είναι διαφορετικό θέμα και θα πρέπει να το προσδιορίσουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς».

Κατά τον ίδιο, η Αθήνα δεν θα ζητήσει καθυστέρηση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ, αλλά κάτι που θα καταστήσει ευκολότερες τις πληρωμές αυτές.

«Δεν πιστεύω πως η ΕΚΤ θα αποδέχονταν μια καθυστέρηση, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι μπορούμε να 'πακετάρουμε' μια συμφωνία που κάνει τις αποπληρωμές πιο 'εύπεπτες' και λογικά εφικτές στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσής μας αναφορικά με το ελληνικό χρέος, και το επόμενο... συμβόλαιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεταξύ ημών και των εταίρων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v