Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δείγμα γραφής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Κουπόνια σίτισης, κάρτα ανέργων για τα ΜΜΕ, έξυπνη κάρτα του πολίτη για την πρόσβαση στο σύστημα υγείας καθώς και πρόγραμμα στέγασης σε άπορες οικογένειες στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Σήμερα, ή αύριο στη Βουλή. Ποια μέτρα μένουν πίσω…

Δείγμα γραφής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Την ανθρωπιστική κρίση καλείται να αντιμετωπίσει με το πρώτο νομοσχέδιο η κυβέρνηση. Για σημειολογικούς λόγους θα είναι το πρώτο που θα κατατεθεί στη Βουλή, σήμερα, ή το αργότερο αύριο, εφόσον ολοκληρωθεί η κοστολόγησή του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

Το σχέδιο της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο βάρος του οποίου πέφτει στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Βέβαια, σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης θεωρείται το γεγονός ότι αναφορές τόσο στην ανθρωπιστική κρίση όσο και στην ανάγκη αντιμετώπισής της, αλλά και σε κάποια μέτρα αντιμετώπισής της αναφέρονται και στο email Βαρουφάκη.

Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αντιμετωπίσει ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και στην παροχή ρεύματος) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).

Στο ίδιο κείμενο, το οικονομικό επιτελείο τονίζει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και δεσμεύεται να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με στόχο την επέκτασή του πανελλαδικά.

Σύμφωνα με όσα θα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, εντός του τρέχοντος έτους θα υπάρξει σχέδιο για τη στέγαση 30.000 αστέγων, καθώς και για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για 300.000 νοικοκυριά που έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ. Κάποια από τα προγράμματα θα ξεκινήσουν άμεσα ώστε να αντιμετωπισθούν βασικές ανάγκες διαβίωσης ανθρώπων που επλήγησαν από τις συνέπειες της πολυετούς κρίσης στην Ελλάδα.

Πηγές από την οδό Σταδίου, όπου στεγάζεται το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου, επισημαίνουν ότι ήδη, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και την Εκκλησία, έχει ξεκινήσει η καταγραφή όσων έχουν πραγματικά ανάγκη, καθώς και των εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται και η ειδική κάρτα μετακίνησης για τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε μακροχρόνια άνεργους και σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και μέτρα για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους ανέργους και ειδική μέριμνα για την παιδική φτώχεια και τα άτομα με αναπηρία.

Στο κομμάτι της στέγης μία από τις προτάσεις είναι και η πιθανή αξιοποίηση των αναξιοποίητων ακινήτων του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων, προνοιακών ιδρυμάτων κ.ά. 

Τα μέτρα

1. Ηλεκτρικό ρεύμα σε όλους.

2. Διατροφή σε 300.000 άπορες οικογένειες.

3. Στέγαση σε 30.000 άπορες οικογένειες.

4. Κάρτα μετακίνησης για τα ΜΜΜ σε μακροχρόνια άνεργους και σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

5. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους άνεργους.

Παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς, στο σχέδιο νόμου δεν αναμένονται δύο πολύ σημαντικά μέτρα, που θεωρούνται ορόσημα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Αυτό της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης δεσμεύεται ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα νομοθετική διευθέτηση, καθώς και το μέτρο της κατάργησης εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Τα δύο μέτρα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος και η κυβέρνηση θέλει να μην μπερδέψει κι άλλο τα πράγματα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v