Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Δεν θα πάρουμε τη δόση με «αντίτιμο» λιτότητα

Πρέπει να βάλεις στόχους που μπορείς να εκπληρώσεις δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. Μικρό «παράθυρο» για κινήσεις που θα φέρουν χρήματα της δόσης πριν τον Απρίλιο. Προτεραιότητα τα φορολογικά έσοδα και τα ληξιπρόθεσμα. Πίεση από τους εταίρους να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Βαρουφάκης: Δεν θα πάρουμε τη δόση με «αντίτιμο» λιτότητα

«Δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση εάν το αντίτιμο είναι η συνέχιση της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών στα Παραπολιτικά. Θα μπορούσαμε να έχουμε υπογράψει το email Χαρδούβελη και να την έχουμε πάρει. «Αν αυτό που μου ζητούν είναι να συνεχίσουμε τα υφεσιακά μέτρα είναι κάτι που δεν θα το κάνουμε». 

Η δήλωση έρχεται ως απάντηση σε όσα είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στους FT, ότι δηλαδή πρέπει η Ελλάδα σύντομα να υιοθετήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της για να πάρει την πρώτη δόση αυτόν το μήνα. 

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Ελλάδα στοχεύει στο να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Θέλουμε να είμαστε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικοί. Πρέπει να βάλεις στόχους που μπορείς να πετύχεις πέρα από την αξιολόγηση για το καλό της οικονομίας, αλλά και μέτρα με βάση τα οποία μπορεί να σε κρίνουν θετικά οι εταίροι αφού τα πετύχεις».

Σε αυτά ενέταξε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει «προφανώς να έχουν νομοθετηθεί». Ας μην προτρέχουμε, απάντησε όταν ρωτήθηκε για το αν θα πάρουμε τα 7,2 δισ. ευρώ. 

Οριοθέτησε ως άμεσες προτεραιότητες την ομαλή ροή φορολογικών εσόδων και τη ρύθμιση των οφειλών δεδομένου ότι υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι με μικρές οφειλές που θέλουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν. 

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως έως τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί από κοινού με τους εταίρους ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια η χώρα θα αξιολογηθεί κανονικά. Ταυτόχρονα διέψευσε τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup περί λάθος επιστολής που στάλθηκε στους θεσμούς με αποτέλεσμα ο Ντάισλεμπλουμ να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό.

«Δεν έχει γίνει καθόλου έτσι. Αλλά δεν είναι το ζητούμενο αυτό τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης. Συμπλήρωσε πως ο βασικός λόγος της συμφωνίας στο Eurogroup είναι για να δοθεί πίστωση χρόνου προκειμένου η χώρα να διαπραγματευτεί μια μελλοντική συμφωνία που θα τη βάλει στο μονοπάτι της ανάπτυξης.

Αναφορικά με την έκτακτη εισφορά σημείωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του για τώρα, αλλά δεν μπορεί να το αποκλείσει για το διηνεκές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v