Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο αντέχει στη χρηματοδοτική «δίαιτα» η Αθήνα

Πρώτο κρας τεστ η έκδοση εντόκων. Τα «ακάλυπτα» 800 εκατ. που αφήνουν οι ξένοι. Πόσα και από πού ποντάρει να αντλήσει το ΥΠΟΙΚ. Η χείρα βοηθείας από ΤτΕ και το «παράθυρο» από ΕΕ. Εξι μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη στο Eurogroup.

Πόσο αντέχει στη χρηματοδοτική «δίαιτα» η Αθήνα

O υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος μιλώντας στον Real ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις υποχρεώσεις του Μαρτίου. Το μόνο σίγουρο ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι ότι τα χρηματοδοτικά προβλήματα του ελληνικού δημοσίου δεν ξεκινούν στις 6 Μαρτίου, όταν θα πρέπει να αποπληρωθεί δόση 298 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Αρχίζουν από αύριο, όταν ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα πρέπει να ρολάρει έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

Το ρολάρισμα από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι σήμερα δεν ήταν σοβαρό πρόβλημα. Δανεικά από τον ELA και μετακύλιση του αυξημένου κόστους δανεισμού στο ελληνικό δημόσιο.

Η διαφοροποίηση της αυριανής έκδοσης έγκειται στη σύνθεση της απορρόφησης της προηγούμενης. Στα έντοκα εξάμηνης διάρκειας του περασμένου Σεπτεμβρίου, μεγάλο μέρος της έκδοσης είχαν απορροφήσει ξένες τράπεζες, οι οποίες όμως από τα τέλη του περασμένου έτους έχουν αποσυρθεί πλήρως από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Το ποσό των ξένων στη συγκεκριμένη έκδοση φτάνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα 800 εκατ. ευρώ, τα οποία εξαιτίας των περιορισμών στη διακράτηση κρατικού χρέους από τις ελληνικές τράπεζες που έχει επιβάλει η ΕΚΤ, δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Ετσι, δημιουργείται ένα κενό 800 εκατ. ευρώ, το οποίο πιθανότερο θεωρείται πως θα καλυφθεί από το Δημόσιο, πληρώνοντας τα έντοκα των ξένων, αφού νωρίτερα έχει «σκουπίσει» τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Η πρώτη πράξη προς αυτή την κατεύθυνση έγινε χθες όταν μετά από κοινή υπουργική απόφαση των Π. Λαφαζάνη και Δ. Μάρδα, αποφασίστηκε τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ (οργανισμός πληρωμών κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες) να κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πηγές αναφέρουν ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αντλήθηκε ποσό μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά ήταν κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες οι οποίες έρχονται έτσι να δεχθούν ένα ακόμα πλήγμα ρευστότητας.

Τι ζητάει αύριο ο ΟΔΔΗΧ

Με την αυριανή δημοπρασία εντόκων γραμματίων ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ζητεί ανταγωνιστικές προσφορές για 875 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ποσό είχε ζητήσει και στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014. Μόνο που τότε οι προσφορές είχαν φτάσει τα 2,449 δισ. ευρώ και τελικά αντλήθηκε 1,4 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%. Από αυτό το 1,4 δισ. ευρώ που στις 6 Μαρτίου θα πρέπει να ρολαριστεί ή να εξοφληθεί, τα 800 εκατ. τα είχαν «εισφέρει» ξένες τράπεζες οι οποίες τώρα είναι απούσες.

Μοιραία λοιπόν η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη. Όχι όμως ότι πρόκειται να βαρέσει κανόνι το ελληνικό δημόσιο μέσα στην εβδομάδα. Με κάποιο τρόπο, τα χρήματα θα πληρωθούν: και το 1,4 δισ. ευρώ των εντόκων που λήγουν την Παρασκευή 6 Μαρτίου και τα 298 εκατ. ευρώ του ΔΝΤ την ίδια μέρα.

Εκτός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα τα οποία φαίνεται να έχει βάλει στο μάτι το ΓΛΚ στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ, την ΕΥΔΑΠ και σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Ορισμένες πληροφορίες μάλιστα ανεβάζουν έως και τα 2,5 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν (κατά πάσα πιθανότητα με νομοθετική παρέμβαση ή με υπουργικές αποφάσεις ώστε να ξεπεραστεί η άρνηση των διοικήσεων), ενώ κάποιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν ανακαλυφθεί και 1,5 δισ. ευρώ διαθεσίμων στο «Πράσινο Ταμείο» και επιπλέον 2 δισ. ευρώ σε φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Άλλες πηγές πάντως μεταφέρουν την εκτίμηση ότι το μέγιστο που μπορεί να «ρεπάρει» ο ΟΔΔΗΧ είναι 1,5 -2 δισ. ευρώ διότι πολύ απλά τα υπόλοιπα έχουν «ρεπαριστεί» από την προηγούμενη κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο Γ. Σταθάκης δήλωσε στην Telegraph ότι το ποσό που υπάρχει στη ΤτΕ φτάνει τα 3-4 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ τα κεφάλαια του ΤΧΣ (11 δισ. ευρώ) τα οποία στο παρελθόν αποτελούσαν δυνητικό μαξιλάρι, επεστράφησαν στον EFSF, αλλά ευτυχώς η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει καλό μέρισμα. Ποσό 640 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί στο ελληνικό δημόσιο εντός των ημερών.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, η τρέχουσα εβδομάδα βγαίνει. Το μετά είναι μια άλλη υπόθεση.

Κολασμένο οκταήμερο

Στην καυτή ατζέντα των υποχρεώσεων του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα, ο οποίος κρατά το πορτοφόλι του κράτους όπως συχνά-πυκνά λέει, υπάρχει ένα κολασμένο οκταήμερο.

Ξεκινά στις 13 Μαρτίου και λήγει στις 20 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα:

· Στις 13 Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθούν 336 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και την ίδια μέρα να ρολαριστούν τρίμηνα έντοκα γραμμάτια 1,6 δισ. ευρώ.

· Στις 16 Μαρτίου έρχεται το μεγάλο «πακέτο» του ΔΝΤ με οφειλή 560 εκατ. ευρώ.

· Στις 20 Μαρτίου επιπλέον 336 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και το δράμα του Μαρτίου ολοκληρώνεται την ίδια μέρα με την καταβολή 336 εκατ. ευρώ και πάλι στο ΔΝΤ.

Όλος ο Μάρτης, αν δεν ανοίξουν οι στρόφιγγες της ΕΚΤ, αν δεν δοθεί μέρος από τα 7,2 δισ. ευρώ των «θεσμών» ή αν δεν υπάρξει κάποια ειδική έκδοση, φαίνεται δύσκολο να βγει.

Το Eurogroup

Υπάρχει όμως ελπίς. Μετά το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής υπό τον Γ. Δραγασάκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης θα πάει στο Eurogroup της Δευτέρας με ολοκληρωμένη πρόταση και κοστολογημένα μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών το πήγε ένα βήμα παραπέρα: μίλησε για έξι μεταρρυθμίσεις που θα αναλυθούν για να καταγραφεί ποιες από αυτές θα προχωρήσουν άμεσα. 

Αν η κυβέρνηση έκανε την έκπληξη και έδινε στους εταίρους αυτό που ζητάνε, μεταρρυθμίσεις ουσίας δηλαδή, μετρημένες και ουσιαστικές, οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ θα άφηναν περιθώριο αισιοδοξίας (παρά τις γερμανικές αντιδράσεις) ακόμα και για είσπραξη μέρους των 7,2 δισ. ευρώ (θα μπορούσε ενδεχομένως το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ να πάει απευθείας στο ΔΝΤ, όπως ήταν το ελληνικό αίτημα).

Η γενική αίσθηση στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου είναι πως δεν θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε για μερικά εκατομμύρια ευρώ, όλα δείχνουν όμως ότι για να εξασφαλίσουμε αυτά τα μερικά εκατομμύρια ευρώ θα μας ψήσουν το ψάρι στα χείλη. Αλλωστε και η ΕΚΤ δεν δείχνει διατεθειμένη την Πέμπτη να ανοίξει την κάνουλα, επιτρέποντας έστω και μικρή αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v