Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Μονομερής ενέργεια ο περιορισμός ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ

Ο περιορισμός της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ είναι μια σοβαρότατη μονομερής, αντιμεταρρυθμιστική ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Αιχμές για τις επερωτήσεις.

Μητσοτάκης: Μονομερής ενέργεια ο περιορισμός ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ
Ερώτηση με την οποία ζητάει να ενημερωθεί για τον περιορισμό της αυτονομίας - ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ όπως αυτή προκύπτει από τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Υπουργό Αναπληρωτή Οικονομικών, κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη 4 Μαρτίου, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και τον πρώτο τη τάξει Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γνωρίζετε πως αυτό αποτελεί σοβαρότατη μονομερή, αντιμεταρρυθμιστική ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, καθώς η ανεξαρτησία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αποτελεί μια εκ των βασικότερων μεταρρυθμίσεων, την οποία και ο ίδιος έχει αποδεχτεί μέσω του εγγράφου του Υπουργού Οικονομικών προς τους εταίρους», αναρωτιέται ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητάει από τους δυο υπουργούς να του απαντήσουν αν θεωρούν «πως η πάταξη της φοροδιαφυγής και η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, θα είναι αποτελεσματικότερη εάν επανέλθουν οι φοροεισπρακτικοί - ελεγκτικοί μηχανισμοί υπό την εποπτεία της πολιτικής ηγεσίας».

Ακολουθεί η ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον πρώτο τη τάξει Υπουργό Επικρατείας:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τον πρώτο τη τάξει
Υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά

Θέμα: Περιορισμός της αυτονομίας - ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ

Με την υποπαράγραφο Ε2 του Ν. 4093/2012 δημιουργήθηκε η αυτόνομη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αντικαθιστώντας τη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, και η οποία στόχευε στη μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων, στον εντοπισμό, την καταπολέμηση και την τιμωρία της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου, στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και ενίσχυση της εκούσιας συμμόρφωσης και στην αποτελεσματικότερη και αξιόπιστη Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση

Στο πλαίσιο αυτό ο Ν. 4093/2012 διασφάλιζε την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ αναφέροντας πως: «β. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, ή του καθ' ύλην αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περιέρχονται στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων περαιτέρω αρμοδιότητες που κατά την κείμενη νομοθεσία ασκούνται από τον Υπουργό Οικονομικών, ή τον αρμόδιο Υφυπουργό, ή τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων του Υπουργείου Οικονομικών, εντός του πεδίου των αρμοδιοτήτων τους, σχετικά με την οργάνωση και άσκηση της φορολογικής διοίκησης, την εφαρμογή της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας που άπτεται της είσπραξης εσόδων, καθώς και την παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου των υπαγόμενων στην αρμοδιότητα του οργανικών μονάδων του Υπουργείου Οικονομικών και των υπαλλήλων τους. Οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται κατά το προηγούμενο εδάφιο δεν μπορούν να αναμεταβιβασθούν στον Υπουργό Οικονομικών με μεταγενέστερη κανονιστική διοικητική πράξη.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση με μια σειρά αποφάσεων καθόρισε τις αρμοδιότητες που μεταβιβάστηκαν στο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ενώ στην ανάθεση αρμοδιοτήτων στον τότε Υφυπουργό Οικονομικών με την απόφαση του Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β 3059/13.11.2014) καθόριζε πως στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη ανατίθεται η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με την επιφύλαξη της ισχύος των αποφάσεων μεταφοράς αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με την απόφαση του Πρωθυπουργού Υ57/16.02.2015 (ΦΕΚ Β' 256) ανατίθενται στην Υπουργό Αναπληρωτή Οικονομικών κυρία Όλγα − Νάντια Βαλαβάνη η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών.

ΕΡΩΤΟΝΤΑΙ ο κ. Υπουργός Οικονομικών και ο πρώτος τη τάξει κ. Υπουργός Επικρατείας:

1. Γνωρίζετε πως αυτό αποτελεί σοβαρότατη μονομερή, αντιμεταρρυθμιστική ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, καθώς η ανεξαρτησία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αποτελεί μια εκ των βασικότερων μεταρρυθμίσεων, την οποία και ο ίδιος έχει αποδεχτεί μέσω του εγγράφου του Υπουργού Οικονομικών προς τους εταίρους;

2. Θεωρείτε πως μια κανονιστική πράξη έστω και αν υπογράφεται από τον ίδιο, μπορεί να υπερκεράσει τις προβλέψεις του νόμου που έχει ψηφίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο;

3. Θεωρείτε πως η πάταξη της φοροδιαφυγής και η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, θα είναι αποτελεσματικότερη εάν επανέλθουν οι φοροεισπρακτικοί - ελεγκτικοί μηχανισμοί υπό την εποπτεία της πολιτικής ηγεσίας;

4. Τι ισχύει τελικά; Το έγγραφο του Υπουργού Οικονομικών προς τους θεσμούς όπου αναφέρεται πως η ΓΓΔΕ θα ενδυναμωθεί με την ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ σε αυτήν ή οι συνεχείς δηλώσεις της Υπουργού Αναπληρωτή πως το ΣΔΟΕ θα πάρει πίσω τις αρμοδιότητες προληπτικού και προσωρινού φορολογικού ελέγχου, καθώς και του ελέγχου εφαρμογής των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας, της περίπτωσης β' της παρ. 2 του άρθρου 30 του Ν. 3296/2004, που είχαν μεταφερθεί στη ΓΓΔΕ με το Ν. 4152/2013, αποδυναμώνοντας την περαιτέρω;

Αιχμές για την απουσία επερωτήσεων στη Βουλή

Ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και στον πρώτο τη τάξει Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν λίγο, κατέθεσα Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και Επικρατείας, Νίκο Παπά, σχετικά με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων της ΓΓΔΕ στην Υπουργό Αναπληρωτή Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Η αρχική μου πρόθεση ήταν να την καταθέσω ως Επίκαιρη Ερώτηση στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Δυστυχώς όμως, τρεις εβδομάδες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η Κυβέρνηση στις 11 Φεβρουαρίου 2015, οι βουλευτές των κομμάτων δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα κατάθεσης επίκαιρων ερωτήσεων.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει αποκλειστική ευθύνη γι' αυτή την απαράδεκτη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα καθυστέρηση που παρόμοιά της δεν έχει υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν.

Υπενθυμίζω ότι με τη σύγκληση της Βουλής μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, η κατάθεση της πρώτης Επίκαιρης Ερώτησης έγινε στις 17 Ιουλίου 2012, εννέα μόλις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων της προηγούμενης κυβέρνησης (8 Ιουλίου2012), ενώ η επίκαιρη αυτή ερώτηση ήρθε προς συζήτηση στην Ολομέλεια έξι ημέρες αργότερα, στις 23 Ιουλίου 2012.

Θα ήθελα να τονίσω, επίσης, ότι το θέμα αυτό αποτελεί παρά μία μόνο ένδειξη της γενικότερης δυσλειτουργίας της Βουλής υπό την Προεδρία της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Με επιστολή μου στην Πρόεδρο της Βουλής στις 26 Φεβρουαρίου 2015, ζήτησα γραπτή ενημέρωση για το πότε θα προγραμματιστεί η εκλογή Προέδρου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως επίσης για το πότε θα συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων. Απάντηση δεν έχω λάβει μέχρι σήμερα.

Την ίδια στιγμή δυστυχώς τα συντεταγμένα όργανα της Βουλής ακόμη δεν συνεδριάζουν και ως εκ τούτου η ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου και κατ' επέκταση της ίδιας της Δημοκρατίας συνεχίζει να παρεμποδίζεται από τη στάση της Προέδρου της Βουλής».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v