Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επτά θέματα έθεσε η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας στο Γ. Κατρούγκαλο

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν η άμεση πρόσληψη νοσηλευτών, το σύστημα αξιολόγησης, ο εξορθολογισμός του πειθαρχικού δικαίου αλλά και η σύσταση καθηκοντολογίου.

Επτά θέματα έθεσε η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας στο Γ. Κατρούγκαλο

Σήμερα εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γ. Κατρούγκαλο, σε κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης, σεβασμού και κατανόησης της δύσκολης συγκυρίας που διέρχεται η χώρα.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΝΕ τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα ακόλουθα:

1. Ανάγκη άμεσης πρόσληψης Νοσηλευτών, ακόμη και κατ' εξαίρεση τυχόν περιοριστικών διατάξεων, προκειμένου να καλυφθεί πλήθος κενών οργανικών θέσεων: Επ' αυτού ο Υπουργός δεσμεύτηκε να αποκατασταθούν καταρχήν οι αδικίες που συντελέστηκαν με το θεσμό της διαθεσιμότητας και ακολούθως θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για την ενίσχυση του ζωτικού χώρου της υγείας, σε συνεργασία με τον υπουργό υγείας, ο οποίος έχει εξαγγείλει προσλήψεις στα Νοσοκομεία.

2. Δίκαιο και εξειδικευμένο σύστημα αξιολόγησης με έμφαση στο στοιχείο της θετικής ενίσχυσης και όχι των ποινών: Η ΕΝΕ εξέθεσε τις θέσεις της για μια ουσιαστική αξιολόγηση των νοσηλευτών, συνδεδεμένη άμεσα αφενός με την ιδιαίτερη φύση του νοσηλευτικού επαγγέλματος και τους ειδικούς όρους άσκησής του στη χώρα μας, αφετέρου με τα προσόντα εκάστου νοσηλευτή ιδίως στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Η άποψη του Υπουργού ήταν απολύτως σύμφωνη και δεσμεύτηκε να καλέσει τους εκπροσώπους μας όταν η εν λόγω ιδέα θα αποτυπωθεί στο σχετικό νομοσχέδιο.

3. Σύσταση καθηκοντολογίου (περιγραφή νοσηλευτικών αρμοδιοτήτων και πράξεων) των Νοσηλευτών του ΕΣΥ: Ο Υπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης του καθηκοντολογίου σε όλο το δημόσιο τομέα, η ΕΝΕ θα κληθεί σε συνεργασία με τις δομές του Υπουργείου Υγείας να εκπονήσει το καθηκοντολόγιο των Νοσηλευτών.

4. Θεσμοθέτηση ειδικού τρόπου μοριοδότησης και αξιοποίηση των μετρήσιμων βιογραφικών στοιχείων, όπως αυτά θα προκύπτουν από τα επιστημονικά προγράμματα και τις εκδηλώσεις της ΕΝΕ, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης νοσηλευτικής εκπαίδευσης (Άρθρο 2, του Ν 3252/04, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 25 του Ν 4272/14), καθώς επίσης και από τις δράσεις του ΚΕΚ (Κέντρου Δια Βίου Μάθησης) που προβλέπεται στο ίδιο άρθρο, ήτοι έρευνες, μελέτες, συνέδρια, εκπαιδευτικά βοηθήματα για τους καταρτιζομένους, συμμετοχή σε ολοκληρωμένα προγράμματα, κοινοτικές πρωτοβουλίες και δράσεις προώθησης και υποστήριξης της απασχόλησης. Επιπλέον, θεσμοθέτηση της επικαιροποίησης των γνώσεων των ανέργων νοσηλευτών μέσω των προαναφερθεισών διαδικασιών, χωρίς οικονομικό κόστος για τους ίδιους και η προσμέτρησή της κατά την επιλογή τους από το ΑΣΕΠ: Με δεδομένη τη νομοθέτηση του πρώτου σκέλους από το Υπουργείο Υγείας (Ν. 4272/2015), ο κ. Κατρούγκαλος προθυμοποιήθηκε να θεσμοθετήσει και το δεύτερο σκέλος της προσμέτρησης των αποκτώμενων στοιχείων, μέσω των δομών της ΕΝΕ, στην ιεραρχική εξέλιξη των Νοσηλευτών. Επίσης ήταν θετικός στην μοριοδότηση των νοσηλευτικών ειδικοτήτων του Νόμου 1579/1985, ομολογώντας ότι η πρόταση της ΕΝΕ από το 2006 για τη λήψη ειδικότητας κατά το στάδιο της ανεργίας τυγχάνει ιδιαιτέρως εύστοχη.

5. Εξορθολογισμός του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων με σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας και περιορισμό της δυνατότητας θέσεως των νοσηλευτών σε καθεστώς αυτοδίκαιης ή δυνητικής αργίας: Ο Υπουργός υπερθεμάτισε και υπογράμμισε, ότι ούτως αυτό ή άλλως αποτελεί θεμελιώδη θέση της παρούσας ηγεσίας του Υπουργείου.

6. Άρση της προαγωγικής στασιμότητας, που συνεπάγεται μισθολογική στασιμότητα: Επ' αυτού ο Υπουργός δεσμεύτηκε μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του παρόντος έτους να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

7. Δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα κρίσεων για την κατάληψη θέσεων ευθύνης στην ιεραρχία της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων, με ειδικά χαρακτηριστικά αναφοράς για τους Νοσηλευτές ως υπαλλήλους ειδικού κλάδου: Για το θέμα αυτό ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις ιδιαίτερες παραμέτρους που οριοθετούν το επάγγελμα του Νοσηλευτή και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αποτελέσει ειδικό παράρτημα στην εν γένει διευθέτηση της αξιολόγησης στο δημόσιο.

Η ΕΝΕ ζητά επιτακτικά συνάντηση και με τον Υπουργό Υγείας πριν δημιουργηθούν τα σχετικά νομοσχέδια και παρθούν αποφάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τον επίσημο θεσμικό έκπροσωπο των Νοσηλευτών, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v