Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βολές κατά της ΕΚΤ από τον Δραγασάκη

Η συμφωνία που πετύχαμε δεν αντανακλάται στις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Μίλησε για δυο μέτρα και δυο σταθμά και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το Eurogroup της Δευτέρας. Δεν υπάρχει θέμα με τον Βαρουφάκη.

Βολές κατά της ΕΚΤ από τον Δραγασάκη

«Πετύχαμε μια συμφωνία που δεν είδα να αντανακλάται πλήρως στις αποφάσεις της ΕΚΤ». Η εικόνα που είχαμε ήταν ότι η ΕΚΤ ήθελε να υπάρξει μια συμφωνία. Αυτό έγινε, τώρα περιμένουμε το αποτέλεσμα, δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Antenna.

Όπως είπε, ακόμα και αν επανέρχονταν το waiver δεν θα υπήρχαν θεαματικά αποτελέσματα. «Για εμάς το άμεσο θέμα είναι να αυξηθεί το όριο στα έντοκα γραμμάτια», ξεκαθάρισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της ρευστότητας υποστήριξε ότι «το πρόβλημα υπάρχει, δεν είναι οξύ. Δεν έχουμε πιο σοβαρό πρόβλημα απ’ ότι είχαμε αμέσως μετά τις εκλογές του 2012 οπότε αυξήθηκε το όριο έκδοσης εντόκων», είπε και αναρωτήθηκε γιατί υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Σημείωσε ότι ο Μάριο Ντράγκι είπε θετικά πράγματα, για την φερεγγυότητα των τραπεζών αλλά και την σημασία του να υπάρχουν διαθέσιμα τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για τις τράπεζες αλλά σήμερα φάνηκε πως η απόφαση της ΕΚΤ δεν έχει ενσωματώσει ακόμα τη συμφωνία που πετύχαμε στο τελευταίο Eurogroup.

Δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση

«Η συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου ήταν μια δύσκολη συμφωνία. Την πετύχαμε μετά από τρία Eurogroup και στη βάση αυτή ξεφύγαμε από τα μνημόνια και κινούμαστε εκτός του πλαισίου της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

«Η 5η αξιολόγηση έχει τελειώσει», τόνισε. Η κυβέρνηση δουλεύει πάνω σε ένα ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που θα ήθελαν να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς.

Το Eurogroup

Ο κος Δραγασάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το Eurogroup της Δευτέρας και άφησε να εννοηθεί ότι εκτιμά πως η ΕΚΤ θα κινηθεί μετά τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών. 

Στις μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν ανέφερε τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και τη δημιουργία πιο σταθερής φορολογικής διοίκησης. «Το πακέτο είναι απόλυτα επεξεργασμένο και όπου χρειάζεται υπάρχουν ποσά», τόνισε.

Το πρόγραμμα που ετοιμάζουμε είναι ελληνικό, όπου υπάρχουν θέματα προς συζήτηση θα συζητήσουμε με τους θεσμούς αλλά δεν τίθεται θέμα να έρθουν εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα.

Σημείωσε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η δήλωση Νταισελμπλουμ ότι μπορεί να υπάρξει εκταμίευση πόρων όταν προχωρήσουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις.

Το τρίτο δάνειο

«Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη» απάντησε σκωπτικά στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας για τρίτο πακέτο. «Πού έχει συζητηθεί αυτό», αναρωτήθηκε.

Δεν υπάρχει θέμα Βαρουφάκη

Καμία βάση δεν έχουν όσα ακούγονται για δυσαρέσκεια έναντι του Γιάνη Βαρουφάκη. Μια ορχήστρα είναι καλή όταν δεν παίζουν όλα τα όργανα τον ίδιο ρυθμό, είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος σε διάφορες τέτοιες πληροφορίες είπε ότι «ενδεχομένως να υπάρχουν και εδώ δυνάμεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης».

Κάναμε καλό ξεκίνημα παρά τις αρρυθμίες

Ο κ. Δραγασάκης παραδέχτηκε τέλος ότι έχουν υπάρξει αρρυθμίες στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι "δουλειά μου είναι να σημειώνω τις αδυναμίες μας". Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θυμάται κυβέρνηση να έχει αναλάβει μόλις έναν μήνα και να είναι αντιμέτωπη με τέτοιες απαιτήσεις. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι "κάναμε καλό ξεκίνημα σε δύσκολες συνθήκες", σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αντιπάλους γιατί ανοίγει νέους δρόμους. "Εάν αρχίσουμε τα παρατράγουδα ή κάποιοι θυμηθούν ότι κυβερνούσαν δια τηλεφώνου, θα έχουμε προβλήματα", προειδοποίησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v