Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Πώς θα δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων εξωτερικού

Νέα δεδομένα για τους τόκους από χρήματα που έχουν κατατεθεί στο εξωτερικό. Τι ίσχυε και πώς θα γίνει φέτος η δήλωσή τους. Η σύγχυση που επικρατεί στις εφορίες. Ποιες είναι οι διαφορές για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

Εφορία: Πώς θα δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων εξωτερικού

Όσοι φορολογούμενοι, κάτοικοι Ελλάδας, διατηρούν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού και εισπράττουν τόκους καταθέσεων, δεν χρειάζεται να πάνε στην εφορία τους για να υποβάλουν την κλασική δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου από εισοδήματα τόκων.

Θα περιλάβουν τους τόκους καταθέσεων στη δήλωσή τους και στο βαθμό που δεν τους έχουν εισαγάγει στην Ελλάδα μέσω κάποιας τράπεζας, θα πληρώσουν το φόρο 15% επί των τόκων, με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, το καλοκαίρι.

Οι τράπεζες του εξωτερικού έχουν ήδη στείλει στους πελάτες τους τις σχετικές βεβαιώσεις και οι φορολογούμενοι προσέρχονται μαζικά τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες για να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις απόδοσης φόρου, μαζί με τις βεβαιώσεις της τράπεζας.

Μέχρι πέρυσι έτσι όριζε η διαδικασία. Υποβολή της δήλωσης και των παραστατικών, προσδιορισμός του φόρου, πληρωμή στην τράπεζα. Η διαδικασία όμως φέτος άλλαξε και όπως σημειώνουν φορολογούμενοι σε πολλές εφορίες υπάρχει σύγχυση λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

Αρμόδιες πηγές της ΓΓΔΕ διευκρινίζουν ότι με την εγκύκλιο 1042 την οποία υπέγραψε η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου στα τέλη Ιανουαρίου, περιγράφεται η νέα διαδικασία.

Η σχετική εγκύκλιος ορίζει ότι «στην περίπτωση κατά την οποία φορολογικός κάτοικος ημεδαπής, φυσικό πρόσωπο, αποκτά εισοδήματα από τόκους αλλοδαπής, περιλαμβάνει αυτά στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του (Ε1). Για τους τόκους καταθέσεων σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ, ως ισοτιμία για τη μετατροπή τους σε ευρώ λαμβάνεται αυτή της ημερομηνίας πίστωσης των τόκων σε συνάλλαγμα».

Αν οι τόκοι καταθέσεων, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, η παρακράτηση φόρου ενεργείται στο μικτό ποσό των τόκων και η απόδοση του παρακρατούμενου φόρου πραγματοποιείται από το ημεδαπό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή θεματοφύλακα, κατά περίπτωση, που μεσολαβεί και λειτουργεί ως φορέας πληρωμής. Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου.

Σε περίπτωση που δεν μεσολαβεί φορέας πληρωμής ή οι τόκοι δεν εισαχθούν στην Ελλάδα, ο φόρος (15%) επιβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φυσικού προσώπου και θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό φορολογίας εισοδήματος το καλοκαίρι.

Οι επιχειρήσεις

Σε αντιδιαστολή με τα φυσικά πρόσωπα, για επιχειρήσεις οι οποίες εισπράττουν τόκους από καταθέσεις εξωτερικού η επιβολή συντελεστή φόρου 15% δεν συνεπάγεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης καθώς θεωρούνται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Επομένως ο φόρος που παρακρατήθηκε συμψηφίζεται με τον συνολικά οφειλόμενο φόρο με συντελεστή 26%.

Για τις επιχειρήσεις η εγκύκλιος ορίζει ότι «όταν ημεδαπό νομικό πρόσωπο αποκτά εισοδήματα από τόκους αλλοδαπής τα οποία στη συνέχεια εισάγονται στην Ελλάδα, ως άνω, η παρακράτηση φόρου ενεργείται στο μικτό ποσό των τόκων και η απόδοση του παρακρατούμενου φόρου πραγματοποιείται από το ημεδαπό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή θεματοφύλακα, κατά περίπτωση, που μεσολαβεί και λειτουργεί ως φορέας πληρωμής.

Με την παρακράτηση αυτή δεν επέρχεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης του ημεδαπού νομικού προσώπου, αλλά τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και ο παρακρατηθείς φόρος συμψηφίζεται με το φόρο εισοδήματος εφαρμοζομένων των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013. Όταν τα εν λόγω εισοδήματα παραμένουν στην αλλοδαπή, δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και τα εισοδήματα θα φορολογηθούν μαζί με τα λοιπά εισοδήματά τους ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v