Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αγώνας συντήρησης» για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Οι περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να συντηρήσουν τις δυνάμεις τους και τα εποπτικά τους κεφάλαια, περιορίζοντας δαπάνες και μαζεύοντας τις απαιτήσεις τους. Γιατί η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το πρώτο τρίμηνο.

«Αγώνας συντήρησης» για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Σε αγώνα συντήρησης επιδίδονται οι περισσότερες ασφαλιστικές καθώς έχουν ήδη αρχίσει να υφίστανται τις επιπτώσεις από την όξυνση της οικονομικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το γεγονός ότι πέρυσι η ασφαλιστική παραγωγή έκλεισε επισήμως στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με το 2013 δεν σημαίνει ότι είχαμε μια χρονιά σταθερότητας για όλους.

Και αυτό γιατί:

* Πρώτον, οι θυγατρικές των τραπεζών σημείωσαν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τις λοιπές εταιρείες του κλάδου. Ενδεικτικό στοιχείο είναι πως ενώ οι δέκα μεγαλύτερες ασφαλιστικές ανέβασαν την παραγωγή τους 5%, η Εθνική Ασφαλιστική και η Eurolife είχαν διψήφιες ποσοστιαίες αυξήσεις.

* Δεύτερον, μεταξύ των άλλων ασφαλιστικών παρατηρήθηκε πορεία δύο ταχυτήτων, με άλλες να κερδίζουν μερίδια και άλλες να υποχωρούν, είτε εθελοντικά (στρατηγική επικέντρωσης κατά κύριο λόγο σε συγκεκριμένους κλάδους, ή μόνο σε κερδοφόρα συμβόλαια), είτε αναγκαστικά λόγω απώλειας δικτύων και πελατών.

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το πρώτο φετινό τρίμηνο. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία πέραν εκείνων του Ιανουαρίου, γενικότερη εκτίμηση είναι πως:

Η πραγματική ζήτηση για ασφάλιση έχει μειωθεί με εξαίρεση τον κλάδο της υγείας και τα επενδυτικά προϊόντα που ουσιαστικά αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια των πελατών απέναντι σε ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Όμως τα επενδυτικά αυτά προϊόντα συνεπάγονται χαμηλά περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες και περιορισμένες προμήθειες για τους διαμεσολαβούντες, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μεν κάποια ασφαλιστική παραγωγή, αλλά πολύ μικρό ποσοστό αυτής να μεταφέρεται στην «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων.

Οι θυγατρικές των τραπεζών συνεχίζουν να κερδίζουν μερίδια αγοράς, διότι τα τραπεζικά δίκτυα -αφού δεν μπορούν να χορηγήσουν νέα δάνεια- επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην προσέλκυση εσόδων από προμήθειες. Έτσι, η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων αποτελεί πλέον σημαντικό στόχο για τα τραπεζικά δίκτυα. Μάλιστα, εκπρόσωποι του κλάδου έχουν καταγγείλει και ορισμένα φαινόμενα αθέμιτων πρακτικών.

• Όσες ασφαλιστικές έχουν τοποθετημένα τα αποθεματικά τους σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού) έχουν επηρεαστεί αρνητικά λόγω των πτωτικών αποδόσεων που έχουν σημειώσει αυτά από την αρχή του έτους έως σήμερα.

• Εκτιμάται ότι το 2015 το τεχνικό αποτέλεσμα του κλάδου οχημάτων θα επιδεινωθεί σε σύγκριση με εκείνο της προηγούμενης χρονιάς, καθώς συνεχίζεται και φέτος η πτωτική τάση των τιμολογίων, όταν παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ανεβαίνει λόγω της χαμηλότερης τιμής στη βενζίνη.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους και τα εποπτικά τους κεφάλαια, περιορίζοντας δαπάνες, μαζεύοντας τις απαιτήσεις τους και προσπαθώντας να αποσπάσουν επιλεκτικά κάποια δίκτυα από τον ανταγωνισμό.

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και εκείνες που έχοντας ισχυρά εποπτικά κεφάλαια επιχειρούν να διευρύνουν τα μερίδια αγοράς τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v