Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο διατήρησης ΕΝΦΙΑ αφήνει το ΥΠΟΙΚ

Τα υψηλά έσοδα καθιστούν δύσκολη την αντικατάσταση το φόρου. Διαψεύδει το Μαξίμου.Θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου. Διαψεύδεται το σενάριο για επιβολή fat tax. Δεύτερη λίστα μεταρρυθμίσεων με διαρθρωτικά μέτρα.

Παράθυρο διατήρησης ΕΝΦΙΑ αφήνει το ΥΠΟΙΚ

Παράθυρο για τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ άνοιξε σήμερα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει, είναι δέσμευσή μας, ωστόσο εάν δεν υπάρξει παρέμβαση κάτι που υπάρχει μένει ως έχει», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Η τοποθέτηση αυτή γίνεται την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις και ενώ είναι γνωστό ότι οι θεσμοί αντιδρούν σε μείωση των εσόδων που βεβαιώνονται από φόρο ακινήτων.

Προφανώς δεν θα δημιουργούσαν «ζήτημα» σε ενδεχόμενη αλλαγή ονόματος ή εσωτερικής ανακατανομής των φορολογικών βαρών, αλλά μείωση των φόρων που βεβαιώνονται από ακίνητα κατά 2 δισ. ευρώ όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση θεωρείται πολύ δύσκολο έως αδύνατο να περάσει δεδομένου ότι με την υπό συζήτηση λίστα Βαρουφάκη ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στην καλύτερη περίπτωση διαμορφώνεται στο 1,5%, αλλά η βάση συζήτησης είναι το 1,2% του ΑΕΠ (μνημονιακός στόχος το 3%)

Μετά τις συγκεκριμένες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο φόρος «θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα. Η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης», υποστηρίζουν.

Το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε σήμερα ότι το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά στις 9 Απριλίου, διευκρίνισε ότι πέραν των μέτρων που είδαν το φως της δημοσιότητας υπάρχει και δεύτερη λίστα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε excel που δεν έχει γνωστοποιηθεί, διέψευσε τα σενάρια για επιβολή fat tax αλλά και το ενδεχόμενο αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

«Υπάρχει πρόβλημα στην εισπραξιμότητα. Πως είναι δυνατόν με διπλασιασμό τουρισμού στην Μύκονο, για παράδειγμα, να έχουμε μείωση ΦΠΑ 30%. Δεν σκεφτόμαστε αύξηση ΦΠΑ, αλλά την είσπραξη», προσέθεσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η σύνδεση ταμειακών με ΥΠΟΙΚ θέλει μήνες, άρα να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα», ενώ συμπλήρωσε ότι τα στοιχεία των 3,2 δισ. από την λίστα είναι το μίνιμουμ που θεωρούμε ότι μπορούμε να πιάσουμε (εύρος από 3,2 έως πάνω από 4 δισ. ευρώ). 

Οσο για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, η ίδια πηγή αναφέρει ότι θα γίνει σταδιακά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v