Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται εξάμηνη παράταση στον Αναπτυξιακό

Η παράταση δίνεται διότι εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας αρκετές από τις επιχειρήσεις δεν έχουν καταφέρει να προσκομίσουν εγκρίσεις των δανειακών συμβάσεων εγγράφως, με κίνδυνο απένταξης από τον επενδυτικό νόμο.

Ερχεται εξάμηνη παράταση στον Αναπτυξιακό

Εξάμηνη παράταση στην υποβολή αποδεικτικού έγκρισης-σύμβασης μακροπρόθεσμου δανείου, για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του επενδυτικού νόμου 3908/2011, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η σχετική ρύθμιση, την οποία έχουν ζητήσει με επιστολές τους προς τον αρμόδιο υπουργό επιχειρηματίες και φορείς, θα περάσει σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Δυτικής Ελλάδας Γιώργου Αγγελόπουλου, προς τον υπουργό, εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας, αρκετές από τις επιχειρήσεις δεν έχουν καταφέρει να προσκομίσουν εγκρίσεις των δανειακών συμβάσεων εγγράφως, με κίνδυνο απένταξης από τον επενδυτικό νόμο μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 3908/2011, του οποίου διατάξεις τροποποιήθηκαν με τον Ν.4242/2014 και τον Ν.4301/2014 και ειδικότερα αναφορικά με τις υποχρεώσεις των ενταγμένων σε αυτόν επιχειρήσεων, στο χρηματοδοτικό πλάνο των οποίων προβλέπεται η χρήση μακροπρόθεσμου δανείου, οι τελευταίες όφειλαν μέχρι τις 31/3/2015 να προσκομίσουν σύμβαση-έγκριση δανείου από τραπεζικό ίδρυμα.

Την ίδια ώρα το υπουργείο δουλεύει για τη σύνταξη του νέου Αναπτυξιακού. Στόχος του είναι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, να συνάδει με τον νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, ενώ θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα, αλλά όχι στη λογική των φοροαπαλλαγών.

Πρόθεση είναι η ενίσχυση κλάδων στους οποίους η χώρα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, η ενίσχυση εγχειρημάτων συνεργειών (clusters κ.λπ.) και η τόνωση των μορφών έμμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, αυτό που προέχει είναι η στενότερη σύνδεση των μορφών κρατικών ενισχύσεων με περιβαλλοντικά και εργασιακά κριτήρια κατά την επιλογή των επιχειρήσεων.

Πάντως πριν από όλα προέχει, όπως ανέφεραν στο Euro2day.gr στελέχη του υπουργείου, να κλείσουν οι εκκρεμότητές με τους παλιούς αναπτυξιακούς και να γίνουν οι οργανωτικές αναδιαρθρώσεις στις σχετικές υπηρεσίες με γνώμονα την αύξηση της διαφάνειας στην αξιολόγηση των επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v