Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θύελλα μετά την εισβολή αντιεξουσιαστών στη Βουλή

Μπαράζ αντιδράσεων προκάλεσε η είσοδος των αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Είκοσι προσαγωγές από αστυνομία. «Διαστρεβλωτική της πραγματικότητας «ενημέρωση», καταγγέλει η Ζ. Κωνσταντοπούλου. Καταλήψεις σε δημαρχεία και πανεπιστήμια.

Θύελλα μετά την εισβολή αντιεξουσιαστών στη Βουλή

Είκοσι προσαγωγές έγιναν από τις αστυνομικές δυνάμεις (αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι), μετά την εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής, οι οποίοι με συνθήματα και πανό, ζητούσαν την απελευθέρωση του Σ. Ξηρού για λόγους υγείας, την κατάργηση του λεγόμενου «τρομονόμου» και των φυλακών τύπου Γ.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους που την πλησίασαν στον διάδρομο καθώς κατευθυνόταν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση ενώ στο ερώτημα αν την προβληματίζει ότι αντιεξουσιαστές κατάφεραν με τόση ευκολία να περάσουν στον προαύλιο χώρο, απάντησε με το δηκτικό σχόλιο «είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;» και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να αναμείνουν την έκδοση ανακοίνωσης που θα δίνει τις απαντήσεις για το περιστατικό.

Στην ανακοίνωσή της, η Πρόεδρος της Βουλής επιτίθεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υποστηρίζοντας ότι διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα. «Ουδεμία «εισβολή» σημειώθηκε στη Βουλή. Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο, με δηλώσεις οι οποίες αυτονοήτως ανοίγουν πολλές ορέξεις.

Η δήλωση αυτή δείχνει πάντως ότι η πρόεδρος της Βουλής κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από την κυβέρνηση. Νωρίτερα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωνε πως «είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος». 



ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΒΟΥΛΗ από realmedialive 



Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα μίνι μπαράζ καταλήψεων:

* Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ από ομάδα αντιεξουσιαστών, την ώρα που η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ζητήσει από την ΕΛΑΣ να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία και ενώ οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος εκφράζουν προβληματισμό για «την παράταση της εκκρεμότητας εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας».

Η διοίκηση του ιδρύματος εξέφρασε χθες ανησυχία για το γεγονός ότι η κατάληψη του ιστορικού κτιρίου στα Προπύλαια συνεχίζεται, παρότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες -προφορικώς και εγγράφως- προς την πολιτική ηγεσία. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει διατάξει από τη Δευτέρα τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας. Εισαγγελέας μετέβη στον υπό κατάληψη χώρο και διαπίστωσε πως διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Αμέσως, ενημέρωσε την Αστυνομία ότι συμφωνεί στην τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως οι αντιεξουσιαστές που εισέβαλαν τη Δευτέρα στο κτίριο ζητούν μεταξύ άλλων την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και των συγγενών μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς.

* Νωρίτερα σε κατάληψη των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας, είχε προχωρήσει ομάδα αντιεξουσιαστών.

Οι αντιεξουσιαστές είχαν αναρτήσει πανό, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας και ταυτόχρονα ζητούσαν την αποφυλάκιση κρατουμένων.

Ωστόσο αργά το βράδυ, η ομάδα των αντιεξουσιαστών αποχώρησε από τα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στην Πάτρα.

* Υπό κατάληψη βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, στην πλατεία Κορνάρου, από ομάδα νεαρών που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι νεαροί κατέλαβαν το γραφείο, ανάρτησαν πανό και ζητούν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Παράλληλα, συνεχίζεται και η κατάληψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

* Υπό κατάληψη τελεί, από τις 7 το πρωί, το δημαρχείο Ξάνθης, από άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας, όπως αναφέρεται σε πανό που έχει αναρτηθεί στην κεντρική είσοδο.

Ομάδα ατόμων εισήλθε στο δημαρχείο, νωρίς το πρωί, ζητώντας από τον δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και τους εργαζόμενους να βγουν έξω από το κτίριο. 

Στη συνέχεια το κατέλαβαν, ανάρτησαν το πανό και έκαναν διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού για την κατάληψη. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ξάνθης, οι καταληψίες τον ενημέρωσαν πως η δράση τους έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα ολοκληρωθεί έως το μεσημέρι.

* Σε κατάληψη τελεί, από τις 7 σήμερα το πρωί, το δημαρχείο Νέας Σμύρνης από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι έχουν κοινά αιτήματα με τους αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει, εδώ και τρεις ημέρες, το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι καταληψίες ζητούν την απελευθέρωση συντρόφων τους, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται σε απεργία πείνας (Ν. Μαζιώτης, Κ. Γουρνάς, Δ. Κουφοντίνας, Α. Σταμπούλος, Τ. Θεοφίλου, Φ. Χαρίσης κ.ά.), την κατάργηση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', καθώς και την οριοθέτηση της χρήσης και επεξεργασίας του DNA ως αποδεικτικού υλικού. Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, εκτιμά ότι η κατάληψη έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα τερματιστεί εντός της ημέρας.

Σακελλαρίδης: Ακατανόητες οι ενέργειες των αντιεξουσιαστών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε σχετικά: 

«Είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε.

Η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια;

Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της έννομης τάξης».

ΝΔ: Η Κωνσταντοπούλου αδειάζει το Μαξίμου

"Την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση αποδοκιμάζει την εισβολή των αντιεξουσιαστών στη Βουλή, η Πρόεδρος της Βουλής αδειάζει το Μαξίμου, λέγοντας ότι πρόκειται περί ειρηνικής διαδήλωσης διαμαρτυρίας.

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα αποσυντονισμού και παράλυσης του κράτους", τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

Ποτάμι: Ο πρωθυπουργός να σταματήσει να είναι θεατής

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης σε ερώτηση δημοσιογράφων για την εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ακόμα και τα προφανή, η τήρηση της νομιμότητας και η περιφρούρηση των δημοσίων κτιρίων, μετατρέπονται σε μείζονα κυβερνητικά ζητήματα λόγω των διαφωνιών των υπουργών. Παρακολουθούμε τον κ. Πανούση να περιμένει την πρωθυπουργική εντολή για να συλλάβει τους καταληψίες ενώ ο κ. Βούτσης διαφωνεί. Καλούμε τον πρωθυπουργό να αναλάβει επιτέλους την πρωτοβουλία για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησής του προκειμένου να μη συνεχιστεί η κατάλυση της νομιμότητας και οι καταλήψεις στα δημόσια κτίρια".

Ερώτηση δημοσιογράφου: Λέτε να υπάρξουν παραιτήσεις;

"Αυτό είναι θέμα που πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Εκείνο το οποίο ζητάμε εμείς είναι να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει η διγλωσσία που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης και να υπάρξουν θετικές ενέργειες προς την περιφρούρηση της νομιμότητας".

ΠΑΣΟΚ: Να παραιτηθεί ο υπουργός αν δεν διασφαλίζει τα αυτονόητα

"Το κρίσιμο ερώτημα μετά το μπαράζ καταλήψεων πανεπιστημίων, δημαρχείων, πολιτικών γραφείων αλλά και την επίθεση στη Βουλή από τους γνωστούς αντιεξουσιαστές είναι: υπάρχει κυβέρνηση και ειδικότερα υπάρχει ή έχει καταργηθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;", αναφέρει η Φ. Γεννηματά.

«Γιατί δεν μπορεί να καταστρέφεται η δημόσια περιουσία, να γίνονται βανδαλισμοί, να παρεμποδίζεται η λειτουργία των ΑΕΙ και της Αυτοδιοίκησης, να απειλούνται πολίτες και ο υπουργός και η Αστυνομία να μην παρεμβαίνουν. Και μάλιστα όταν και οι πρυτανικές αρχές και ο εισαγγελέας το ζητούν».

«Αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα, να παραιτηθεί ο υπουργός τώρα», καταλήγει η Φ. Γεννηματά.

Το ΚΚΕ για τα γεγονότα 

«Τα σημερινά γεγονότα στη Βουλή, αλλά και η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και αλλού, δεν έχουν καμία σχέση με τη γνήσια διαμαρτυρία και πάλη του λαϊκού κινήματος και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δίνουν άλλοθι σε λογικές και πρακτικές καταστολής και αυταρχισμού».

Αυτός τονίζεται αρχικά σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ, το οποίο προσθέτει:

«Όσοι λοιπόν αναγορεύουν αυτές τις ενέργειες σε "διαμαρτυρία" παίζουν πολύ επικίνδυνα παιχνίδια».
.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v