Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Θέλουμε ένα συμβιβασμό, αλλά εντός «ορίων»

Σιγουριά για συμφωνία στο Eurogroup. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος αλλά υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις, σημειώνει. Προαναγγέλλει επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν χρειαζόμαστε δάνεια χωρίς νόημα, αλλά στρατηγική ανάπτυξης. Οι διάλογοι με Στίγκλιτς για την κρίση.

Βαρουφάκης: Θέλουμε ένα συμβιβασμό, αλλά εντός «ορίων»

Την βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους έως τις 24 Απριλίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Bloomberg.

Θέλουμε ένα συμβιβασμό, σημείωσε αλλά ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση (we want a compromise but we won’t be compromised)."Δε θα ήμασταν κατάλληλοι για τη δουλειά, αν δεν ήμασταν έτοιμοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος που είναι απαραίτητο για να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και να την οδηγήσουμε στην ανάπτυξη" πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης που γίνεται στο Παρίσι με κεντρικό θέμα «Ελευθερία, Ισότητα, Αβεβαιότητα», επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. 

Συνομιλώντας με τον Τζ. Στίγκλιτς, στην τοποθέτησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα και απείλησε την ευρωζώνη μπορεί να φτάσει στην λύση της πάλι από την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπήρχε μια ένωση τύπου ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, δεν θα υπήρχε πρόβλημα». Ηγέτες όπως ο Κολ δεν είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην πλήρη ενοποίηση και προχώρησαν στην νομισματική. Ηλπιζαν ότι όταν μια κρίση έρχονταν οι διάδοχοί τους θα προχωρούσαν τα ανάλογα βήματα μεγαλύτερης ενοποίησης.

Οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα κατέληξαν να είναι μια «βρώμικη λέξη» και η επιτυχία τους συγκρίνεται μόνο με την επιτυχία επαναφοράς της δημοκρατίας στο Ιράκ, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Όταν οι Έλληνες μικροσυνταξιούχοι ακούνε τη λέξη «μεταρρύθμιση» αμέσως φοβούνται ότι οι συντάξεις τους θα περικοπούν. Οι μικρές επιχειρήσεις φοβούναι ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Πρέπει να δώσουμε στη μεταρρύθμιση πάλι το καλό της όνομα, υπογράμμισε ο υπουργός. «Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί και πάλι μία μεταρρυθμίσιμη κοινωνία», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Στίγκλιτς για το πόσο χρειάζεται «ανάσα» η Ελλάδα και πώς θα την αξιοποιήσει, ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι αμέσως μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση άρχισε να διαπραγματεύεται επί ενός προγράμματος που κράτησε πέντε χρόνια. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από τις υπογραφές της προηγούμενης και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Πραγματικότητα, όμως είναι και η δημοκρατική εκλογή. «Ζητήσαμε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε τι πρέπει να αλλάξει».

Επανέλαβε την ανάγκη να αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, να συνδεθεί το χρέος με το ΑΕΠ μέσω ρήτρας ανάπτυξης και να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλουμε νέα δάνεια χωρίς νόημα, χρειαζόμαστε χώρο για καταστρώσουμε από κοινού με τους εταίρους το σχέδιο.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να υπογράψει ο,τιδήποτε απλά και μόνο για να πάρει την επόμενη δόση του δανείου», είπε ο κ. Βαρουφάκης, «αλλά για να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να συμφωνήσει σε:

- κατάλληλο επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος,
- επενδυτικό πρόγραμμα που θα ελκύει επενδυτές με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράσπεζας και
- την έναρξη μιας σοβαρής συζήτησης για το χρέος και τις δυνατότητες αναδιάρθρωσής του».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμούσε να προχωρήσει με συγκεκριμένες επείγουσες μεταρρυθμίσεις πριν συμφωνήσει σε άλλες,» είπε ο υπουργός, «αλλά η διαδικασία της διαπραγμάτευσης που ζητήθηκε από τους θεσμούς της ευρωζώνης υπαγορεύει ότι πρώτα πρέπει να προσυμφωνηθεί το συνολικό πακέτο».

Ανέφερε το παράδειγμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών που αντιστοιχούν στο 35-40% του συνόλου των δανείων. «Η κυβέρνηση,» είπε ο υπουργός, «θα ήθελε να αξιοποιήσει το υπόλοιπο του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για να δημιουργήσει μία "bad bank" για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να απελευθερωθούν τραπεζικοί πόροι και έτσι να ξεκινήσει η ροή των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Η Ευρώπη αρνείται να δει την πραγματικότητα

Υπάρχει άρνηση πραγματικότητας και προσπάθεια να μετατεθούν για αργότερα οι λύσεις (pretend and extend), δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. Οι ευρωπαίοι δεν παραδέχτηκαν έως σήμερα ότι υπήρξε δομικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη με αποτέλεσμα μια πτώχευση, όπως της Ελλάδας, να τύχει διαχείρισης ως πρόβλημα ρευστότητας. 

«Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι ότι δεν θα επιστρέψουμε ποτέ σε πρωτογενές έλλειμμα. Αλλά αυτό είναι άλλο από το να πρέπει να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ». Συμπλήρωσε πως διαφωνούμε με οργανισμούς όπως το ΔΝΤ σε ότι αφορά τις απόψεις για τα εργασιακά. Αυτό που λέμε όμως είναι ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να λειτουργήσει καλύτερα. «Αν σε ενδιαφέρει ο ανταγωνισμός θέλεις ρύθμιση στην αγορά ώστε να μην εκμεταλλεύεται ο ένας εργοδότης την μαύρη εργασία για να κερδίζει πλεονέκτημα από τον ανταγωνιστή του».

Δεν διαφωνούμε να γίνει πλήρης έλεγχος από τους θεσμούς, όπως το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία και να αρχίσουμε να νομοθετούμε τις μεταρρυθμίσεις.

Το δομικό πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι τα επιμέρους προβλήματα των χωρών αλλά η ίδια η δομή της ευρωζώνης, υποστήριξε από την πλευρά του ο Ζ. Στίγκλιτς και σημείωσε ότι υπήρξε μεταφορά πόρων από τους αδύναμους προς τις ισχυρότερες χώρες.

Εκτίμησε ότι οι κινήσεις που γίνονται προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης ή των κοινών ομολόγων προχωρούν πολύ αργά. Όπως είπε, με δεδομένα τα χαμηλά επιτόκια είναι μεγάλο λάθος να μην γίνονται υψηλής απόδοσης επενδύσεις, πόσο μάλλον που έχουν προηγηθεί πέντε χρόνια στασιμότητας.

Επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ακόμα πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επανεκκίνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Προχωράμε στην επανεκκίνηση την διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων ως ένα  πρόγραμμα που θα κάνει ορθολογική χρήση των υφιστάμενων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης. «Αυτό που λέμε είναι ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει την δεν έχει την δυνατότητα ανάπτυξης της δημόσιας περιουσίας.  Θέλουμε κοινοπραξίες δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, αλλά θέλουμε πρώτα να διασφαλίσουμε πως υπάρχει μια ελάχιστη δέσμευση για την πραγματοποίηση επενδύσεων από την πλευρά των πλειοδοτών.

Δεύτερον θέλουμε να διατηρήσουμε ένα μερίδιο για το κράτος, ώστε να έχουμε μια ροή εσόδων από την οποία θα χρηματοδοτούμε τα συνταξιοδοτικά ταμεία» υποστήριξε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτημα του Στίγκλιτς αν οι αλλαγές στην Ευρώπη αποτελούν ηθική υποχρέωση Ευρώπη για να αποφευχθεί μια «τρίτη μεγάλη καταστροφή της ηπείρου σε έναν αιώνα», ο ΥΠΟΙΚ τόνισε:

«Το πρόβλημα είναι πως θα ανακατευθύνουμε τους υπάρχοντες θεσμούς της Ευρωζώνης όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας στην κατεύθυνση της υπέρβασης (αντί για την συντήρηση) της κρίσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v