Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανθρακες» ο θησαυρός των ελληνορωσικών εταιριών

Ζημιά 130 εκατ. ευρώ καταγράφουν ήδη οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών από το Ρωσικό εμπάργκο οι οποίοι δεν βλέπουν με «καλό μάτι» την εναλλακτική ίδρυσης μικτών εταιρειών για να ξεπεράσουν το σκόπελο. Τι προτείνει η Incofruit.

«Ανθρακες» ο θησαυρός των ελληνορωσικών εταιριών

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι Έλληνες παραγωγοί νωπών οπωροκηπευτικών οι οποίοι από τις αρχές Αυγούστου του 2014, οπότε και επεβλήθη το Ρωσικό εμπάργκο, μέχρι και το τέλος Μαρτίου έχουν εγγράψει άμεση και έμμεση ζημιά 130 εκατ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Σύνδεσμός Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της διαχείρισης κρίσεων της ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών.

Συγκεκριμένα ζητά:

- Έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ 1031/2014 και 1371/2014, ορίζοντας μέγιστο όγκο απόσυρσης για όλα τα προϊόντα από τις 15 Μαΐου και έως το τέλος του ρωσικού εμπάργκο.

- Αύξηση των μέγιστων όγκων απόσυρσης για τα νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος παραγωγής τους.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία ήδη έχουν ζητήσει η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, από τους υπουργούς Γεωργίας των χωρών τους όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρούνται από την πλευρά της Incofruit ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη της εμπορικής περιόδου του τρέχοντος έτους, η οποία θα ξεκινήσει με σημαντικούς όγκους παραγωγής των θερινών προϊόντων τον προσεχή Μάιο.

Προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία ροδακινοπαραγωγών, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίσθηκε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από στελέχη της Κυβέρνησης και των παραγωγών να μεταβεί στη Μόσχα.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη, αν και εφόσον γίνει, έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Πούτιν, είχε αποσαφηνίσει πως "δεν είναι δυνατό να υπάρχουν εξαιρέσεις για μια χώρα της ΕΕ (σ.σ. άρση του Ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα)", αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων.

Στο "παραθυράκι" αυτό είχε αναφερθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι είναι δυνατόν να εξαιρεθούν οι έμμεσες εισαγωγές κατά τις οποίες φρούτα και λαχανικά εισάγονται ως πρώτη ύλη από μεταποιητικές βιομηχανίες τροφίμων.

Τέτοιες μεικτές ελληνορωσικές εταιρείες μεταποίησης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στη Ρωσία και να εισάγουν αποκλειστικά πρώτη ύλη, είχε σημειώσει ο κ. Πεσκόφ. Προοπτική η οποία δεν βρίσκει σύμφωνους τους εκπροσώπους του κλάδου οι οποίοι σημειώνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι παραγωγοί αλλά και οι ελληνικές εξαγωγές θα απολέσουν την προστιθέμενη αξία του προϊόντος.

Οι Πορτογάλοι πάντως αποφάσισαν να ακολουθήσουν την "προτροπή" του Πεσκόφ. Συγκεκριμένα κοινή παραγωγική μονάδα βαθιάς επεξεργασίας αγροτικής παραγωγής πρόκειται να λειτουργήσει στη Ρωσική Περιφέρεια του Σαράτοφ σε συνεργασία των πορτογαλικών εταιρειών Optimistic, Leisure Launch, CAL και Global Food και της ρωσικής εταιρείας logistics Devon Alliance, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μαξίμ Φατέεφ.

Σημειώνεται ότι το Ρωσικό εμπάργκο, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου του 2014, έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής άμεση και έμμεση ζημιά ύψους 130 εκατ. ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς φρούτων (ροδάκινα, φράουλες, ακτινίδια).

Ειδικότερα σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο της Incofruit κ. Γιώργο Πολυχρονάκη η άμεση ζημιά από το κλείσιμο των Ρωσικών συνόρων στις αρχές Αυγούστου μέχρι και το τέλος Μαρτίου υπολογίζεται στα 75-80 εκατ. ευρώ και στα 50 εκατ. ευρώ η έμμεση ζημιά από την πτώση των τιμών εξαγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων σε άλλες αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, αν δεν υπάρξει άρση του εμπάργκο, το κόστος για τον κλάδο αναμένεται να αγγίξει μέχρι το τέλος Ιουλίου συνολικά τα 180 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Δευτέρα 20 Απριλίου, σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά στις αρχές Απριλίου, η Ρωσική ρυθμιστική αρχή για τον κλάδο των φρέσκων τροφίμων, Rosselkhoznadzor, ξεκινά διερεύνηση 20 ελληνικών αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων.

Η Rosselkhoznadzor έχει πει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει ελέγχους στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία για να επιταχύνει την εκκίνηση προμηθειών από αυτές τις χώρες σε περίπτωση άρσης του εμπάργκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v