Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ούριος άνεμος για το Yachting το 2015

Αναβαθμισμένο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο διεκδικεί το σαλόνι Yachting του Πόρου, προσελκύοντας μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον. Προετοιμάζονται οργανωμένα πακέτα για διακοπές με σκάφος και διαμονή σε μικρά ελληνικά νησιά, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για το 2016.

Ούριος άνεμος για το Yachting το 2015
Με τη συμμετοχή περίπου 70 ελληνικών επαγγελματικών σκαφών τουρισμού και 80 ταξιδιωτικών γραφείων από την Ευρώπη, την Αμερική, τη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία οργανώνεται φέτος το East Med Yacht Show στον Πόρο το διάστημα 29 Απριλίου έως 3 Μαΐου.

Το σαλόνι Yacht του Πόρου παρουσιάστηκε πριν από λίγο από τους συνδιοργανωτές του, την Ένωση Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), τον Σύνδεσμο Εμπειρογνωμόνων Μεσιτών Θαλαμηγών, τη Δημοτική Αρχή Πόρου αλλά και τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), ο οποίος προστίθεται από φέτος στην οργανωτική ομάδα της εκδήλωσης.

Ο θεσμός που οργανώνεται για 14η χρονιά φιλοδοξεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να αναβαθμίσει τον ρόλο του ώστε να καταστεί η ισχυρότερη διοργάνωση Yachting της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του HATTA Λ. Τσιλίδης, σχεδιάζονται από φέτος οργανωμένα πακέτα διακοπών τα οποία θα συνδυάζουν διακοπές με σκάφος και διανομή σε συγκεκριμένα μικρά νησιά, προκειμένου να είναι διαθέσιμα προς πώληση στη διεθνή αγορά για το 2016.

Πρόκειται για ένα νέο τουριστικό προϊόν, το οποίο θα μπορούν να αγοράζουν ακόμα και μεμονωμένοι ταξιδιώτες, όχι απαραίτητα δηλαδή γκρουπ, και έχει δοκιμαστεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα τελευταία χρόνια σε μια άτυπη μορφή μεταξύ φιλικών ζευγαριών.

Μιλώντας για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας ο κ. Τσιλίδης εκτίμησε πως οι ξένοι επισκέπτες θα είναι αυξημένοι σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό, ενώ επεσήμανε ταυτόχρονα τη δυναμική που καταγράφεται από τη γαλλική αγορά εκτιμώντας ότι οι Γάλλοι τουρίστες φέτος αναμένεται να ανέλθουν στους 1.450.000.

Τόνισε επίσης την αύξηση κατά 15% της κίνησης που καταγράφεται από το Ισραήλ αλλά και την ανοδική δυναμική για επισκέψεις Αμερικανών στη χώρα μας εξαιτίας και του γεγονότος πως τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι πλέον περίπου 40% φθηνότερα γι' αυτούς εξαιτίας της νέας ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου.

Αναφερόμενος στη διοργάνωση ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ Α. Στελλιάτος, επεσήμανε πως ο Πόρος αποτελεί ιδανικό τόπο διοργάνωσης για τη συγκεκριμένη εκδήλωση αφού συνδυάζει το νησιωτικό περιβάλλον και ταυτόχρονα βρίσκεται κοντά στην Αθήνα εξυπηρετώντας τους ναυλομεσίτες αλλά και τους εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων που θέλουν να δουν από κοντά τα ελληνικά σκάφη και τα πληρώματα που είναι διαθέσιμα στην αγορά προς ενοικίαση.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της αγοράς του Yachting ο κ. Στελλιάτος επεσήμανε ότι η αγορά κατέρρευσε από τα μέσα του 2009 έως και πέρυσι, οπότε άρχισε να σημειώνεται σταδιακή ανάκαμψη ιδιαίτερα στην κατηγορία ιστιοπλοϊκών σκαφών και καταμαράν.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των Ναυλομεσιτών Γ. Κολίντζας, η ζήτηση για ελληνικά σκάφη μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, ιδιαίτερα από την αγορά των ΗΠΑ, κατέγραφε δεκαπλάσια αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι. Στη συνέχεια ωστόσο και με αφορμή το κλίμα αβεβαιότητας που διατηρείται το τελευταίο διάστημα για τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές, η ζήτηση περιορίστηκε στο μισό. Παραμένει όμως σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και εκφράζεται η αισιοδοξία πως όσοι αναζητούν αυτήν την εποχή να μισθώσουν κάποιο ελληνικό σκάφος στην πλειοψηφία τους θα προχωρήσουν και σε κρατήσεις.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία κρατήσεων ο επικεφαλής της ΕΠΕΣΤ εκτιμά ότι η αγορά του Yachting στην Ελλάδα φέτος θα καταγράψει άνοδο της τάξης του 9%-10%. Επεσήμανε ταυτόχρονα πως ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ζήτηση για ιστιοπλοϊκά σκάφη και καταμαράν αλλά και για μηχανοκίνητα έως 24 μέτρα για τα οποία καταγράφεται ζωηρή άνοδος της ζήτησης εξαιτίας και της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή ωστόσο ο κ. Στελλιάτος ανέφερε πως την περίοδο 2009-2014 οι τιμές ναύλωσης των ελληνικών σκαφών κατέγραψαν πτώση από 20% έως και 40%.

Αναφερόμενος σε θέματα της αγοράς Yachting, ο κ. Στελλιάτος σημείωσε πως ο ελληνικός στόλος επαγγελματικών σκαφών τουρισμού αριθμεί σήμερα 3.500 σκάφη, ενώ την περίοδο 2010-2014 είχαν κατ' αρχήν δεσμευτεί από τράπεζες 584 σκάφη.

Ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής Πόρου Δ. Προκοπίου ανέφερε με τη σειρά του πως η ανάπτυξη του τουρισμού με έμφαση στον θαλάσσιο θα αποτελέσει προτεραιότητα της νέας διοίκησης του Δήμου, επισημαίνοντας τη συμβολή του East Med Yacht Show στην αναβάθμιση της εικόνας του Πόρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v